You are here:  / ARTICOLE / TOP 5 Cele mai periculoase locuri de pe planetă

TOP 5 Cele mai periculoase locuri de pe planetă

Muntele Washington, SUA.

Washington este cel mai înalt munte din regiunea de nord-est a Statelor Unite şi are o înălţime de 1917 metri. Înainte de sosirea coloniştilor europeni, muntele purta numele Agiocochook. Vârful muntelui este considerat drept una dintre cele mai reci și vântoase regiuni de pe glob.

Până în anul 1996, Muntele Washington a deţinut recordul mondial la viteză a vântului, măsurată la suprafața pământului. Urmare a măsurărilor efectuate la 12 aprilie 1934 a fost fixată o viteză de 103,3 m/s (372 km / h).

Viteza vântului a astfel de fenomene cum ar fi tornadele şi uraganele nu este măsurată la sol, ci cu ajurorul radarelor sau de pe sateliţi, astfel nu poate comparată cu viteza măsurată la sol.
[[:en:User:{{{1}}}|{{{1}}}]] at the English language Wikipedia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons.
Totuşi, au fost făcute unele măsurări şi aproape de sol, fiind stabilit că cea mai mare viteza a vântului înregistrată într-o tornadă este de aproximativ 133,3 m/ s (tornadă F5 din Oklahoma), însă şi această măsurare a fost efectuată la aproximativ 30 metri deasupra pământului.
Pe vârful muntelui, în perioada din martie până în aprilie, vânturile suflă în mediu timp de 16 ore din 24. Pe lângă aceasta, iarna, temperaturile scad pănă la -43 grade Celsius, iar când bate vântul temperatura coboara pănă la -75 °C.
Totuşi, pe munte se află o stație meteo și un observator care sunt în stare să reziste la viteze ale vântului de până la 500 km/h. În imaginea de mai jos vedeţi clădirea staţiei meteorologice încătuşată în lanţuri ca să nu fie suflată de vânt.
By BenFrantzDale~commonswiki [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons.
De la începutul ascensiunilor istorice pe munte şi până în prezent, pantele acoperite cu ghiaţă au curmat vieţile a peste 100 de oameni.
Astfel, în ciuda înălţimii sale modeste, Muntele Washington este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume şi nu e de mirare, că motto-ul observatorului local este: „Locul cu cea mai rea vreme în lume”.

 

Insula şerpilor (Ilha da Queimada Grande), Brazilia

Acest, la prima vedere, colţişor de paradis este situat în Oceanul Atlantic, la doar 35 km de litoralul statului São Paulo, Brazilia. Din fericire, autorităţile braziliene au interzis accesul pe insulă nu doar pentru turiști, ci și pentru oricare alţi vizitatori, în general.
Necătând la aceasta, în cazul dacă o să insistaţi, autorităţile ar putea să vă permită accesul pe insulă, doar că veţi fi obligat să semnaţi un document prin care eliberaţi de orice răspundere autorităţile braziliene, în cazul plecării dumneavoastră subite în lumea celor drepţi.

Insula cu o suprafață de 430.000 de metri pătrați găzduieşte, potrivit estimărilor, între 2.000 şi 4.000 de șerpi de specia Bothrops insularis, care este considerată una dintre cele mai periculoase vipere din lume.

Veninul acestei vipere este atât de puternic încât cauzează o necroză rapidă a ţesuturilor, iar omul muşcat moare în mai puţin de o oră, dacă nu primeşte ajutor în acest interval de timp. Ţesuturile omului muşcat de Bothrops insularis aproape că se lichefiază, fiind literalmente topite.

Anterior pe insulă era amplasat un far deservit de personal, însă după ce într-o noapte şerpii au pătruns în încăperi şi au muşcat oamenii, farul a fost înlocuit cu unul autonom, care funcţionează până în prezent. Începând cu anul 1985, autoritățile braziliene au luat insula sub protecție și au declarat-o rezervație naturală unică, care fiind practic neatinsă de om, este considerată drept cel mai mare serpentariu natural din lume.
Fiecărui metru pătrat al insulei, în medie, î-i revin de la unu până la cinci șerpi veninoși, aceştea fiind atârnaţi, inclusiv şi pe ramurile copacilor. Viperele se hrănesc cu păsările migratoare, care nebănuind despre pericolul care le paşte, aterizează la sol şi pe crengile copacilor.
Ilha da Queimada Grande este singurul loc din lume unde șerpii au reuşit să izgonească complet oameni. Necătând la toate acestea, unii amatori ai sensaţiilor tari, totuşi practică pescuitui şi scufundărle în apropiere de insulă.

Porţile Iadului, Derweze, Turkmenistan.

În anul 1971, în apropierea satului Derweze din Turkmenistan, geologii sovietici au descoperit un nou zăcământ de gaze naturale. În urma excavării și forajului, geologii au ajuns la o cavitate subterană, pământul s-a surpat, în rezultat formându-se o gaură mare plină cu gaze. Instalaţia de foraj cu toate echipamentele și mijloacele de transport au căzut în gaura formată. Din fericire muncitorii nu au avut de suferit în urma acestui accident.
By Tormod Sandtorv (Flickr: Darvasa gas crater #1) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons.
Pentru ca gazele dăunătoare pentru oameni și animalele domestice să nu iasă la suprafaţă, s-a decis aprinderea acestora. La acel moment geologii considerau că focul se va stinge în câteva zile, însă s-au înșelat. Începând cu anul 1971, gazele naturale ard în continuu pînă în prezent.
Satul Derweze a fost demolat în anul 2004, iar în 2010, președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedow, în cadrul vizitei sale în Darwaza a declarat că craterul trebuie să fie astupat, sau să fie luate alte măsuri pentru a limita impactul acestuia asupra procesului de extracţie a gazelor din zonă.
În luna noiembrie 2013, celebrul călător și explorator George Kourounis din Canada s-a coborât la fundul craterului pentru a efectua cercetări și a colecta mostre.

El a reușit să descopere nişte bacterii care trăiesc la fundul craterului, la temperaturi foarte ridicate. Aceste bacterii nu se mai întâlnesc în alte locuri pe glob şi se simt de minune în interiorul micului ecosistem de la fundul craterului incandescent.

Drumul morţii, Bolivia.

The North Yungas Road, supranumit Drumul destinului sau Drumul morţii este unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume. Acesta se află în Bolivia și trece pe marginea unei prăpăstii cu o adâncime medie de aproximativ 600 m. Drumul are o lungime de 70 km, lățimea pe majoritatea porţiunilor constituie 3,2 m, iar cel mai înalt punct are o înălţime de 3.6 km.

The North Yungas Road este mărginit de numeroase cruci care marchează locurile în care au avut loc accidente mortale, în cele mai dese cazuri, locurile de unde au căzut maşinile în prăpastie.
Drumul este extrem de îngust, abrupt şi plin de noroi, iar în unele locuri acesta se îngustează într-atât, încât poate trece doar un singur camion și acesta purtând o roată deasupra abisului. Mai mult decât atât, ceața și ploile frecvente scad vizibilitatea și fac drumul alunecos, slăbind marginile.

Cel mai des pe drum circulă camioane şi autobuse, şoferii riscând cu viaţa proprie şi cea a pasagrilor, din simplul motiv, că aceasta este singura cale care leagă orașul Coroico (regiunea tropicală a râului Amazon) și capitala Boliviei, La Paz.
În fiecare an, pe North Yungas Road îşi pierd viaţa în jur de 200-300 de oameni. Cu toate acestea, Drumul morţii rămâne în continuare unul dintre itinerariile turistice populare, însă turiștii preferă să nu circule cu autobuzele și autoturismele, ci doar cu bicicleta. Necătând la aceasta, Drumul morţii, nu cruţă pe nimeni, doar pe parcursul anului 1998 pe acest drum şi-au pierdut viaţa 18 cicliști.

Deşertul Danakil, Etiopia.

Danakil este un deșert, din nord-estul Africii, în Triunghiul Afar(Depresiunea Danakil) din nordul Etiopiei, la sud-est de Eritreea. Deşertul cu o suprafață de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați a fost descoperit de europeni în prima jumătate a secolului XX.
Din cauza vulcanilor periculoşi, norilor de gaze toxice, lacurilor de sulf, care fac această zonă practic lipsită de viaţă, deşertul a fost supranumit „Iadul pe Pământ”.

Sub influența razelor soarelui dogoritor, apele lacurilor acide emană gaze toxice, periculoase și urât mirositoare, iar culorile neobişnuite ale deşertului crează un peisaj fantastic, parcă rupt dintr-un film de science fiction.
Totodată zona este cunoscută și pentru prezența unor vulcani cum ar fi Erta Ale şi Dabbahu. În craterul Erta Ale se află un lac de lavă care periodic se revarsă peste mărgini. Localniciilor le este frică să se apropie de vulcan din cauza credinței că locul ar fi populat de duhurile care se plimbă călare. Vulcanul Dabbahu, la rândul său, a intrat în erupție în anul 2005, creând o fisură enormă, cunoscută ca „fisura Dabbahu”.
Depresiunea Danakil, a fost declarată drept o zonă populată cu cele mai ridicate temperaturi de pe Glob. În zilele cele mai fierbinţi, mercurul termometrului poate urca până la 63 de grade Celsius, temperatura medie anuală depăşind 35 de grade Celsius. National Geografic, pe bună dreptate, a acordat deşertului titlul de „cel mai crud loc de pe Pământ“.

Toate aceste lucrussi se explică prin faptul, că anume sub acest loc se află fisura din uriaşa placă tectonică Arabică, care separă placa Africană în două. La locul fisurii s-au format două plăci „fiice”, numite de savanţi somaleză și nubiană. Cu alte cuvinte, peninsula Somalia se desprinde cu încetul de la Africa şi peste câteva milioane de ani va deveni un continent aparte, separat de apele unui nou ocean.
Necătând la temperaturile ridicate, umiditatea scazuta, erupţia vulcanilor, gazele nocive, lacurile de petrol și acid sulfuric, precum şi alte surse de pericol, deșertul Danakil este o atracție turistică destul de populară.
Amatorii de sensaţii tari din întreaga lume vizitează locul pentru a admira peisajul fantastic, care pare a fi împrumutat de pe o altă planetă.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )