You are here:  / THAILANDA

THAILANDA

Thailanda turistică, prezentare generală.
Thailanda, oficial Regatul Thailandei, în trecut cunoscută ca Siam, este o țară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei și Malaezia la sud, și cu Marea Andaman și Myanmar la vest.
Turismul în Thailanda este unul dintre principalele sectoare ale economiei, veniturile din turism constituind o parte semnificativă din PIB-ul ţării. La moment, Thailanda este unul dintre cele mai importante centre turistice din Asia de Sud-Est. Numărul turiștilor care au vizitat tara a crescut de la 400.000 în 1967 la aproximativ 14 milioane în 2016.
Turismului de masă în Thailanda începe în anii 1960, în timpul războiului din Vietnam, când ţara găzduia un şir de baze militare americane importante, concomitent fiind şi un loc de odihnă pentru soldaţii americani aflaţi în concediu. Ulterior, soldații, întorşi acasă după război, peste ceva timp reveneau în Thailanda, deja, împreună cu familiile lor şi îşi petreceau aici vacanța.
La sfârșitul anilor 1960, în sudul Thailandei, începe construcţia pe scară largă a hotelurilor, barurilor, saloanelor de masaj și altor obiecte de infrastructură, conexe industriei turismului.
În același timp, încep a se deschide numeroase agenții de turism, care organizau excursii la principalele atracții turistice din ţară.
Sub aspectul turismului, Thailanda se adaptează la gusturile și așteptările tuturor, aici poţi petrece o vacanță relaxantă, fiind înconjurat de un peisaj care îţi taie respiratia, poţi avea parte de un shoping de clasă întâi, precum şi te poţi arunca în păcatele întregului divertisment local.

Regiuni şi oraşe.
Din punct de vedere geografic, climateric, a resurselor naturale, a formelor de relief și chiar a componenței etnice a populației, Thailanda este împărțită în cinci regiuni principale, Centrală, de Est, de Nord, de Nord-Est și de Sud.

Thailanda Centrală.
Este o zonă formată din câmpii fertile şi vaste, situate parțial sub nivelul mării și formate de albia râului Chao Phraya şi afluienţii săi, precum și din zona piemontană adiacentă.
Aici este concentrată cea mai mare parte a populației, în principal angajată în agricultură şi nemijlocit în ceea ce ţine de cultivarea orezului și legumelor.
În zona cu o rețea de transport bine dezvoltată, sunt amplasate majoritatea întreprinderilor industriale şi sunt cultivate o treime din produsele agricole din Thailanda.
Tot aici se află şi unul dintre cele mai mari orașe din lume, capitala Thailandei, Bangkok.

Tailanda de Est.
Tailanda de Est – o regiune din Tailanda, care la est mărgineşte cu Cambodgia, iar la vest cu Thailanda Centrală. Are în componenţă provinciile Trat, Chonburi şi Rayong.
Relieful regiunii se caracterizează prin lanțuri muntoase joase, intercalate cu bazine mici ale râurilor care se varsă în Golful Thailandei.
Coasta de Est este populară, în primul rând, datorită zonei turistice din provincia Chonburi, unde este situat cel mai popular oraș turistic, Pattaya și insula Ko Samet din apropiere.
În plus, tot în această zonă, se află şi insula Ko Chang, care devine tot mai populara în rândurile turiştilor.

Thailanda de Nord.
O regiune din nordul Thailandei, care mărgineşte cu Myanmar și Laos.
Această regiune, cu lanţurile sale muntoase și câmpiile fertile, este până în prezent numită Lanna, după numele unui regat independent și puternic, care a existat aici, până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Din punct de vedere geografic, nordul țării și o parte din nord-est, are un relief format din munți și câmpii montane, cea mai sudică dintre ele fiind Platoul Korat.
Din Thailanda de Nord fac parte 17 provincii.

Thailanda de Nord-Est.
Thailanda de Nord-Est, sau cum îi spun localnicii, Isan, şi-a primit numele în cinstea zeului hindus al morții. Din punct de vedere geografic, zona reprezintă un platou, care mărgineşte cu Laos și Cambodgia, unde locuieşte o treime din întreaga populaţie a Thailandei. Acesta este cea mai puţin vizitată regiune a Regatului, precum și cea mai săracă.
Peste 70% dintre locuitorii regiunii câștigă aproximativ 141 baht pe zi, ceea ce este cu mult mai puțin decât minimul de existență. Practic, toată populația locală supraveţuieşte din contul agriculturii, necătând la solurile relativ sărace.

Thailanda de Sud.
Thailanda de Sud este situată pe Peninsula Malay și ocupă o suprafață de 70713 km².
Cea mai îngusta parte a peninsulei este istmul Kra, care formează granița de nord a Thailandei de Sud. Coasta de vest este dominată de maluri abrupte, iar partea de est de câmpii și văile râurilor. După particularitățile reliefului, climă, precum și componență etnică a populaţiei, Coasta de Est este foarte diferită de Coasta de Vest.

Bangkok.
Bangkok este unul dintre cele mai mari și mai importante orașe din sud-estul Asiei, capitala, centrul cultural și economic al Thailandei. Oraşul cu o suprafaţă de 1,568.7 km², este situat pe malul de est al râului Chao Phraya, practic pe litoralul Golfului Thailandei. Bangkok este o provincie thailandeză independentă, una dintre cele două provincii, în care guvernatorul este ales de locuitori.
Districtul capitalei și cinci provincii învecinate, Nonthaburi, Samut Prakan, Pathum Thani, Samut Sakhon și Nakhon Pathom, formează aşa numitul Bangkokul Mare.
Datorită multiplelor ramificaţii ale râului Chao Phraya, care curge prin Bangkok, precum şi numeroaselor canale, săpate în secolul XIX, oraşul a fost supranumit de către turişti „Veneția Orientului“.
Orașul este unul dintre cele mai importante centre turistice ale regiunii, care este vizitat de un număr enorm de turisti din toate colturile lumii şi în special din Europa de Vest.
Din punct de vedere turistic, Bangkok este în stare să satisfacă cele mai exigente gusturi.

Pattaya.
Un oraș în Thailanda, situat pe malul estic al Golfului Thailandei, la o distanţă de 165 km sud-est de la capitala, Bangkok. Pattaya este o stațiune populară şi binecunoscută turiştilor datorită barurilor sale, dansurilor Go Go şi show-urilor transvestiţilor.
Datorită eforturilor autorităților locale din ultimii ani, starea plajelor sa îmbunătățit, dar totuşi încă nu corespund standardelor înalte ale plajelor din restul Thailandei. Totodată, procesul de îmbunătățire continuă, a lipsit plajele de o parte din farmecul natural, pe care le-au avut cândva.
Necătând la toate acestea, abundența de hoteluri, precum și calea simplă şi rapidă din capitală și aeroport, fac Pattaya un loc popular pentru a petrece un week-end.

Phuket.
Phuket este una dintre provinciile sudice ale Thailandei şi este compusă din insula Phuket, cea mai mare insulă a țării, şi alte 32 de insule mai mici din apropiere. Regiunea are o suprafață de aproximativ 543 km pătraţi.
Insula Phuket este situată în apropiere de coasta de vest a Thailandei, în Marea Andaman şi este legată de continent printr-un pod. Provincia obţine cea mai mare parte a veniturilor din turism.

Ko Chang.
Ko Chang, în traducere din limba thailandeză înseamnă Insula Elefantului şi a fost numita astfel datorita aspectului geografic. Insula este situată în apropiere de litoralul de est al provinciei Trat, la o distanţă de 312 kilometri de la Bangkok.
Fiind a doua după mărime insulă din Thailanda (după Phuket), Ko Chang reprezintă un amestec perfect din ape de smarald, plaje cu nisip alb și junglă virgină. Numeroasele cascade de pe insulă crează peisaje de o frumusețe uluitoare. Natura uimitoare, practic neatinsă de om, este una dintre principalele caracteristici ale insulei, care se întinde de la nord spre sud-est pe o distanţă de 30 de kilometri.

Ko Samui.
Samui este o insulă din provincia Surat Thani, situată pe malul estic al istmului Kra, în apropiere de orașul Surat Thani. Cu o populație de peste 50 000 de locuitori, aceasta este a treia după mărime insulă din Thailanda. Insula este bogată în resurse naturale, plaje cu nisip alb, recife de corali și cocotieri. Începând cu anii 1980, turismul începe a deveni un sector economic important al insulei, cu timpul transformându-se în principala industrie. Clima și disponibilitatea insulei a făcut-o foarte atractivă atât pentru investitorii străini, cât şi pentru turiști.

Ko Samet.
Ko Samet este o mică insulă, situată în Golful Thailandei, cu o suprafaţă de aproximativ 5 kilometri pătrați, administrativ atribuită provinciei thailandeze Rayong.
Insula este situată la o distanţă de 6,5 km sud de continent, la 200 km de Bangkok și 85 de kilometri de la Pattaya. Ko Samet face parte din parcul naţional marin Khao Laem Ya — Mu Ko Samet National Park, care pe langa Samet include insulele tropicale, Ko Kudi, Ko Kruai, Ko Makham, Ko Plai Tin, Ko Chan, Ko Talu, Ko Klet Chalam, Ko Thai Khang Kao.

Clima în Thailanda.
Clima înThailanda este tropicală în partea de nord, sub-ecuatorială în partea centrală și de sud, şi ecuatorială la granița cu Malaezia.
Acest lucru se explică prin faptul, că cea mai mare parte a ţării este situată în zona tropicală și subecuatorială și se află sub influența musonilor din sud-vest și nord-est.
Distanța dintre cel mai de nord şi cel mai de sud punct din Thailanda, constituie 1860 km, fapt care face clima Thailandei una dintre cele mai diverse din Asia de Sud-Est.
Musonul de sud-vest, din mijlocul lui mai până în septembrie, este ploios, cald și înnourat, iar musonul de nord-est, din noiembrie până la mijlocul lunii martie, este uscat şi rece.
Temperatura medie anuală în zonele de deal şi câmpie este de 22-29 ° C, cele mai înalte valori fiind în luna mai.
În zonele muntoase din nordul Thailandei, temperatura poate coborî la 8-15 ° C, în timp ce în restul țării, practic lipseşte, o diferență sezonieră accentuată a temperaturilor.
Temperaturile foarte ridicate de 30-40 ° C, sunt caracteristic pentru nord-estul țării, în timpul sezonului de arşiţă.

Regim de vize şi control vamal.
Cetăţenii României şi Republicii Moldova care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat.
Pentru cetăţenii români, autorităţile thailandeze eliberează viză de intrare şi la frontieră, pentru o perioadă de şedere de până la 15 zile. Pentru a obţine o viză de intrare în Thailanda, ajungând în aeroport va trebui sa vă adresaţi la biroul “Oficiul Emigrări şi Vize Speciale, Diplomaţi şi Visa-On-Arrival”.
Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să obţine viza pentru Thailanda din timp, actele pot fi depuse la Ambasada Thailandei la Moscova.
Introducerea şi scoaterea valutei străine nu este restricţionată, declararea fiind obligatorie pentru sumele ce depăşesc 10 mii USD.
Scoaterea monedei naționale este limitată la suma de 50 000 THB, pentru sume mai mari fiind necesară o permisiune specială.
Fără achitarea taxelor vamale este permisă introducerea a 200 de ţigări sau 250 de grame de tutun, 1 litru de vin sau alte băuturi alcoolice, o camera foto sau video. Valoarea totală a lucrurilor pentru uz personal, introduse în Tailanda nu trebuie să depășească 20 000 THB per persoană, în practică însă, ofițerii vamali, adeseori ingnoră această regulă.
Cantitatea de alcool, însă, este verificată cu atenție și în caz de depistare a încălcărilor sunt aplicate amenzi destul de usturătoare.
Este interzisă scoaterea bijuteriilor din platină, pietrelor prețioase brute, lingourilor din aur, imagini ale lui Buddha (cu excepția medalioanelor), a fildeșului și oricăror produse din piele și oase de animale protejate, precum și a timbrelor și antichităților fără permisiunea Departamentului de Arte Plastice.
Este interzisă introducerea drogurilor, armelor (fără permisiunea organelor de poliţie) și materialelor pornografice. În cazul în care medicamentul introdus în țară conține substanţe narcotice, trebuie să aveți prescripția medicului. Pentru scoatrea bijuteriilor din Thailanda, trebuie să deţineţi un certificat eliberat de magazinul în care au fost procurate.
Persoanele la care au fost depistate droguri sunt condamnate la moarte.

Tax free.
În centrele comerciale mari, străinilor le sunt întocmite blanchetele VAT Refund, trebuie doar să faceţi achiziții în valoare de 2000 THB și să prezentaţi pașaportul în secţia corespunzătoare a magazinului. La ieșirea din țară vi se va rambursa TVA în mărime de 7%.
Transport.
Între orașele thailandese, cel mai comod este de a călători cu trenul. Rețeaua feroviară leagă capitala cu toate marile orașe din nordul și nord-estul țării. Căile ferate care duc spre sud, de asemenea, fac posibile călătoriile în Malaezia și Singapore.
Trenurile thailandeze sunt împărțite în câteva categorii, accelerate, ordinare, expres și speciale. Preţul biletului depinde de distanță și clasa vagonului.
Un alt mijloc de transport comod sunt autobuzele interurbane.
Prin Bangkok circulă o mulțime de autobuze, reţeaua rutelor acoperind practic tot oraşul. Costul călătoriei, cu un autobuz fără aer condiționat, este de 3.5 – 6 baht spre majoritatea destinațiilor, cu un autobuz cu aer condiționat este de 6-16 baht.
În microbuzele cu aer condiționat și TV, pasagerilor le sunt oferite ziare și reviste. Costul călătoriei este 30 baht.
Harta traseelor autobuzelor este disponibilă în majoritatea hotelurilor, librării și oficiile Departamentului Turism din Thailanda, contra sumei de 35 baht.
Începând cu anul 2000, prin Bangkok au început să circule autobuze speciale pentru femei. Novaţia se datorează plângerilor din partea femeilor, în legătură cu faptul că în autobuzele aglomerate, bărbaţii adeseori se comportă necuviincios.
Între numeroasele insule ale Regatului, călătoriile sunt posibile doar pe calea apei.
Căile de navigaţie interioară ale Thailandei se întind pe o distanţă de 4.000 de kilometri.
Localnicii şi turiştii sunt transportaţi cu feriboturile, barcile lungi „Longtail“, bărcile cu mare viteză şi alte ambarcaţiuni.
O călătorie cu un utobuz acvatic va costa de la 35 THB în sus, ca exemplu, aproximativ tot atât o să vă coste şi o călătorie de la Phuket la Phi Phi.
Chiria unei bărci o să vă coste 350-500 THB pe oră, iar chiria unei bărci cu motor private de la continent spre o insula va costa 1400-2100 THB.

Transportul public în orașe și stațiuni.
Dacă ceea ce ţine de transportul interurban din Thailanda este mai mult sau mai puțin clar, sistemul transportului public din oraşe, în cele mai dese cazuri, nici „sistem“ nu poate fi numit. Orarul de circulatie şi rutele transportului public sunt respectate doar în orașele mari, iar în cele mici, transportul circulă destul de haotic.
În Bangkok lucrurile stau cu mult mai bine, deoarece orarul şi rutele autobuzelor pot fi consultate pe site-ul oficial al transportatorului.
Transferul cu taxiul de la aeroport spre centrul orașului va costa aproximativ 400 THB, cu un autobuz cu aer condiționat, în jur de 150 THB.
Principalele mijloace de transport în stațiuni sunt songthaew, taxiurile motociclete și taxiurile obişnuite. Songthaew sunt nişte vehicule pe bază de pickup-uri sau camione, reutilate și folosite pentru transportarea pasagerilor.
Ca exemplu, în Pattaya sunt câteva rute regulate de songthaew care circulă din centru spre zonele îndepărtate. Costul călătoriei este de 10-20 THB.
Călătoria cu un taxi motocicletă este mai rapidă și comodă, însă mai scumpă, preţul dintr-o zonă a oraşului în alta, poate ajunge la 50-100 THB.
În dependenţă de oră, tarifele taxiurilor din Pattaya pot fi diferite. Ca exemplu, o călătorie pe timp de zi, la o distanță scurtă, poate costa 100-150 THB, iar pe timp de noapte de 2-3 ori mai scump.
Un alt mijloc de transport destul de răspândit în Thailanda sunt tuk-tuk-urile, însă călătoriile cu ele sunt o plăcere destul de costisitoare. O călătorie cu acest mini-camion, proaspăt vopsit, chiar și în limitele unei plaje, o să vă coste nu mai puțin de 300-500 THB.

Închirieri maşini în Thailanda.
În Thailanda puteți închiria un automobil în cazul în care dețineți permis de conducere internațional. Închirierea unui automobil este cea mai bună soluție pentru cei care intenţionează să se deplaseze mult prin ţară, dat fiind faptul că în acest caz aveți posibilitatea de a admira nu doar frumusețea orașului Bangkok, ci și frumoasele orașe din nord, Chiang Mai și Chiang Rai, plajele de pe Phuket și Koh Samui, stațiunile populare din Pattaya și parcurile naționale ale regatului.
Însă, ar fi cazul să țineți cont de faptul că drumurile locale sunt o adevărată încercare pentru șoferi, în deosebi pentru cei fără experiență, deoarece circulația aici este pe partea stîngă, iar tailandezii, practic, nu respectă regulile de circulaţie rutieră. Dacă să adăugăm la acest tablou drumurile complicate și imensele ambuteiaje din megapolisuri, atunci apar dubii în privința necesităţii închirierii unui automobil.
Dacă totuşi aţi decis să închiriaţi un automobil, o puteţi face în birourile locale și internaționale de închirieri, amplasate în aeroporturi, marile orașe și stațiunile populare. De asemenea, puteți găsi birouri de închiriere şi în apropierea hotelurilor și agențiilor de turism. Cel mai bine este să închiriaţi mașina de la companii cu nume, cum ar fi Avis, Hertz și Budget. În acest sens evitați neplăcerile legate de mașinile vechi sau în stare tehnică proastă.
Închirierea unui automobil din clasa econom în Bangkok costă 900 de bahti, una de model standard 1240 bahti, iar a unui SUV ajunge la 2120 de bahti pentru o zi. În stațiunile Pattaya și Phuket prețurile sunt similare. O alternativa automobilului ar fi chiria unei motociclete pe care o puteţi închiria contra unui preţ începând de la 150 bahti pe zi.
Prețul mediu al benzinei în Thailanda este de 30 bahti pentru 1 litru.
În orașele mari și în stațiunile populare deseori se crează ambuteiaje imense.
La fel, există probleme ce ţin de parcări gratuite, de aceea șoferii sunt nevoiți să achite 60 de bahti pe oră pentru un loc de parcare.
Limitele de viteză admise pe autostrăzi – 120 km/h, iar în oraşe de 50 km/h, cu excepţia zonelor cu alt regim indicat în mod expres.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Thailanda sunt DTAC, AIS și True, care au tarife aproape identice. Cartelele SIM pot fi procurate în oficiile companiilor și în magazinele specializate. Deasemenea, vă puteți conecta la reţea şi în magazinele Family Mart sau 7/11. Prețul cartelei este de la 50 pînă la 1500 de bahti, apelurile în afara țării costă 1-5 bahti pentru un minut. Compania AIS oferă un tarif special, Traveller Sim cu un preţ între 300-600 bahti, care include conexiune internet nelimitată pe o perioadă de la 7 la 15 zile.
Pentu a telefona acasă, puteţi folosi şi un telefon public. Trebuie însă să țineți cont ca acesta să fie de culoare galbenă sau verde, dat fiind faptul că telefoanele roșii sunt predestinate pentru apelurile locale, iar cele albastre pentru convorbiri interurbane în interiorul țării. Cardurile costă între 200-600 de bahti și le puteți găsi la chioșcuri, oficii poștale, hotele și magazine 24/24.
Internetul în Thailanda este dezvoltat excelent, în orașele și stațiunile mari fiind disponibile multe internet-cafenele, unde vă puteți conecta la rețea pentru 1-3,50 bahti pe minut.
În hoteluri și restaurante se vînd carduri cu coduri de acces la rețeaua Wi Fi, la un preţ de 250-600 bahti.
Accesul gratuit la Wi-Fi în zonele publice este disponibil 5 ore pe lună după înregistrarea pe site-ul oficial al operatorului AIS.

Valuta naţională.
Moneda naţională a Thailandei este Bahtul thailandez (THB), 1 baht este egal cu 100 de satang.
Valuta străină nu trebuie schimbată la casele de schimb valutar de pe lângă hoteluri, deoarece rata de schimb este una extrem de inconvenabilă. Cel mai bine este să faceți acest lucru la bancă sau la casele de schimb care sunt prezente în toate centrele comerciale mari.
Bancnotele cu defect, în valoare nominală începînd cu 20 de bahti nu sunt acceptate la magazine, deaceea o să fiţi nevoiți să le schimbați la bancă. Casele de schimb, la rândul lor, nu primesc nici dolari cu defecte. Singura posibilitate de a schimba o bancnotă americană ruptă, este de a vă adresa la oficiile centrale ale principalelor bănci din regiune, cum ar fi „Bangkok Bank” sau „Kasikorn Bank“.
Băncile mari lucrează de luni până vineri, între orele 8:30 – 22:00. Băncile mai mici și casele de schimb autorizate sunt deschise de luni pînă vineri de la 8: 30-09: 30 până la 15: 00-15: 30, iar în staţiuni un pic mai mult.
În majoritatea magazinelor și restaurantelor se acceptă cardurile de credit de la Visa, American Express și Diners Club. Însă, în Thailanda sunt frecvente cazurile de fraude cu cartelele de credit, de aceea ar fi mai bine să achitaţi în numerar. De asemenea, sunt acceptate ca mijloc de plată şi cecurile de călătorie în USD.
În caz de furt a cecurilor de călătorie trebuie să vă adresați imediat la cel mai apropiat sector de poliție sau la poliția turistică, să luaţi o copie de pe cererea prin care aţi declarat furtul, după care să începeţi procedura de anulare a cecurilor furate și obţinerea altor noi.

Cum evităm neplăcerile.
Thailanda este o țară relativ sigură și infracțiuni grave, cum ar fi omorurile, jafurile și violurile sunt comise destul de rar. Cu toate acestea, trebuie să ţineţi cont de faptul, că în această ţară turiştii sunt una dintre cele mai importante surse de venit, între localnici, turiştii fiind numiţi Walking ATM, ceea ce înseamnă un bancomat mergător. Respectiv, infracţiunile patrimoniale în privinţa turiştilor nu sunt o raritate în Thailanda.
Între infracţiunile cele mai frecvente se numără, furtul şi falsificarea ulterioară a paşapoartelor, escrocheriile la centrele de închirere jetsky şi motoscutere, escrocheriile cu pietre preţioase şi semi-preţioase, vândute la preţuri de nimic, escrocheriile în aeroport în care turiştii sunt arestaţi pentru introducerea fără a declara în prealabil achiziţionarea a peste 200 de ţigări cumpărate în regim duty-free din aeroportul de escală, escrocheriile legate de călătoriile cu tuk-tuk-ul, un mijloc de transport local, prin care turiştii sunt obligaţi să cumpere de la magazinele care oferă comision şoferului şi furtul genţilor de către motociclişti în timpul călătoriilor cu tuk-tuk–ul.
Nudismul în țară se află sub o interdicție totală, deși să vezi pe cineva topless pe plaja nu e o raritate. Contravenţiile săvârşite la bordul aeronavei sunt aspru pedepsite, astfel chiar şi fumatul în toaletă avionului se sancţionează cu o amendă foarte usturătoare.
Natura Thailandei, necătând la frumuseţea sa uluitoare, la fel prezintă pericol pentru turiştii distraţi. Astfel, nu se recomandă scaldatul în marea furtunoasă, mai cu seamă în timpul sezonului ploios. În apropierea recifurilor de corali trebuie să înotaţi cu cea mai mare prudență. Nu atingeţi nimic din apele mării, deoarece în unele cazuri ceea ce vi se pare o piatra colorată, poate fi un pește toxic.
În junglă trebuie să mergeţi în încălţăminte care acoperă în întregime laba piciorului, deoarece viermii paraziți şi lipitorile, la fel prezintă pericol. Nu tachinaţi maimuțele sălbatice, indiferent de faptul pe cât de inofensive ar părea.
Nu în ultimul rând, trebuie să reţineţi, că în Thailanda acţionează legea lèse majesté, care este aplicată cu o deosebită stricteţe şi prevede pedepse aspre cu privaţiunea de libertate în cazul în care se se aduc insulte regelui sau membrilor familiei regale.

Informaţii despre reprezendativele diplomatice.
Ambasada României în Regatul Thailandei.
Adresa: 3388/41 Sirinrat Office Building, 12th Floor,
Rama IV Road, Khlong Toei, Bangkok 10110.
Telefon:+66 (0) 2 2402522.

Consulul Onorific al Republicii Moldova în Regatul Thailandei.
Adresa: Bilbery Cout, 111 Moo 4, Noen Phra
Muang, Rayong 21150, Bangkok, Thailand.
Telefon: +66 8 0590 5555.

Plajele Thailandei.
Thailanda este un loc perfect pentru o vacanță pe plajă. Ţara este scăldată de apele calde ale mărilor Andaman şi Chinei de Sud, iar litoralul se extinde pe mii de kilometri.
Aproape pe toate plajele din Thailanda șezlongurile sunt disponibile pentru o taxă suplimentară de aproximativ 100 bahti pe zi, pentru persoană, excepție fiind hotelurile cu propriile plaje. În Phuket este o situație aparte, guvernatorul a interzis utilizarea pe plaje a șezlongurilor și a umbrelelor, în scopul de a restabili frumusețea naturală a zonei. Cu toate acestea, din cauza razelor solare puternice, umbrelele totuşi au fost întoarse pe plaje. În privinţa șezlongurilor decizia a rămas neschimbată.
Sezonul estival de plajă începe în luna noiembrie și durează pănă în februarie. Alegând o stațiune pentru vacanţă trebuie să vă bazați doar pe propriile preferințe, dat fiind faptul că întreg litoralul este de nisip, iar intrarea în mare comodă, doar că fiecare regiune își are propriul său farmec.
Trecând în revistă cele mai populare plaje, putem spune că Pattaya este un paradis pentru iubitorii de distracții, însă apa și nisipul de aici sunt destul de murdare. Chiar și cea mai curată plajă, „Jomtien” nu este nici pe aproape de a fi ideală. Cu toate acestea, puteți merge pe insulele din apropiere, unde situaţia ce ţine de curăţenie e cu mult mai bună.
Mult mai bine arată plajele din provincia Krabi, unde nisipul alb, palmierii, stâncile și marea azurie par fi desprinse dintr-un tablou. Cea mai populară stațiune este Ao Nang, cu o infrastructură dezvoltată și condiții excelente pentru diving și snorkeling. De asemenea, se bucură de popularitate insula Phi Phi, și zonele Hat Tham Phra Nang și Hat Noppharat Thara.
În Phuket puteți găsi atît plaje curate ca cele din Krabi, cît și distracții ca cele din Pattaya. Ce exemplu, Patong este arhiplin de hotele, baruri, cluburi şi discoteci, fapt pentru care și-a câștigat titlul de „Capitala asiatică a distracțiilor”. Dezavantajele sunt aceleaşi ca şi în Pattaya şi anume, apa murdară și litoralul neîngrijit.
Cu totul altă atmosferă domnește în „Kamala Beach”, unde turiştii au posibilitatea de se refugia în sânul naturii virgine.
Alte plaje care merită menţionate sunt „Kata Beach“ , o plajă frumoasă, cu apă curată și mare adîncă;
„Karon Beach“, considerată cea mai curată în Phuket, însă populată de meduze otrăvitoare;
„Bang Tao“, o plajă populară între persoanele înstărite, unde găsiți confort pe măsură, zonă bine îngrijită, prețuri mari și deservire impecabilă.
Diving în Thailanda.
Thailanda și minunatele sale insulele sunt foarte populare printre amatorii de scufundări. În ţară activează o mulțime de centre de diving, care oferă o varietate de programe de scufundări, atât individuale cât și de grup, care corespund dorinţelor și abilităților fiecăruia. Cele mai renumite locuri pentru diving din Thailanda se află în Marea Andaman şi Golful Thailandei.
Cea mai reuşită perioadă pentru diving este de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii martie, care coincide cu perioada sezonului estival.
Pe celebrele insulele Similan, cea mai reuşită perioadă pentru diving se consideră lunile aprilie-mai. Litoralul de est al insulei este protejat de valuri și curenți subacvatici, iar apele mării ascund colonii imense de corali și o faună marină uluitoare.
Pe coasta de vest sunt o mulţime de bolovani uriaşi, acoperiţi cu corali și alge, care intră în mare la o adâncime de 40 de metri şi formează o multitudine de tunele, arcade și peșteri. Transparenţa apei de lângă Insulele Similan este uimitoare, în cea mai mare parte de timp fiind de 20-30 de metri, iar în timpul sezonului estival ajungând şi la 50 de metri.
Un alt loc popular pentru diving este insula Koh Tao, unde pot fi efectuate scufundări anul împrejur. În ciuda faptului că diversitatea lumii subacvatice nu diferă de alte zone, aici aveți posibilitatea de a admira rechinii în habitatul lor natural.
În ceea ce privește organizarea divingului, pe primul loc este Pattaya, unde de asemenea, se efectuaiză scufundări tot anul împrejur. Din păcate, în rezulatatul dezvoltării masive a distracțiilor subacvatice de aici, coralii locali au ajuns într-o stare deplorabilă, respectiv, frumuseți ca în alte locuri, aici nu veți vedea. Cu toate acestea, Pattaya se potriveşte pentru scafandrii începători, oferindu-le o posibilitate excelentă de a combina divingul cu alte distracţii.

Cumpărături.
Shoppingul în Thailanda este una dintre principalele distracții pentru orice vizitator al acestei țări. Nu în zadar centrele comerciale și magazinele din Thailanda sunt considerate cele mai bune din Asia de Sud-Est. Combinația dintre sortimentul bogat, calitate înaltă și prețuri accesibile, le face absolut irezistibile pentru oricare amator de cumpărături.
Una dintre principalele caracteristici ale cumpărăturilor din Thailanda este răspândirea pe scară largă a piețelor de noapte, care sunt la fel de populare printre localnici ca şi marile centre comerciale. O altă modalitate interesantă de a face cumpărături în Thailanda este vizitarea piețelor tradiționale plutitoare, care combină funcțiile de spaţii comerciale și atracții turistice.
Marile centre comerciale și magazine din Thailanda activează, de obicei, șapte zile pe săptămână, de la 10:00 la 21:00 / 22:00. Magazinele din populara reţea 7/11, prezente practic în toate stațiunile din Thailanda, activează în regim non-stop.
Piețele stradale unde se vând fructe, legume proaspete și fructe de mare se deschid dimineața devreme și se închid aproape de apusul soarelui. Tot în acest regim activează și piețele de week-end, care sunt foarte populare în orașele mari din Thailanda.
Piețele de seară, la rândul lor, din contra, își încep activitatea abia după ora 16:00 și se închid la miezul nopții.
De cîteva ori pe sezon, magazinele mari din Thailanda, specializate în vânzarea articolelor vestimentare, organizează vânzări la preţuri reduse a colecţiilor vechi, astfel oferind posibilitatea de a procura la un preț avantajos produsele marilor producători de modă.
În rândurile turiștilor este popular şi shoppingul în marile centre comerciale din Thailanda, care se specializează în comercializarea hainelor de firmă la prețuri mici.
Magazinele precum Premium Outlet din Phuket și Outlet Mall din Pattaya, oferă posibilitatea să achiziționați o gamă largă de articole vestimentare high-end fashion, la o reducere de 30-70%.
Thailanda nu face parte din cele mai ieftine țări din Asia de Sud-Est, fapt ce se răsfrânge în primul rînd asupra cumpărăturilor. Respectiv, produsele fabricate în țară (legume, fructe, haine) sunt vândute în magazinele din Thailanda la prețuri extrem de mici, iar cele importate, adeseori sunt destul de scumpe. În acelaşi timp, prețurile din magazinele thailandeze pot difera în mod semnificativ şi în funcție de gradul de popularitate a stațiunii.
Suvenirurile thailandeze trebuie procurate în orașul Chiang Mai, renumit pentru măiestria meșterilor săi, şi nemijlocit la piața de noapte din acest oraş, unde este prezentată o gamă largă de obiecte de artizanat.

Bucătărie și restaurante în Thailanda.
În limbajul și mentalitatea thailandezilor, noţiunea de foame are o semnificaţie foarte vagă. Condițiile climaterice din țară sunt foarte favorabile, astfel încât aici roada se strînge de 2-3 ori pe an, iar verdeţurile cresc pe tot parcursul anului. În ceea ce privește bucătăria thailandeză, aceasta a fost puternic influiențată de China și Cambodgia.
În ciuda faptului că majoritatea populației din Thailanda sunt budiști, aceștia nu se limitează în ceea ce privește mîncarea, folosind în bucătărie toate tipurile de carne, pește, fructe și legume. Thailandezii sunt oameni foarte ospitalieri, în plus, ei adora tot felul de petreceri unde au posibilitatea de a servi prietenii. Pe masă se servesc toate bucatele odată, gustările, berea thailandeză și whisky.Toate bucatele se prepară minuțios și se decorează frumos. Este de menţionat, că thailandezii au o atitudine serioasă faţă de mîncare și aspectul ei, astfel încât legumele frumos tăiate sunt considerate a fi parte integrantă a oricărei mese.
Ingredientul principal desigur că este orezul, locul doi fiind ocupat de nuca de cocos. Orezul este servit separat, ca desert și ca garnitură. Tot cu orez se mănîncă legumele, carnea și peștele. Toate acestea trebuie să fie în stare proaspătă și să aibă o aromă delicată. Condimentele sunt folosite în bucătăria thailandeză, însă respectând măsura, astfel încât gustul bucatelor să fie delicat și echilibrat.
Ingredientele utilizate variază în funcție de regiune și de sezon. La dorință, bucătarul poate înlocui un ingredient cu altul. De exemplu, carnea de pui și creveții, deseori se înlocuiesc cu carnea de porc. Totuşi, sunt componente de neînlocuit ale oricărui fel de mâncare, cum ar fi ghimbirul, orezul, nuca de cocos, lâmâia, usturoiul și ardeiul iute.

Atracţii turistice şi divertisment.
Thailanda este cea mai populară destinație turistică din Asia. Fructele exotice, marea, soarele, plajele de nisip, cluburile de noapte și excursiile turistice, combinate cu ospitalitatea localnicilor, atrag în Thailanda turiști din toate colţurile lumii.
Principalele atracțiuni turistice ale Thailandei sunt templele și locurile sfinte.
Primul după importanță este considerat orașul Ayutthaya, fosta capitală prosperă a Siamului antic, unde au fost construite trei palate regale și 375 de temple. La moment, pe teritoriul orașului, sunt deschise pentru vizitatori mai mult de zece temple și mănăstiri, un muzeu și Palatul Mare Wang Luang.
Milioane de turiști sunt atrași şi de templele din Bangkok.
Locul principal pentru perelinaj din capitala Thailandei este considerat Templul lui Buddha de Smarald, unde se află o statuie a lui Buddha, hainele căreia sunt schimbate de 3 ori pe an, de către rege sau prințul moștenitor în persoană.
Alte două temple din Bangkok, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor sunt Templul Răsăritului (Wat Arun) şi Templul lui Buddha de Aur.
Un loc popular de relaxare și meditație a budiștilor este templul Wat Yan situat în apropiere de Pattaya.
Pe insula Phuket merită să vizitați cel puțin unul dintre cele trei centre religioase principale – Wat Chalong, centrul de pelerinaj Phra Thong și cel mai veci templu de pe insulă, Wat Phra Nang Sang.
O admirație aparte provoacă cascadele, golfurile, insulele şi alte atracţii naturale ale Thailandei. În cazul în care sunteți însoţiţi de copii, trebuie neapărat să vizitați grădinile zoologice și parcurile de distracții din Thailanda. Cel mai mare și cel mai popular parc de distracţii se consideră „Dream World“din apropiere de Bangkok.

Sărbători și evenimente.
Sărbătorile din Thailanda pot fi divizate în 2 grupuri – sărbători care se referă la careva persoane concrete și sărbători ce ţin de societate în întregime. În categoria sărbătorilor individuale se încadrează cele legate de naștere, deces, nuntă, tunderea în monahism de către persoane care au atins vârsta de 20 ani, sărbătoarea conversației cu spiritul, precum și sărbători legate de obținerea meritelor conform vîrstei.
Dintre sărbătorile întregii societăţi fac parte Anul Nou Songkran și sărbătorile legate de budism, cum ar fi începutul postului de trei luni, în decursul căruia călugării trebuie să doarmă numai în templu, precum și începutul perioadei, cînd călugării pot merge unde vor. Pe lângă acestea, în Thailanda se celebrează și sărbătorile naționale, legate de date semnificative.
La data de 1 ianuarie se sărbătorește Anul Nou european. Decizia de a sărbători Anul Nou european a fost adoptată de către guvernul din Thailanda în anul 1940, însă, cel mai important revelion în Thailanda este considerat Songkran, care se sărbătorește în aprilie.
La sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie este sărbătorit Anul Nou Chinezesc. Sărbătoarea este celebrată în conformitate cu calendarul lunar și întotdeauna începe odată cu luna nouă.
În ultima săptămână a lunii februarie, începutul lunii martie, este sărbătorită Makha Bucha, Ziua recunoștinței față de Buddha şi învățăturile sale. Începând cu anul 1851, Makha Bucha este o sărbătoare naţională în Thailanda.
La 6 aprilie este sărbătorită Ziua dinastiei Chakri, o sărbătoare națională în onoarea fondării în anul 1782 a dinastiei regale Chraki.
La data de 13 aprilie este sărbătorit Songkran, Anul Nou thailandez. În această zi trecătorii sunt udați cu apă și presuraţi cu pudră de talc. Songkran se sărbătorește cîteva zile în şir, astfel 13, 14, și 15 aprilie fiind zile libere.
La data de 1 mai este sărbătorită ziua muncii, unica sărbătoare internațională celebrată în Thailanda.
La începutul lunii iunie, este celebrată Visakha Bucha, o sărbătoare dedicată nașterii, luminării şi morţii lui Buddha. Această sărbătoare cade pe a 15-a zi a lunii a șasea, conform calendarului lunar.
În iulie-august este sărbătorită Asahi Puja, ziua întemeierii budismului, care marchează şi începerea postului budist.
La data de 12 august este sărbătorită Ziua de naștere a Majestății Sale, Regina Sirikit. Concomitent, această sărbătoare este considerată și Ziua Mamelor.
La 23 octombrie este celebrată memoria regelui Rama al V-lea, Chulalongkorn, cel mai venerat monarh din Thailanda.
Pe 5 decembrie este sărbătorită ziua de naștere a Majestății Sale, Regele Rama al IX-lea, Bhumibol Adulyadej, care s-a născut în 1927.
Pe 10 decembrie este sărbătorită Ziua Constituției, proclamată la 10 decembrie 1932.

Hoteluri în Thailanda.
Hotelurile din Thailanda, în cea mai mare parte, sunt foarte ieftine și de o calitate destul de bună. Hotelurilor thailandeze nu au clasificare oficială cu „stele”, iar operatorii de turism le evaluează singuri, atribuindu-le clasa la propria discreţie.
Pe insulele Koh Samet, Koh Samui şi Koh Chang, în cea mai mare parte, se oferă cazare în nişte bungalouri destul de modeste, însă există și hoteluri confortabile, de nivelul celor cu 4-5 stele. În mare parte acestea sunt clădiri mici, ce se încadrează perfect în peisajul ce le înconjoară.
În stațiunile pline de viaţă Pattaya și Phuket o să găsiţi atât hoteluri familiare, cât și hoteluri boutique, pentru clienții sofisticaţi.
Capitala Bangkok, oferă variante de cazare și turiştilor cu un buget mai redus, şi familiilor numeroase, și unui businessman venit cu afaceri în inima Thailandei.
Cazarea în pensiunile din capitală va costa de la 275 bahti pentru o noapte, în timp ce o cameră de lux într-un hotel de 5 * va costa de la 2250 bahti pentru o noapte.
Cazarea într-un mini-hotel din Pattaya ajunge la suma de 590 bahti pentru o zi, hotelurile de lux oferă camere de la 3400 bahti pe noapte.
În Phuket, o cameră standard dintr-un hotel, echivalentul unuia cu 3 stele, poate fi închiriată contra sumei de 220 bahti pe zi, în timp ce o cameră de de lux într-un hotel prestigios va costa de la 1750 bahti pe zi.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )