You are here:  / ARTICOLE / Top 10 cele mai neobișnuite aeroporturi din lume. Galerie foto

Top 10 cele mai neobișnuite aeroporturi din lume. Galerie foto

Aeroportul Internațional Princess Juliana, de pe insula Sint Maarten.
Fiind situat în Caraibe, pe litoralul unei mici insule, împărțită între Franța și Olanda, aeroportul are o pistă care începe practic de la malul mării. Pista este atât de aproape de plajă, încât avioanele trec la o distanţă de 10-20 metri de la capetele turiștilor care își petrec timpul pe plajă.

Aeroportul Juancho E. Yrausquin, insula Saba.
La doar 46 km sud-vest de la Sint Maarten se află aeroportul internațional Juancho E. Yrausquin, cu cea mai scurtă pistă din lume. Pista de pe insula cu un diametru de 2,5 km are o lungime de doar 400 de metri. Pe acest aeroport pot ateriza / decola doar avioane mici sau elicoptere.


Aeroportul Funchal, Insula Madeira, Portugalia.
Aeroportul Internațional de pe insula Madeira, prezintă interes prin originalitatea pistei sale. Drept temelie pentru pista aeroportului servesc 180 de piloni de beton, cu un diametru de 5 metri fiecare. Pe unele locuri, pilonii se înalţă până la 50 de metri deasupra nivelului mării.

Aeroportul din Gibraltar.
În Gibraltar se află un aeroport, pista căruia se intersectează cu o autostradă importantă a unui oraș. De fiecare dată când un avion decolează sau aterizează, artera de transport este blocată. Necătând la faptul că aeroportul aparţine Ministerului Apărării din Marea Britanie, pe lângă avioanele militare, aeroportul, uneori, este folosit şi de aeronave ale aviaţiei civile.

By Andrew Griffith [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

Aeroportul Gisborne, Noua Zeelandă.
Un mic aeroport de lângă orăşelul Gisborne din Noua Zeelandă se evedenţiază prin faptul că pista acestuia se intersectează cu o cale ferată.
Pista este folosită destul de rar, deoarece este îngustă şi nu poate primi aeronave mari, în plus, careva localităţi majore lipsesc prin apropiere. Cu toate acestea, uneori, micile avioane sunt nevoite să aştepte până trece trenul înainte de a ateriza.

© gisborne.net.nz

© gisborne.net.nz.

Aeroportul Courchevel, Franța.
Pista aeroportului Courchevel este construită sub un unghi de 18 grade şi are o lungime de doar 525 metri, astfel fiind una dintre cele mai scurte piste din lume.

By Hugues Mitton (hugovoyages) (Français : photo personnelle) [CC BY-SA 2.5 or GFDL], via Wikimedia Commons.

Aeroportul Barra, Scoția.
În esenţă, acesta nu este un aeroport în sensul direct, ci o plajă situată la extremitatea de nord a insulei scoțiene Barra şi folosită ca pistă pentru aterizarea şi decolarea avioanelor mici. La maree înaltă, pista este acoperită de valurile mării.

By calflier001 (BARRA AIRPORT ISLE OF BARRA WESTERN ISLES SCOTLAND) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons.

Ice Runway, Antarctica.
Ice Runway, nu este un aeroport, ci una dintre cele mai cunoscute piste din Antarctica.
La începutul fiecărui sezon, pista este curăţită de zăpadă şi pregătită pentru a primi aeronavele care transporta mărfuri și pasageri la McMurdo, cea mai mare staţiune din Antarctica. La începutul lunii decembrie, când gheața începe să se rupă, pista nu mai este utilizată.

Aeroportul Yading din Daocheng, China.
Aeroportul tibetan, deschis în anul 2013, se află la o înălţime record de 4411 de metri deasupra nivelului mării. Merită de remarcat şi faptul că terminalul aeroportului se aseamănă cu o farfurie zburătoare.

©news.cn

©news.cn

Aeroportul Kansai, Japonia.
Fiind situat în întregime pe două insule artificiale, Kansai, probabil, este cel mai neobișnuit aeroport din lume. Legătura dintre aeroport şi oraşul Osaka este asigurată prin intermediul unui pod cu o lungime de 3 km. Un tren special, numit Haruka, este unicul mijlocul de transport care aduce călătorii spre aeroport sau oraş.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )