You are here:  / ARTICOLE / Un englez şi-a cumpărat propriul paradis la un preţ de doar 13 mii de dolari

Un englez şi-a cumpărat propriul paradis la un preţ de doar 13 mii de dolari

Moyenne este o mică insulă din Oceanul Indian, care face parte din arhipelagul Seychelles. Insula este situată la o distanţă de 4,5 km la nord de insula Mahe şi intră în componenţa Parcului Naţional Marin Sainte Anne.
Din punct de vedere administrativ, insula cu o lungime de 480 m şi o lățime de 300 m, este parte componentă a districtului Mont-Fleury.

Între anii 1915 şi 1970, insula a fost abandonată și aproape în întregime era lipsită de vegetație. În anul 1962, insula a fost cumpărată la preţul de 13 mii de dolari de către Brandon Grimshaw, un om de afaceri englez. Acesta a demisionat din funcţia de redactor al unui ziar, s-a mutat pentru totdeauna cu traiul pe insulă şi a început o viaţă nouă. La acel moment Brendon Grimshaw avea aproape 40 de ani.

Brandon şi-a găsit, printre localnici, un asociat pe nume Rene Laforten, împreună cu care au început să înobileze noua lor casă. În timp ce Rene venea pe insulă doar periodic, Brandon nu a părăsit insula timp de de zeci de ani.

Brendon Grimshaw şi Rene Laforten

Brendon Grimshaw şi Rene Laforten

Pe parcursul a 39 de ani, Grimshaw şi Laforten au plantat pe insulă 16.000 de copaci și au construit aproape 5 kilometri de trasee. În anul 2007, Rene Laforten a decedat, iar Brandon a rămas pe insulă de unul singur. La acel moment, Grimshaw împlinise deja 81 de ani.
Datorită lui Grimshaw, insula a fost populată de 2.000 de noi specii de păsări și peste o sută de broaşte ţestoase gigantice, care în alte regiuni ale lumii, inclusiv pe Seychelles, erau deja pe cale de dispariție.

Datorită eforturilor depuse de Grimshaw, insula pustie altădată, la moment găzduieşte două treimi din fauna insulelor Seychelles. Astfel, porţiunea de uscat abandonată, s-a transformat într-un adevărat paradis.

Grimshaw a declarat insula rezervație naturală și de la turiștii care o vizitau, se percepea o taxă în mărime de 12 euro. În sumă era inclusă o excursie pe insulă, odihna pe plajă şi cina la restaurantul „Jolly Roger“.
By Camera Eye from UAE (A side of Moyenne Island) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

În afară de restaurant, pe insulă se află un mic muzeu, o capelă, unde pe o tăbliţă sunt incrustate numele tuturor proprietarilor insulei, începând cu anul 1850 și un mic cimitir, compus din 3 morminte. În acele morminte este înmormântat tatăl lui Grimshaw și doi pirați necunoscuţi.
În 2008, insulei, deja oficial, i-a fost acordat statutul de rezervaţie naturală.

Începând cu luna noiembrie 2012, insula face parte din Parcul Național Sainte Anne, valoarea insulei fiind estimată la suma de aproximativ 34 de milioane de euro.

Cu câțiva ani înainte, prințul Arabiei Saudite i-a propus lui Brendon Grimshaw să vândă insula contra sumei de 50 milioane de dolari, însă ultimul a refuzat. „Nu vreau ca insula să devină un loc preferat de vacanţă pentru bogaţi. Mai bine să fie un parc național, de care să se poată bucura fiecare „, a declarat Grimshaw.
Brandon Grimshaw a decedat în iulie 2012.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )