You are here:  / TURCIA

TURCIA

Turcia turistică, prezentare generală.
Turcia, official, Republica Turcia este un stat situat pe două continente. Cea mai mare parte din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest și doar peninsula Balcanică se află în Europa. Turcia are granițe la nord-vest cu Grecia și Bulgaria, la nord-est cu Georgia, Armenia și Azerbaidjan, la est cu Iranul, la sud cu Irak și Siria.
Turismul este una dintre cele mai importante componente ale economiei naţionale turcești, în care sunt antrenaţi aproximativ două milioane de oameni, dintre care 510 mii, în mod direct şi încă 1,5 milioane în industriile conexe. Țara ocupă locul șase printre cele mai populare destinații turistice din lume.
Turcia este scăldată de apele a patru mări, Mediterană, Egee, Marmara și Neagră, iar litoralurile sale au un climat mediteranean subtropical. Lungimea litoralurilor este de 7200 km, din care 355 de km le ocupă plajele.
Turcia deţine 2870 hoteluri cu 700 de mii de locuri şi se situează pe locul doi în Europa și pe locul șapte în lume, după numărul izvoarelor termale.
Rețeaua de transport intern dezvoltată permite deplasarea confortabilă spre orice destinaţie din ţară.
Regiuni şi oraşe.

Regiuni.
Regiunea Mării Egee (Ege Bölgesi)
Regiunea Marii Negre (Karadeniz Bölgesi)
Anatolia Centrala (SHC Anadolu Bölgesi)
Anatolia de Est (Dochu Anadolu Bölgesi)
Regiune Mării Marmara (Marmara Bölgesi)
Regiunea Mării Mediterane (Akdeniz Bölgesi)
Anatolia de Sud-Est (Güneydoiu Anadolu Bölgesi)

Oraşe.
Ankara – capitala Turciei, al doilea oraș ca mărime din ţară.
Antalya – orașul cu cea mai rapidă creștere şi o mulţime de staţiuni.
Bursa – prima capitală a Imperiului Otoman, situat la poalele Muntelui Uludag, parc național și stațiune de iarnă.
Edirne – a doua capitala a Imperiului Otoman.
Istanbul – cel mai mare oraş din Turcia, fosta capitală a Imperiilor otoman și bizantin, singurul oraş din lume situat pe două continente.
Izmir – al treilea oraș ca mărime din Turcia.
Konya – un oraș în Anatolia Centrală, unde a locuit și a fost înmormântat poetul de origine persană, Jalal ad-Din Muhammad Rumi.
Sinop – un vechi oraş-cetate portuar situat pe extremitatea de nord a Anatoliei.
Trabzon – în apropiere de oraş este situată una din cele mai mari atracţii turistice ale parcului naţional Altindere, Manastirea Sumela.

Climă în Turcia.
Clima din diferite regiuni ale Turciei poate să difere semnificativ. La Istanbul este o climă moderată, temperatura medie iarna fiind de 4 ° C, iar vara de +27 ° C. Pe litoralul Antalyei predomină clima mediteraneană, cu temperaturi medii de +9 ° C în timpul iernii și +29 ° C în timpul verii. Cea mai reuşită perioadă pentru vacanţe în stațiunile de schi fiind între mijlocul lunii decembrie şi mijlocul lunii aprilie.

Regim de vize şi control vamal.
Cetăţenii Romaniei şi Republicii Moldova, deținători de pașapoarte obișnuite și oficiale, care călătoresc în Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile într-un interval de 180 de zile. Perioada de şedere se calculează de la data primei intrări.
Introducerea oricărei valutei străine nu este limitată, însă sumele ce depăşesc 5000 USD urmează a fi indicate în declarația vamală. Valuta naţională a Turciei poate fi introdusă fără careva limite, însă la scoaterea lirei din ţară, suma nu trebuie să depășească echivalentul a 1000 USD.
Este permisă introducerea fără achitarea taxelor vamale a 400 de țigarete sau 50 trabucuri, sau 200 g de tutun obişnuit, sau 50 de grame de tutun de mestecat, câte 1 kg de cafea și de ceai, 2 litri de băuturi alcoolice cu până la 22% vol. alcool, 1 litru de băuturi alcoolice cu peste 22% vol. alcool, produse cosmetice, parfumerie și produse alimentare în limitele de uz personal. Obiectele în valoare de peste 15.000 de dolari urmează a fi declarate. Este interzisă introducerea şi scoaterea de droguri, stupefiante şi arme Membrii cluburilor sportive şi de vânătoare în posesia actelor confirmative pot introduce o armă cu ţeava lisă şi 100 de cartușe, muniție pentru ea. Bijuteriile în valoare de peste 15.000 USD la ieşirea din ţară trebuie să fie însoțite de chitanțele sau bonurile de plată corespunzătoare.

Tax free.
Pentru ca cumpărăturile din Turcia să nu vă lovească peste buzunare, vă recomandăm să procuraţi mărfuri în magazine cu menţiunea Tax Free Shopping sau Global Refund. TVA-ul în mărime de 15-18% vi se rambursează la o achiziție ce depăşeşte  120 TRY, cu excepția cărților, produselor din tutun și produselor alimentare. Vânzătorul trebuie să vă elibereze un bon special, în trei exemplare, cu indicarea datelor despre magazin şi cumpărător, lista de produse, prețurile și taxele fiscale. La frontieră prezentaţi ofiţerului vamal paşaportul, mărfurile împachetate. Vameşul vă va aplica o ştampilă obligatorie, după care mergeţi la ghişeul Cash Refund Office unde vi se va rambursa suma achitata ca TVA.
Transport.
Între orașele Turciei vă puteţi deplasa fie cu autocare turistice cu aer condiţionat, fie cu maxi taxi, numite dolmuşe. Primele, circulă conform graficului și oferă un nivel de servicii destul de înalt, însă pentru desinaţiile populare, vă recomandăm să procuraţi biletele din timp. Dolmuşele sunt similare maxi-taxi-urilor din oraşele României şi Republicii Moldova, şi pornesc la drum atunci când toate locurile sunt ocupate. În schimb, spre deosebire de autocare, dolmuşele circulă şi între localităţile mici.

Cu trenurile Căilor Ferate din Turcia, are sens să vă deplasaţi doar spre destinaţiile cele mai populare. Ca exemplu, pentru a vă deplasa de la Istanbul spre Ankara, călătoria va dura 4 ore, preţul biletului fiind de 70 TRY. Călătoriile cu trenul spre alte destinaţii sunt pline de incomodităţi de genul transbordărilor înconjorurilor lungi.

La distanţe lungi în interiorul țării, vă puteţi deplasa şi cu avionul. Rutele „Turkish Airlines”, „Onur Air”, „Pegasus Airlines” și „Atlasjet” acoperă toate marile orașe ale țării, iar biletele sunt vândute la prețuri rezonabile. Zborul de la Istanbul spre Ankara va costa de la 110 TRY şi va dura aproximativ o oră, spre Antalya va costa 60 TRY şi va dura 1 oră și 15 minute, spre Bodrum va costa de la 130 TRY şi va dura 1,5 ore.

În general, rețeaua de transport din orașele turcești este destul de dezvoltată, la dispoziţia călătorilor fiind puse taxi, autobuze şi dolmuşe, iar în Ankara și Istanbul puteţi să vă deplasaţi şi cu metroul. Autobuzele, la rândul său, sunt private și municipale. În cele private puteți achita taxa de călătorie în numerar. În cele municipale, biletele de călătorie sunt precumpărate (2-4 TRY). Transportul public circulă între orele 8:00 şi 0:00. În dolmushe, plata pentru călătorie se acceptă doar în numerar, preţul călătoriei depinde de destinaţie şi constituie în medie 3 TRY. Liniile metroului din Istanbul şi capitală unesc principalele zone turistice. La Istanbul circula și tramvaie – un excelent mijloc de transport pentru deplasările între obiectivele turistice.

Abonamente.
IstanbulCard este un adevărat chilipir pentru turiștii raționali. Anonamentul poate fi procurat în chioşcuri și automatele de bilete din stațiile de autobuz, gări, stații de metrou și aeroporturi. Cartela cu un cost de $ 6 TRY apoate fi suplinită cu orice sumă și vă permite să obțineți o reducere substanțială în transportul public. Ca exemplu, în cazul daca deţineţi abonament, o singură călătorie cu autobuzul va costa 2,15 TRY în loc de 4TRY.

Închirieri maşini în Turcia.
Pentru a inchiria o masina in Turcia, trebuie să aveți permis de conducere, să întroduceţi o garanție sub formă de numerar, sau de pe cardul de credit și să aveţi o vârstă peste 21 de ani. Automobilul poate fi închiriat la un preţ începând cu 40 USD pe zi. În preţul chiriei se include livrarea automobilului către hotel și asigurarea. Mașina este transmisă clientului cu rezervorul plin. Când returnaţi automobilul proprietarului, rezervorul la fel trebuie să fie plin.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Reţelele de telefonie mobilă au acoperire, practic pe întreg teritoriul Turciei, cu exepţia unor zone din regiunile muntoase din est. Cei mai populari operatori de telefonie mobilă sunt Avea, Turkcell şi Vodafone. Cartele SIM sunt vândute în magazine specializate, oficii poștale și supermarket-uri, contul se alimentează prin intermediul cartelelor de reâncărcare. Costul unei cartele SIM începe de la 20 TRY.
Pe lângă telefonia mobilă, este destul de accesibilă şi telefonia fixă, pe străzile orașelor turcești fiind instalate o mulţime de taxofoane echipate cu instrucțiuni în limba turcă și engleză. Apelurile pot fi efectuate utilizând cartele cu valoarea de 30, 60 și 120 de unități, care sunt vândute în magazine, oficii poștale și chioşcuri de presă. Unele taxofoane acceptă carduri bancare.
Acces gratuit la internet puteţi găsi în hotele, în multe locuri din oraşe, unde există punct de acces fără fir (Hotspot) şi în unele unităţi de alimentaţie publica. O alternativă cu plată sunt Cafenelele Internet cu un preţ mediu de conectare de 1 TRY pe oră.

Valuta naţională.
Unitatea monetară a Turciei este liră turcească (TRY), 1 liră este egală cu 100 de kuruş.
Valuta străină poate fi schimbată la hoteluri, case de schimb valutar, bănci și oficii poștale. Mai convenabil este schimbul în casele de schimb valutar, deoarece acestea oferă un curs valutar mai profitabil și practic lipsesc cozile. Cu toate acestea, trebuie să reţineţi, că certificatele cu privire la schimbul valutar, de care, eventual, aţi putea avea nevoie la vamă, sunt eliberate doar de către bănci.
În stațiuni, casele de schimb sunt deschise zilnic, în alte zone, sâmbăta și duminica fiind zile de odihnă. Majoritatea băncilor sunt deschise de la 8:30 până la 17:30 cu pauză de prânz, însă să vă străduiţi să nu veniţi spre sfărşitul zilei de muncă. Cu o jumătate de oră până la închidere vi se poate refuza schimbul valutar.
Cursul valutar indicat pe panou, în dese cazuri se aplică doar pentru operaţiuni cu sume ce depăşesc1000 USD. Nu are rost să învinuiţi casierul de înşelăciune, deoarece rata de schimb reală este de obicei afişată cu caractere microscopice sub panou. Nu se recomandă să se schimbaţi tot numerarul dintr-o dată, deoarece ratele de schimb în Turcia fluctuează semnificativ.
Dolarii și euro sunt acceptaţi practic peste tot, iar preţurile în valută străină pot fi chiar puţin mai mici decât în lira turcească. Sunt acceptate pentru plată și cardurile bancare, bancomate şi terminaluri de plăţi fiind prezente aproape la fiecare pas.

Cum evităm neplăcerile.
În general, Turcia este o ţară destul de sigură. În toate staţiunile vă puteţi plimba fără nici un risc, atât în timpul zilei, cât şi pe timp de noapte. Unicul lucru de care ar trebui să vă fie grijă, sunt furturile de obiecte mărunte, ca exemplu telefoane mobile sau bani. Banii în numerar, documentele și bijuteriile se recomandă a fi păstrate în safeuri, deoarece administraţia hotelurilor nu poartă răspundere pentru obiectele de valoare lăsate în camere. În unele dintre hoteluri, safeurile sunt oferite gratis, în altele închirierea costă în jur de 7-10 TRY pe zi.

Conduita în societate.
Nu jigniţi memoria lui Ataturk, primul președinte al Turciei. Nu manifestaţi lipsă de respect faţă de vestigiile și obiectele care constituie simboluri ale statului, ca exemplu drapelul de stat, imnul sau valuta naţională. La intrarea în moschee trebuie să vă scoateţi încălţămintea, femeile pot intra în moschee cu capul acoperit şi fustă lungă, în caz contrar intrarea vă poate fi interzisă. Nu fotografiaţi turcoaicele în haine negre și nici turcii fără consimțământul acestora. Consumul de alcool (chiar şii berii) în stradă și în alte locuri publice ar putea provoca blamare.
Amenda pentru fumatul în locurile interzise constituie – 90 TRY, pentru aruncatul chiştocului alături de coşul de gunoi – 55 TRY.

Siguranță alimentară.
Nu este recomandat să beţi apă din havuzurile stradale şi nici de la robinet, deaceia limitaţi-vă la apa îmbuteliată. Preţurile de chilipir pentru băuturile alcoolice din cluburi, în dese cazuri constituie doar un truc periculos pentru sănătatea dumneavăastră. În ţară au loc frecvente cazuri de intoxicații cu alcool de calitate proastă.
În hotelurile ieftine, care funcționează pe principiul bufetului suedez, nu în rare cazuri sunt servite bucatele neconsumate de clienţi cu o zi înainte. Dacă simţiţi un miros straniu sau vedeţi o abundența alarmantă de mirodenii, mai bine să vă abţineţi de la consumarea acestor bucate.

Un oarecare pericol constituie şi fauna turcească. În padurile umede de pe coasta Marii Negre sunt întâlniţi șerpi veninoși, în partea de sud a ţării- scorpioni. În zonele montane se întâlnesc mistreți, urși și lupi, la periferiile orașelor haite de câini vagabonzi. În cazul în care aţi fost muşcat, trebuie să dezinfectaţi imediat rana şi să apelaţi de urgenţă la serviciile medicului.
Informaţii despre reprezentativele diplomatice.

Ambasada României la Ankara
Adresa: Bükres Sokak 4, Çankaya, 06680, Ankara
Telefon: +90.312.466.37.06
Call center consular: +90.312.44.77.920

Consulatul General al României la Istanbul
Adresă: Yanarsu sok., Narin Sitesi, nr. 42, Etiler, Beşiktaş
Fax: +90 212 3580518; +90 212 3580519
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români):
+90 212 3583541
+90 212 3580516
+90 212 3583537

Ambasada Republicii Moldova la Ankara
Adresa: Kaptan Paşa Sok. No.49, G.O.P. 06700
Tel: (+90-312)4465527
Fax: (+90-312)4465816

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul
Adresa: Inönü cad. № 43, D.6,
Gümüşsuyu, Beyoğlu,
Tel.: (+90) 212 251 72 64 zilnic de la 14:00 pina la 16:00 consultari consulare
Fax: (+90) 212 251 72 84
Numere de telefon pentru apeluri de urgenţă.
Poliția: 155
Ambulanţa: 112,
Serviciul pompieri: 110,
Serviciul de informații: 118,
Poliția Rutieră: 154.

Plajele Turciei.
Turcia este scăldată de apele Mării Mediterane în partea de sud, Mării Negre în partea de nord și a Mării Egee în partea de vest. Cel mai mare număr de staţiuni sunt amplasate pe coasta mediteraneană, cele de pe coasta Mării Egee sunt mai puțin populare, iar infrastructura turistică de pe litoralul Mării Negre este una practic rudimentară.
Aproape o sută de plaje din Turcia deţin distincţia „Blue Flag”.
Plajele din Turcia sunt de mai multe tipuri, cu pietriș și nisip, lespezi mari de piatră, înclusiiv cele acoperite cu nisip şi pontoane. Plajele cu nisip sunt mai puține la număr și se bucură de o mai mare popularitate printre turişti, deoarece acestea sunt mai comode pentru familiile cu copii. La drept vorbind şi adulţilor le este cu mult mai plăcut să meargă pe nisip, decât să-şi traumeze picioarele prin pietriş şi bolovani.
Majoritatea hotelurilor de patru şi cinci stele au propriile lor plaje și le asigură ordinea şi curăţenia. Pot fi întâlnite, de asemenea, şi hoteluri de trei sau chiar două stele cu propriile plaje private, cu șezlonguri și umbrele gratuite. Pentru a folosi zona de plajă care aparține barurilor sau restaurantelor, este necesar să faceţi o comandă, ca exemplu ceva de băut. În acest caz, nu vi se va cere să plătiţi pentru sezlong şi umbrelă.
Intrarea pe plajele municipale este gratuită, iar serviciile suplimentare sunt contra plată.
Teoretic, tot litoralul turcesc este cu acces liber pentru toată lumea, măcar că hotelurile scumpe, destul de frecvent, restrictionează accesul către plajele lor pentru oameni din afara hotelului. De obicei întreaga infrastructură a plajei este gratuită pentru clienţii hotelului, în caz contrar, toată gamă de servicii și prețuri trebuie să fie obligatoriu indicată în lista de prețuri.
O bună parte din litoralul turcesc lasă de dorit în ceea ce ţine de curăţenie, măcar că staţiunile depun efort pentru a menţine plajele adiacente în stare bună. Cu toate acestea, gunoiul, meduzele, algele marine şi mâlul, ridicate de furtună, sunt un fenomen destul de răspândit chiar și pe plajele de lux.
Pe mai multe plaje este strict interzis înotul după apusul soarelui. Motivul acestei interdicţii nu este samovolnicia proprietarilor hotelurilor, ci nişte cerințe elementare de securitate. În apropiere de unele porţiuni ale litoralului turcesc sunt curenţi maritimi destul de puternici, astfel căutarea pe timp de noapte a unui înotător dus de curenţi în largul mării, este un lucru destul de dificil.
Cu toate acestea, multe dintre plajele din golfuri sunt absolut sigure pentru înot pe timp de noapte și impunerea restricţiilor sau lipsa totală a acestora depinde de regulile fiecărul hotel în parte. Pe unele plaje stau de gardă salvamarii sau reprezentanţii serviciului de securitate a hotelului, care au sarcina de a interveni în caz de necesitate, pe altele se organizează un program amplude divertisment, pentru a distrage clienţii de la ideea de a înota pe timp de noapte. Pe lângă toate acestea, pe timp de noapte, multe dintre hoteluri petrec lucrări de curăţare a gunoiului acumulat pe parcursul zilei, respectiv apa de lângă mal este destul de murdară.
Mai mule informaţii despre plajele Turciei puteţi afla pe pagina Plaje in Turcia.
Schi alpin.
Turcia este o țară muntoasă, iar natura a creat toate condițiile pentru activităţi montane, cum ar fi înălţimi decente şi climat continental cu ninsori abundente. Din păcate, spre deosebire de europeni, locuitorii Turciei nu au fost niciodată amatori ai sporturilor de iarnă, în general, și de schi, în special.
În ultimii ani, situația cu stațiunile de iarnă a început să se schimbe, cererea dă naştere la ofertă, şi astăzi stațiunile de schi din Turcia atrag tot mai mulți schiori. În fiecare an, în stațiunile de schi din Turcia se deschid noi hoteluri, noi teleschiuri, se lucrează la construcţia noilor stațiuni.
Cele mai renumite stațiuni de schi din Turcia sunt Palandoken și Uludag. Ambele staţiuni sunt relativ noi, și desigur, în ceea ce privește numărul de schiori, nu pot fi comparate cu stațiunile de schi din Austria, Italia sau Franța. Necătând la aceasta, datorită unei game largi de servicii incluse în prețul pachetului, nivelului excelent de servicii și prețurilor destul de accesibile, popularitatea lor este în creștere pe zi ce trece.
Stațiunea de schi Palandoken este cea mai sportivă dintre toate staţiunile de schi din Turcia, deoarece se potriveşte schiorilor cu diferite niveluri de pregătire. Staţiunea este situată pe pantele muntelui Palandoken, la 6 km distanţă de de centrul orasului Erzurum şi la 15 km distanţă de aeroport. Stațiunea este renumită pentru una dintre cele mai lungi (12 km!) şi complicate trasee din lume. Deasemenea, la dispoziţia turiştilor sunt puse trasee pentru schi alpin, schi off-piste, în special adorate de snowboardişti, pentru schi fond și «Heli-ski».
O altă stațiune populară de schi este Uludag, ceea ce în traducere înseamnă „munte mare”. Această staţiune se dezvoltă rapid și este foarte potrivită pentru familiile cu copii și pentru începători. Sezonul de schi durează 120 de zile pe an. Perioada cea mai potrivită pentru schi începe la 20 decembrie şi se termină la 20 martie.
Lungimea totală a traseelor de la Uludag constituie 17 km, dintre care 52% pentru incepatori, 45% de dificultate medie şi 3% dificile. Cele mai multe dintre trasee se află în pădure, ceea ce vă permite să savuraţi aerul curat de munte și să admiraţi peisaje uimitoare.

Terapie în Turcia.
Pe tot parcursul anului, Turcia oferă turiștilor posibilitatea de a-şi îmbunătăţi sănătatea prin intermediul thalasoterapiei, apelor minerale şi băilor în izvoarele termale.
Principalele stațiuni balneoclimatice sunt Kangal, Yalova și Pamukkale.
Kangal se află la o înălţime de 1650 m deasupra nivelului mării, astfel se consideră că la staţiune, chiar şi aerul ar avea efect curativ.
Totuşii „specialitatea casei” sunt stolurile de „pești-doctori” din piscinele termale. Aceştea ciugulesc pielea moartă, mai ales de pe picioarele pacienţilor, facilitând asfel regenerarea pielii. Procedura este favorabilă pentru bolile de piele, cum ar fi eczeme, dermatita atopică, vitiligo, psoriazisul şi altele, precum şi pentru bolile neurologice. Vindecarea se datorează unei enzime numite diathanol, conţinută în saliva peştelui. Consumul de apă minerală cu un conținut ridicat de zinc și seleniu calmeaza simptomelele gastritei şi ulcerului.
Treptele compuse din bazine naturale cu apă minerală, numite travertine, déjà au devenit un simbol al Pamukkale. Aici izvorăsc 17 izvoare geotermale, apa cărora revigorează întregul organism şi vindecă maladiile gastro-intestinale, de piele, cardio-vasculare și altele.
O cură de sănătate este posibilă şi în Yalova din apropierea Istanbulului. Staţiunea oferă un şir de remedii eficiente în lupta contra tulburărilor metabolice, nevralgiilor, obezităţii şi altor maladii.

Cumpărături.
Shoppingul în Turcia nu înseamnă o plimbare printr-um mall luxos, ci o tocmeală cu schântei în piețele locale, căutarea de comori în prăvăliile cu suvenire şi experimente cu vestimentaţia în buticurile designerilor locali.
De cea mai mare popularitete printre turişti se bucură covoarele turcești, lucrate manual, bijuteriile și diverse articole de vestimentaţie din piele.
Cele mai avantajoase cumpărături se fac în timpul verii (iulie și august) și iarna (ianuarie și februarie), când reducerile din magazinele turcești ajung la 70%.
În ceea ce ţine de cumpărături, Turcia poate oferi o diversitate destul de largă de produse. Ca exemplu, Cappadocia este renumită pentru ceramica sa, iar Marmarisul pentru mierea de albine cu un gust excepţional. În stațiunile de pe litoralul Mării Egee puteţi procura săpun natural pe baza de ulei de măsline. În Bursa merită să procuraţi specialitatea casei, desertul de castane. Gurmanzii nu vor pleca din ţară fără faimoasele dulciuri turceşti, iar amatorii de ceva mai tărişor, fără o sticlă de „Raki”.
Majoritatea magazinelor turceşti sunt deschise de luni până sâmbătă, între orele 10:00 şi 22:00. Pauza de masă începe la 13:30 şi durează o jumătate de oră. Magazinele din staţiuni sunt deschise până noaptea târziu, iar mall-urile din oraşele mari sunt deschise pentru cumpărători săptămâna întreagă.

Bucătărie și restaurante în Turcia.
La baza bucătării turceşti se află carnea de vită, uneori de miel, leguminoasele, legumele, cum ar fi roșiile, ceapa, usturoiul şi vinetele, diverse condimente. Principalele feluri de mâncare laterale sunt orezul și pâinea.
Bucatele cele mai populare sunt preparate în cea mai mare parte din carne tocată. Printre acestea se numără diferite feluri de kebab şi kofta, pregătite la la gratar sau fierte în sos. O componentă indispensabilă a mesei este „meze”, o mulțime de farfurioare cu porții mici de tot felul de aperitive reci.
Merită să gustaţi şi dulciurile turcești, cum ar fi o diversitate nesfârşită de baclava şi rahat lokum. În ceea ce privește băuturile, ca și în orice ţară din Orientul Mijlociu, cele mai populare sun cafeaua și ceaiul. Dintre băuturile specifice Turciei putem menţiona „boza”, un amestec de apă, făină și zahăr, și „salep”, lapte dulce cu rădăcină de orhidee și scorțișoară.
Dintre băuturile alcoolice putem menţiona „raki”, un lichior tare cu aroma de anason, diferite soiuri de vin local, destul de bun și berea (Efes, Techel Birasi ş.a.).

Cu referire la restaurantele turceşti, este de menţionat, că multe dintre ele se specializează într-un singur fel de bucate. Ca exemplu, la „kebapci” vi se propune să gustaţi din zeci de soiuri de kebab, ” la kofteci ” se serveşte kofta, drept specialitatea casei.
În oraşele de pe litoral sunt foarte răspândite „Balik lokantasi”, unde în cea mai mare parte se servesc bucate din peşte, iar un prânz va costa în jur de 15-20 TRY.
„Lokanti” este un restaurant cu mâncăruri tradiționale, tipice pentru fiecare regiune a ţării, factura medie constituie aproximativ 10-15 TRY.
Bucătarii din „işkembecı” gătesc o delicioasă ciorbă de burta la un preţ de 3-5 TRY, cei din ” Döner salonu” gătesc şaorma la un preţ de 8 TRY, cei din ” pideci” o să vă servească cu o pizza locală din carne tocată, brânză și roșii, la un preţ de 15 TRY.
„Tatlici” este locul de vis pentru iubitorii de dulciuri, care vor rămâne uimiţi de difersitatea produselor, iar buzunarul li se va goli aproximativ cu 10 TRY.
În „meyhane”, de obicei se merge pentru a trage o duşcă şi a sta la o gură de vorbăcu prietenii, costul plăcerii constituie de la 30 TRY în sus.
Cina intr-un restaurant bun din Istanbul va costa de la 70 TRY per persoană, într-o instituție similară din Antalya, de la 60 TRY.
În restaurantele de categorie medie, puteți da un bacşiş în mărime de 10%, calculat din suma totală spre achitare. În localuri mai scumpe, personal chelnerului, de obicei se lasă aproximativ 5%, calculate din suma totală spre achitare, necătând că taxa de deservire în mărime de 10-15% este deja inclusă în bonul de plată.
Taximetriştilor, de obicei li se lasă restul din suma transmisă, iar şoferilor de autocare turistice, bagajiştilor și servitoarelor li se dă aproximativ 1 dolar SUA.

Atracţii turistice şi divertisment.
În cele mai dese cazuri, Turcia este aleasă ca destinaţie turistică pentru a petrece o vacanţă pe plajă. Însă, pe lângă plajele atractive, Turcia mai deţine o sumedenie de atracţii turistice cu valoare istorică. Monumente de cultură și arhitectură, ruinele vechilor cetăți grecești și romane, inclusiv legendarul oraș Troia, vestigii din epoca Imperiului Bizantin și Otoman, fragmente ale diferitor epoci și martore ale evenimentelor marcante, sunt prezente practic în toate colțurile țării cu o istorie multiseculară.
Una dintre cele mai vizitate zone turistice ale țării este Istanbul, cu monumentele sale de arhitectură islamică și bizantină. Cea mai mare parte dintre atracții sunt amplasate în zona pieţei Sultanahmet din Istanbul. Aici se află Palatul Topkapi, Biserica Sfintei Înţelepciuni Hagia Sophia, Moscheea Albastră, Cisterna Basilică şi piaţa Sultan Ahmet. În zona Oraşului Nou merită de vizitat Palatul Dolmabahce și faimosul Pod peste Bosfor.
Cappadocia cu formațiune sale naturale de origine vulcanică şi oraşele subterane, este şi ea una dintre cele mai vizitate zone din Turcia. În Capadocia au fost descoperite în jur de 40 de orașe și sate subterane, cele mai mari şi importante fiind Derinkuyu și Kaymakli.
În decembrie 2014 un nou oraş subteran a fost descoperit şi sub Nevsehir, centrul administrativ al Capadociei. Pe lăngă aceasta în oraş găsim şi alte obiective istorice care se referă la perioadele selgiucidă și otomană, cum ar fi cetatea, scoala religioasă, muzeul şi un şir de moschei.

Puteţi afla mai multe despre locurile interesante ale Turciei pe pagina Obiective Turistice in Turcia.

Sărbători și evenimente.
Anul Nou, oficial numit Yylbasy, este pe larg celebrat doar în Istanbul și în stațiunile turistice unde au loc concerte în aer liber, focuri de artificii, precum și alte manifestări specifice unei sărbători. La 21 martie, kurzii care locuiesc în Turcia, celebrează Nevruz Bayrami, adică anul nou conform calendarului Zoroastrian şi organizează spectacole folclorice, aprind focuri sacre şi lansează focuri de artificii spre cer.
La 23 aprilie se celebrează Ziua Copiilor, care este o sărbătoare națională, cu seminare, olimpiade și parade școlare pe străzile localităţilor, decorate festiv. Totodată, sărbătoarea serveşte drept un motiv suplimentar pentru a răsfăţa copiii cu dulciuri și jucării.
Pe 19 mai este sărbătorită Ziua Tineretului și Sportului, care deasemenea, este ridicată la rang de sărbătoare națională.
La 30 august se celebrează Ziua Victoriei (Zafer Bayrami) în războiul pentru independenţa Turciei şi se comemorează ostaşii care şi-au pierdut viaţa în Bătălia de la Dumlupinar din anul 1922.
La 29 octombrie se celebrează Ziua Republicii, cu demonstrații, artificii și concerte cu participarea vedetelor autohtone.
Sfârșitul Ramadanului este marcat de Eid ul Fitr, când turcii îşi vizitează părinţii şi buneii, cer iertare de la rude şi apropiaţi și se ghiftesc cu dulciuri după un post strict, cu o durată de 30 de zile.
Principala sărbătoare religioasă din Turcia este Kurban Bairam, cu 4 zile de odihnă, iar în practică chiar o săptămână întreagă, cu mese în cercul familiei și sacrificii obligatorii.
La mijlocul lunii aprilie are loc Festivalul Internațional de Film de la Istanbul, la sfârșitul lunii mai se desfăşoară Festivalul de Turism din Anamur, în prima săptămână a lunii octombrie are loc Festivalul International de Jazz de la Istanbul, între 1 şi 6 noiembrie se desfăşoară Regata Internațională la yachting de la Marmaris.

Hoteluri în Turcia.
Hotelurile turcești reprezintă un subiect amplu şi foarte controversat. Alegând locul pentru cazare în careva ţară, nu trebuie să vă bazaţi doar pe numărul de „stele” de pe fațadă hotelului, ci să analizaţi opţiuni concrete. În Turcia, două hotele cu 4 stele, aflate la o distanţă de doar de 200 m, ar putea fi izbitor de diferite unul de celălalt.
În timpul iernii, pe coasta mediteraneană lucrează toate hotelurile de cinci stele cu piscine interioare, precum şi hotelurile specializate în talasoterapie și cele cu terenuri de golf.
În ceea ce privește stațiunile de iarnă, în Palandoken, spre exemplu, hotelurile sunt de 4-5 stele, masa variază de la demipensiune până la „ultra all inclusive”. La Uludag hotelurile sunt relativ mici, cu maxim de 80 de camere. La staţiunile Kangal și Yalova se oferă hoteluri de tip staţiune balneară, respectiv nu trebuie să vă aşteptaţi la un confort şi un nivel de servicii excepţionale.
Calitatea hotelurilor din Istanbul, precum și nivelul serviciilor în ele, depind de zona în care se află. Ca exemplu, în zonă comercială Laleli, calitatea hotelurilor este mult joasă decât în alte zone ale orașului.
Practic toate prizele din hotelurile turceşti sunt de standard european (tip C și F), tensiunea în reţea fiind de 230 V.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )