You are here:  / SPANIA

SPANIA

Spania turistică, prezentare generală.
Turismul în Spania a început să se dezvolte în anii 1960, când țara a devenit o destinație preferată a turiștilor din alte țări europene, în special din Marea Britanie, Franța, Europa Centrală și de Nord. În anul 2007, conform datelor Organizației Mondiale a Turismului, Spania a devenit a doua cea mai vizitata țară din lume, după Franța. Din anul 2010, Spania se afla pe locul 4, după Franța, Statele Unite ale Americii și China. În 2015, țara a fost vizitată de circa 70 milioane de turisti, care au cheltuit în Spania, aproximativ 60 de miliarde de euro. Cu referire la destinaţiile de vacanţă, este de menţionat că Spania este o țară cu o bogată cultură și istorie. Pe teritoriul țării s-au păstrat orașe și sate istorice ale diferitelor grupuri etnice care au populat Peninsula Iberică pe parcursul istoriei. Principalele orase turistice din Spania sunt Madrid si Barcelona, care oferă atât itinerarii istorice și culturale, cât şi un amplu program de divertisment.
Vacanţele pe plaje constituie principalul segment al industriei turismului din Spania. Aceasta a început să se dezvolte dintre primele si până la moment aduce cel mai mare profit dintre toate segmentele turismului spaniol. Clima blăndă a litoralului spaniol și a celor două arhipelaguri, Insulele Baleare şi cele Canare, atrage un număr mare de turişti din nordul Europei. În lunile de vară, stațiunile se bucură de popularitate, inclusiv şi în rândurile spaniolilor.
Regiuni şi oraşe.
Regiuni.
Spania este organizată teritorial în 50 de provincii incluse ]n 17 comunități autonome (comunidad autónoma). De asemenea, în componenţa Spaniei intră şi două orașe autonome (ciudades autónomas) dinn Africa, Ceuta și Melilla. Provinciile, la rândul lor, sunt împărțite în comarci, iar comarcile în municipii, apoi sate și chiar caartiere din cadrul orașelor.

Oraşe.
Madrid – capitala Spaniei, centrul economic și cultural al țării, renumit pentru arhitectura sa. Orasul, numit pe bună dreptate, muzeu în aer liber, găzduieşte catedrale, temple, biserici catolice, clădiri în stil baroc şi nenumărate galerii și expoziții de artă modernă.

Barcelona – principala perlă turistica a Spaniei, al doilea ca mărime oraș din statul iberic, un lăcaş al arhitecturii epocii moderne, cu o viaţă culturală activă, cu o mulţime de cluburi de noapte și plaje frumoase. Orașul este un important centru industrial și comercial, nu numai al Spaniei ci și întregii Europe. Portul Barcelona este unul dintre cele mai aglomerate zece porturi din Europa, iar aeroportul El Prat, cel mai mare dintre toate aeroporturile de pe litoralul Mării Mediterane.

Valencia – unul dintre cele mai dinamice orașe din Spania, al treilea oraş din ţară după numărul de locuitori, după Madrid și Barcelona. Centrul istoric al Valenciei constituie un amestec de stiluri culturale și arhitecturale, ce amintesc de istoria bogată a orașului.

Granada – un uimitoar oraș din sudul Andaluziei spaniole, înconjurat de vârfurile înzăpezite ale munților Sierra Nevada. Granada este renumit pentru monumentele sale istorice moștenite din perioada maurilor, precum şi exemplarele fascinante ale arhitecturii gotice şi renascentiste. Cel mai faimos dintre ele fiind ansamblul arhitectural Alhambra.

Toledo – un mic oras din centrul ţării, vechea capitală a Spaniei, care a jucat un rol crucial în viața ţării, de-a lungul întregii sale istorii. Astăzi Toledo este un centru cultural inclus în lista UNESCO World Heritage.

Malaga –un oraș portuar în Andaluzia, în sudul Spaniei. Istoric, orașul s-a dezvoltat ca un port şi centru comercial, motiv din care în oraş sunt foarte puține clădiri de interes istoric.

Salou – o stațiune maritimă și un renumit centru turistic din Cataloni. Este situat la aproximativ 90 km de Barcelona, pe „coasta de aur” Costa Dorada. Stațiunea e renumită pentru plajele sale frumoase, decorate cu „Blue Flag”, golfuri pitoreşti, zone verzi și parcuri de distracții, cel mai cunoscut dintre ele fiind „Port Aventura”.

Bilbao – cel mai mare oraș din Țara Bascilor, centru industrial şi important port. În oraş se află renumitul Muzeu Guggenheim.

Cadiz – unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa de Vest unde are loc şi celebrul carnaval.

Cordoba – oraşul este considerat perla Andaluziei, iar Marea Moscheea („Mezquita”) din acest oraş este una dintre cele mai frumoase clădiri din lume.

Jerez de la Frontera – un frumos oraș andaluz, capitala flamenco-ului, crescătoriilor de de cai și vinificației.

Leon – un oraș, fostă colonie romană, cu o mulţime de monumente splendide şi o bucătărie delicioasă.

San Sebastian – un oraș bogat de pe coasta Golful Biscaya, cu plaje de nisip superbe.

Santander – un frumos oras, cu parcuri pitoreşti de-a lungul litoralului.

Sevilla – un oraș verde şi frumos, în care este situată a treia ca mărime catedrală din lume.

Climă în Spania.
Spania se caracterizează printr-o climă blândă. Ţara fiind aproape în întregime sub influența zonei climatice mediterănene, este considerată a fi una dintre cele mai calde din Europa.
În timpul verii, temperaturile aerului în sud și regiunile centrale ating +30° C, uneori +40 ° C, iar iernile în Spania sunt înnorate, ploioase și reci în interior, regiunile de pe coastă fiind relativ temperate. Înghețurile în Spania sunt o raritate, temperaturile chiar şi în luna ianuarie fiind, de obicei, mai înalte de + 5 ° C.
Sezonul estival în Spania durează din luna mai până în luna octombrie. Apa mării în această perioadă se încălzeşte până la + 18 ° C și mai sus. Maximumul precipitaţiilor revine regiunilor nord-vestice, volumul acestora atingând valoarea de până la 2000 mm pe an. În regiunile interioare ale țării, timpul nu este atât de ploios, volumul precipitațiilor anuale fiind mai mic de 500 mm.
Clima ţării, în general blândă, permite turiştilor de a petrece o vacanţă în Spania, practic tot anul împrejur.

Regim de vize şi control vamal.

Cetățenii Romaniei şi Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania. Pentru cetăţenii români intrarea în Spania este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile. Pentru cetăţenii moldoveni, intrarea este permisă doar în baza paşaportului biometric, şederea nu poate depăşi 3 luni de zile de la data primei intrări, amplasarea în câmpul muncii fiind interzisă în lipsa permisului eliberat de autorităţile spaniole.
În Spania nu pot fi introduse fără declarație valută în numerar și cecuri în valoare mai mare de 10 000 de euro. Deasemenea sunt valabile restricții asupra introducerii alcoolului şi articolelor de tutungerie. Astfel, este permisă introducerea unui litru de băuturi alcoolice şi 10 pachete de țigări.
Transport.
Infrastructura de transport din Spania este foarte bine dezvoltată, cu un număr mare de kilometrii de cale ferată, autostrăzi, drumuri naționale și peste 105 de aeroporturi.
Aeroporturile de stat din Spania sunt subordinate asociaţiei Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) care, la rândul său, se află în subordinea Ministerului Dezvoltării (Ministerio de Fomento de España). Conform Legii cu privire la autonomia catalană din 2006, trei aeroporturi catalane au fost transferate Generalității din Catalonia, care le administrează împreună cu asociaţia Aerocat.
Dintre companiile aeriane spaniole pot fi menţionate Air Europa, Air Nostrum, Air Pullmantur, Binter Canarias, Iberia LAE, Iberworld, Islas Airways, Spanair, Vueling Airlines.
Spania are în prezent 1.272 km de linii de cale ferată de mare viteză, care unesc oraşele Málaga, Sevilla, Madrid, Barcelona și Valladolid. În cazul în care programul ambițios de dezvoltare al liniilor spaniole de cale ferată de mare viteză va fi pus în aplicare până în 2020, Spania va avea 7000 km de linii de cale ferată de mare viteză, care vor face ca calea din provincii până la Madrid să dureze mai puțin de 3 ore, iar până la Barcelona mai puţin de 4 ore. Cea mai mare parte a rețelei de cale ferată aparţine companiei de stat Administrador de Infraestructuras Ferroviarias de España (Adif), iar circulația pe căile ferate este reglementată de agenția de stat RENFE. De asemenea, în aceast sector al transportului sunt antrenate şi companii regionale, cum ar fi FEVE, FGC, Euskotren, FGV, SFM.
O altă parte importantă a sistemului de transport din Spania este metroul, care fucţionează în oraşele Barcelona, Madrid, Bilbao, Palma de Mallorca, Sevilla, Valencia şi Malaga.
Întreaga rețea de drumuri din Spania este formată din 681,298 km, pe care se realizează 90% din întreg transportul de pasageri și 79% din transportul de mărfuri.
Rețeaua rutieră spaniolă este axată pe 6 autostrăzi principale, care fac legătura între Madrid Țara Bascilor, Catalonia, Valencia, Andaluzia, Extremadura și Galicia. Pe lângă acestea, mai există un şir de autostrăzi de mare viteză, amplasate de-a lungul litoralului Atlantic şi Mării Mediterane.
Totodată, o largă reţea de rute de autobuz acoperă aproape toate orașele și staţiunile țării. Tariful depinde de sezon, ziua săptămânii, oră și distanța călătoriei.

Transportul public de persoane din Spania include transportul cu ajutorul autobuzelor, taxiurilor, trenurilor locale și de lungă distanță. Transportul public circulă conform orarului. Costul unei călătorii cu metroul și autobuzul este unul şi acelaşi. În cazul călătoriilor pe rază medie, trenurile sunt principalii concurenţii ai autobuzelor. Călătoria cu trenul nu numai că este de două ori mai ieftină, dar şi în dese cazuri mult mai rapidă.
Costul călătoriei în transportul public, în diferite regiuni este diferită, de la 1,5 euro până la 2,2 euro. Condițiile de procurare şi utilizare a biletelor, la fel sunt diferite, însă în toate cazurile procurarea unui abonament este mai convenabilă decât procurarea biletelor pentru o singră călătorie. În cazul în care trebuie să vă deplasaţi cu autobuzul, are sens să cumpăraţi un bilet combinat, care vă acordă dreptul de a circula, deasemenea, cu metroul și tramvaiul. Amenda pentru călătoria fără bilet constituie aproximativ 50 de euro. În cazul dacă la staţia de unde aţi urcat lipseau case sau terminale de vînzări de bilete, acestea pot fi procurate şi de la taxator.
Orarul și rutele autobuzelor locale sunt disponibile la recepția hotelului.
În oricare oraş mare circulă şi aşa numitele autobize turistice. Pentru un preţ de aproximativ 20-30 de euro, turiștii, pe parcursul a 2-3 zile, au posibilitatea de a călători nelimitat cu astfel de autobuze. Rutele acestor autobuze acoperă principalele atracții ale orașului, permițând fără oboseală de a explora aproape întregul oraș. Mai mult decât atât, în ultima perioadă de timp, în Spania a început a circula și un tren turistic special – Expreso de la Robla.

Închirieri maşini în Spania.
Pentru a închiria o mașină în Spania, este necesar de prezentat pașaportul, sau după caz, buletinul de identitate și permisul de conducere. Cerinţele faţă de persoana care închiriază automobilul ar putea să difere de la o companie la alta. Astfel, unele companii dau în chirie maşini doar persoanelor care au o vîrstă de cel puțin 21 sau 23 de ani şi posedă permis de conducere de cel puţin 2 ani. În dependenţă de automobilul închiriat, costul chiriei variază între 30-80 euro pe zi. Destul de des, companile solicită un depozit, uneori egal cu costul întregii chirii.
În Spania, este obligatorie cuplarea centurii de siguranţă pentru toți ocupanţii vehiculelor, amenda pentru încălcarea acestei reguli fiind destul de usturătoare. Viteza permisă pe străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră, pe drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră, pe şosele naţionale – 100 km/oră, pe autostrăzi – 120 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi şi suspendarea permisului de conducere.
Alegând traseul prin Spania, nu merită să vă zgârciţi, deoarece deplasându-vă pe drumurile cu taxă, o să reduceţi semnificativ timpul călătoriei, iar din contul consumului redus de combustibil, costul călătoriei nu va fi mai mare decât în cazul deplasării pe drumurile fără taxe.
Toate drumurile din Spania sunt într-o stare foarte bună, majoritatea dintre ele fiind fără taxe.
Drumurile fără taxe sunt numite Autovías, sunt numerotate cu litera A, urmată de un număr, ca exemplu A5.
Cele contra plată se numesc Autopistas, sunt numerotate cu abrevierea AP urmată de un număr, ca exemplu AP5.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Pentru apelurile în Spania sau în afara ţării puteți folosi taxofoanele „Telefonica”, care sunt amplasate, practic peste tot. Apelurile se achită folosind monede sau cartele telefonice „Tarjeta Telefonica”, care sunt comercializate în hoteluri sau în chioşcurile de ţigări. Cea mai bună opțiune este cartela prepaid cu tariful „ Uniti card „, cu un preţ de aproximativ 10 €.
Pentru a reduce semnificativ cheltuielile de comunicare în Spania, puteţi procura o cartela SIM locala. În Spania, serviciile de telefonie mobilă sunt prestate de patru operatori principali, Movistar, Vodafone, Orange şi Yoigo. Însă, acești operatori în cele mai dese cazuri, oferă servicii în bază de contract (contrato). Acest lucru înseamnă că trebuie să aveți cont într-o bancă spaniolă, iar plata pentru servicii va fi percepută din contul dumneavoastră bancar.
Cartelele SIM preplatite (prepago) pot fi achiziționate de la operatori virtuali, cum ar fi HappyMovil, Hitsmobile, Legaba, Simyo și altele. În plus, tarifele acestora sunt un pic mai mici decât cele ale operatorilor mari. Un alt avantaj al utilizării unei cartele SIM locale este posibilitatea de a obține ieftin un acces de mare viteză la Internet.
Puncte de acces pentru conectarea la reţelele Wi-Fi, în Spania sunt practic peste tot, în aeroporturi, gări, hoteluri, centre comerciale, restaurante și cafenele. Informaţiile privind amplasarea punctelor de acces pot fi obținute de la agenţiile de turism şi magazinele furnizorilor de servicii internet.
În cazul în care la vila sau hotelul unde sunteţi cazaţi lipseşte o rețea Wi-Fi gratuită, mergeți la orice centru comercial mare, unde neapărat o să găsiţi un oficiu al căruiva furnizor de internet spaniol. Arătaţi angajaților firmei lista rețelelor Wi-Fi depistate de dispozitivul dumneavoastră. Dacă în listă este prezentă o rețea a acestui furnizor, solicitaţi tarifele, care deobicei constituie 1-3 € pe zi (cu TVA). Plata va fi percepută numai pentru zilele în care aţi utilizat Internetul.

Valuta naţională.
Unitatea monetară a Spaniei este euro (EUR), 1 Euro este este egal cu 100 de euro cenți.
Valuta străină poate fi schimbată la casele de schimb valutar, hoteluri și agenții de turism, însă cea mai bună rată de schimb, deobicei este oferită de către bănci, care operează fără comision. Programul de lucru al băncilor este de la 9:00 până la 14:00, sâmbătă de la 9:00 la 12:00, duminică este zi de odihnă.
Necâtînd la faptul, că achitările cu cardul bancar, adeseori sunt mai convenabile, în orice moment, puteţi scoate bani în numerar de la ATM-urile amplasate în bănci, pe stradă, centre comerciale și de divertisment. În Spania sunt acceptate toate tipurile de plăți, în numerar, prin transfer şi de pe cardul bancar. În cazul când au loc achitări fără numerar vi se poate solicita să prezentaţi buletinul de identitate sau paşaportul.

Cum evităm neplăcerile.
În linii generale, Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate destul de redus. Totuşi, în zonele aglomerate cum ar fi gări, staţii, parcări şi centre comerciale, nu este exclus faptul comiterii unor infracţiuni neînsemnate, de genul furturilor din buzunare, înşelăciunilor sau furturilor din automobile.
Deaceea se recomandă a păstra în locuri sigure actele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cardurile de credit etc. Totodată, vă străduiţi să nu le expuneţi în locuri uşor accesibile asupra dumneavoastră sau în locuri vizibile în automobil. Automobilul trebuie încuiat, iar sistemul de alarmă conectat. În cazul călătoriei în transportul public, aveţi grijă de bagaje pe întreaga durată a călătoriei. La ieşirea în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi actele personale la hotel şi păstraţi doar o copie a acestora.
În cazul unor incidente care atentează la persoană sau bunurile acesteea, vă recomandăm să apelaţi la poliţie prin intermediul numărului de urgență 112 şi să indicaţi oraşul şi adresa unde vă aflaţi. În cazul pierderii paşaportului, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru a face un denunţ, apoi să vă adresaţi la cea mai apropiată reprezentativă diplomatică.
Informaţii despre reprezentativele diplomatice
Ambasada României în Spania
Adresă: Avenida de Alfonso XIII nr. 157, Madrid 28016
Telefon: +34 913501881
Call center consular: +34 917344004
Consulatul General al României la Barcelona
Adresă: Calle San Juan de la Salle 35 bis (08022), Barcelona
Call center consular: +34 934 181 535; +34 934 344 223;+34 934 340 220
Consulatul General al României la Sevilla
Adresă: Avenida Manuel Siurot Nr. 30, 41013 Sevilla
Telefon: +34 954 611 073
Call center consular: +34 954 233 243; +34 954 230 947; +34 954 624 053; +34 954 624070
Consulatul General al României la Bilbao
Adresă: Plaza Circular, nr. 4, etaj 1, Bilbao, 48001
Telefon secretariat: +34 944 245 177
Telefon call-center: +34 944 233 963; +34 944 256 271; +34 944 256 273
Consulatul României la Castellon de la Plana
Adresă: Avenida de Valencia nr. 144 (esquina Rambla de la Viuda) – 12006 Castellón de la Plana
Telefon: +34 964.206.764
Call center consular: + 34 964 212 446; + 34 964 203 331; + 34 964 203 234
Consulatul României la Zaragoza
Call center consular: +34 976 48 14 29; +34 976 093 063
Viceconsulatul României la Almeria
Adresă: Carretera Huércal de Almería, nr. 46, Almería, 04009
Call center consular: +34 950 625 963; +34 950 624 769

Ambasada Republicii Moldova în Spania
Adresa:Paseo de la Castellana 178, 5 dcha. Madrid, C.P. 28046
Tel. secția consulară: +34 91 828 45 30, +34 666 955 702,
Telefon de urgență: +34 664 598 545.

Plajele Spaniei.
Pentru plajele sale frumoase, Spania este adorată nu doar de turiştii europeni, ci şi din întreaga lume. Numarul de turişti care îşi petrec vacanţa în staţiunile spaniole creşte pe an ce trece, aceştea îndrăgostindu-se pentru totdeauna de plajele frumoase și confortabile, care se întind pe o distanţă de peste 5.000 de kilometri. Spania oferă plaje pe gustul fiecăruia, de nisip, pietriș, stâncoase și chiar din nisip negru vulcanic. Toate plajele spaniole sunt municipale, cu acces liber și gratuit.
Din est, Spania este scăldată de apele Mării Mediterane, iar pe litoralul cu o lungime impunătoare sunt amplasate stațiunile catalane Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf, Costa Daurada, precum și zona de stațiuni Costa Blanca, cu o lungime de 200 de km.
În partea de sud, litoralul spaniol este scăldat de apele Strâmtorii Gibraltar. Aici, regiunea Andaluzia, bucură turiştii cu stațiunile sale Costa del Sol și Costa de la Luz.
Pe porţiunea de litoral între Franța și Portugalia, scăldată de apele Atlanticului şi nemijlocit Golfului Biscaya, pot fi remarcate 3 zone de plajă, Galicia, Costa Verde și Cantabria.
În Marea Mediterană, Spania pune la dispoziţia turiştilor stațiunile de plaja din Insulele Baleare, Mallorca, Menorca, Ibiza și Formentera. Insulele Canare, la rândul lor, tot anul împrejur găzduiesc iubitorii de plajă şi soare.
În total, mai mult de 480 de plaje din Spania deţin distincţia Asociației Europene de Mediu – Blue Flag.
Schi alpin.
Spania nu înseamnă doar mare și soare, ci, de asemenea, munți și zăpadă. În țară există zone cu cele mai diverse condiții pentru vacanțe de schi. Cele mai renumite stațiuni de schi sunt situate în munţi Pirinei, la granița cu Franța şi sunt divizate în cele din Pirineii Catalani și cele din Pirineii Aragon. Stațiunile catalane sunt renumite pentru peisaje spectaculoase, cu râuri și lacuri de munte, cele mai populare fiind La Molina, Port del Comte și Baqueira Beret. Ultima este renumită prin faptul că aici schiază familia regală și președintele spaniol.
Partea munţilor Pirinei din Arragon este cea mai înaltă din întreg lanţul muntos şi concomitent mărgineşte cu parcurile naţionale Astún, Candanchú și Boi-Taull, cu o abundenţă de izvoare termale.
Stațiunea de schi amplasată la cea mai mare înălţime din Spania este Sierra Nevada. Acesta este situată în partea de sud a țării, la o distanţă de 32 km de la Granada, si 435 km de la Madrid. Aici, în anul 1996 a fost petrecut Campionatul Mondial de schi alpin.
Un şir de stațiuni de iarnă sunt amplasate şi în apropiere de Madrid și Barcelona. Ele nu se evedenţiază prin durata lungă a sezonului de schi și diferențelor de înălțimi, în schimb oferă truiştilor un şir de oportunități suplimentare pentru recreere, cum ar fi un program bogat de divertisment, o gamă largă de opțiuni pentru cazare, excursii gastronomice şi degustări de vinuri. Alături de Barcelona se află staţiunile Espot-Eski şi susmenţionata Baqueira-Beret, iar lângă Madrid, staţiunile La Pinilla, Navacerrada şi Valdeski.
Sistemul Montan Iberic este situat în provincia Zaragoza. În această zonă, stratul de zăpadă este destul de subţire, însă traseele de schi traversează păduri pitorești de pini. Tot aici este amplasată Formigal, una dintre cele mai mari stațiuni de schi din Spania.
Sistemul Montan al Cordillerilor din zona Cantabria cuprinde Asturias, Cantabria și partea de nord a oraşului Leon. În zonă ninge abundent, însă sezonul de schi este destul de scurt. Cele mai bune statiuni din regiune sunt Alto Campo, Valgrande-Pajares, San Isidro și Manzaneda.

Cumpărături.
Spania este considerată drept unul dintre cele mai importante centre de shoping din lume. În ţară activează o mulțime de magazine de branduri renumite, în mod regulat sunt organizate săptămâni de moda, iar în orașele mari, mai există şi o mulțime de magazine de tip outlet.
Programul de lucru al magazinelor este de la 9:00 până la 13:00 și de la 16:00 până la 20:00, iar centrele comerciale mari adesea funcționează fără întrerupere. În zilele de sâmbătă magazinele sunt, de obicei, deschise până la ora 13:00, iar duminica este zi de odihnă. De două ori pe an, din ianuarie până în martie și din iulie până în septembrie, au loc perioade ale reducerilor (Rebajas).
Un interes deosebit pentru amatorii de cumpărături prezintă capitală și Barcelona. În Madrid există un întreg cartier al modei – Arguelles. Acesta se află în apropiere de Parque del Oeste și Templul lui Debod. În acest cartier, centrele comerciale moderne se încadrează organic în arhitectura istorică a secolului al 19-lea. În inima capitalei, în zona Preciados, puteți cumpăra totul, începând de la suveniruri şi terminând cu rochii de mireasă, totodată puteţi vizita şi Aleea Artelor.
Artizanatul şi arta populară are tradiții bogate în Spania, respectiv fiecare provincie poate oferi turiștilor produse autentice ale meșterilor locali.
Astfel, cea mai bună ceramica din Spania este confecţionată în Toledo, Catalonia și Valencia, iar cea mai bogată tradiție a olăritului este în Andaluzia.
În Cordoba, Toledo şi Salamanca sunt confecţionate articole din aur și argint, decorate cu ornamente naționale.
În regiunea Alpujarra merită de procurat plapume colorate și covoare de o calitate excelenta. În Galicia sunt împletite dantele frumoase, iar în Albacete sunt confecţionate cele mai bune articole din piele.
Mallorca se poate lăuda cu articole frumoase din perle și din sticlă, iar pe coasta mediteraneană și Insulele Baleare sunt împletite coșuri, pălării și rogojini originale.
În Barcelona, special pentru amatorii de cumpărături, a fost lansată o rută specială de autobuz. Staţiile autobuzelor albastre Barcelona Shopping Line se află în nemijlocită apropiere de centrele comerciale. Procurând un bilet la un preţ de doar de 10 EUR, puteți călători de la un centru comercial la altul, pe parcursul întregii zile. În oraş este editat „Ghidul de cumpărături în Barcelona”, care poate fi procurat în librării sau chioșcuri de presă. Ghidul conţine, în ordine tematică, o listă a tuturor centrelor comerciale demne de remarcat.

Bucătărie și restaurante în Spania.
Din punct de vedere gastronomic, Spania este una dintre cele mai bogate țări din lume, diversitatea bucatelor în diferite regiuni ale ţării fiind cu adevărat uimitoare.
Necătând la incredibila diversitatea de feluri de mâncare, bucătăria spaniolă are mai multe trăsături specifice, majoritatea dintre bucate fiind preparate cu ulei de măsline, orez, usturoi și o mulțime de mirodenii.
Cea mai cunoscută dintre bucatele spaniole este, desigur, paella, un fel de mâncare de orez, care a aparut pentru prima oară la mijlocul anilor 1800 în apropiere de Valencia.
Spania este, de asemenea, renumită şi prin jamon, o şuncă uscată din carne de porc. Prepararea jamonului este o parte componentă a culturii spaniole, pregătirea acestuia începând în luna noiembrie, cu sacrificarea rituală a unui porc.
Un alt fel de mâncare de renume internațional este gazpacho, care iniţial a apărut în Andaluzia ca o supă pentru săraci, care adăugau în apă oțet, ulei de măsline și usturoi. Cu timpul, în supă au început să fie adăugate roșii, castraveţi, ardei, ceapă și condimente.
Nu mai puțin cunoscută este tortilla, o omletă cu cartofi, ceapă și condimente.
Spaniolii iubesc foarte mult peștele din care pregătesc o mulţime de bucate. Unul dintre cele mai populare soiuri de peşte este tonul, care este servit afumat, uscat, prăjit şi conservat.
Unul dintre cele mai scumpe și solemne feluri de mâncare din bucătăria spaniolă este zarzuela de pește, o tocană din moluște, crustacee şi pește cu un sos special.
Principala băutura din Spania este cafeaua. Ceaiul, la rândul său, nu se bucură de popularitate printre spanioli.
Dintre băuturile răcoritoare se bucură de popularitate diverse sucuri din fructe proaspăt stoarse.
De o deosebită popularitate se bucură horchata, o bautura spaniola preparata din radacinile unei plante ce poarta numele chufa.
Cel mai faimos vin spaniol este Jerez-ul cu tărie alcoolică mare. De asemenea, aflându-vă în Spania, merită să gustaţi cidrul și lichiorurile locale.
Cea mai faimoasă dintre dulciuri este turron, o prajitură de formă dreptunghiulară, realizata din miere, zahăr, şi albuş de ou, cu migdale prajite sau diferite tipuri nuci.
În Spania activează o mulţime de restaurante din reţelele internaţionale cum ar fi „McDonald’s”, KFC, Wok to Walk. La un preț rezonabil, puteți servi un sandwich național la restaurantele fast-food „100 montaditos”. O bună modalitate de a economisi la alimente sunt business lunch-urile, în spaniolă numite „Мenu del dia”, care se oferă între orele 12:00 – 16:00, aproape în fiecare restaurant.
Pentru același preț de 9-12 euro puteţi lua masa în restaurantele chinezești, care pregătesc nu doar bucate din bucătăria asiatică, ci şi bucate europene, proaspete și de bună calitate.

Atracţii turistice şi divertisment.
Practic întreg teritoriul Spaniei reprezintă un imens muzeu istoric în aer liber, înconjurat de plaje și stațiuni, multe dintre care sunt considerate cele mai bune din Europa.
Dominația romană a lăsat în urma sa teatre antice și apeducte, turnuri monumentale și clădiri defensive puternice.
O amprentă aparte în cultura Spaniei a fost lăsată de arabi, a căror dominație a durat timp de aproximativ opt secole. Astfel, într-un stil oriental inimitabil a fost construită Moscheea din Cordoba și magnificul Palat Alhambra, situat în apropiere de Granada.
Parcurile naționale, cum ar fi Aiguestortes, Lacul San Mauricio și altele, de asemenea, reprezintă nişte atracţii turistice cu renume din Spania. Covadonga, la rândul său, o parte componentă a Parcului Naţional Varfurile Europei, este foarte populară în rândul pelerinilor, datorită prezenței unui şir de locuri sfinte ale creștinismului.
În Muzeul Prado din Madrid se păstrează operele artiștilor de renume mondial din epoca Renașterii, cum ar fi El Greco, Velasquez, Salvador Dali, Goya.
La sfarsitul secolului al 19-lea, ia naştere un nou stil architectural, modernismul, care și-a găsit expresia în lucrările arhitectului catalan Antoni Gaudi. Templul Sagrada Familia, opera nefinisată a acestui mare creator este simbolul orașului Barcelona.
Aflându-vă în Spania, merită să vizitaţi castelele medievale și clădirile din epoca romană, teatrul-muzeu Salvador Dali și Muzeul Prado, magnifica manastire El Escorial cu mormintele regilor spanioli și micul oraș Jerez, cu cramele sale celebre. Totodată, nu trebuie trecute cu vederea nici castelele cavalerilor din Costa Blanca și Costa Brava (provincia Girona, Catalonia), Castelul Santa Barbara din Alicante şi orașul-cetate din Guadalest (Costa Blanca).

Sărbători și evenimente.
Lista sărbătorilor din Spania este compusă din sărbători naţionale, religioase (catolice) și regionale. În conformitate cu legislația spaniolă, fiecare comunitate autonomă, în legătură cu diverse sărbători, poate oferi nu mai mult de 14 zile de odihnă pe an. Dintre acestea, până la 9 sunt sărbători naţionale şi cel puțin 2 trebuie să fie regionale.
Dacă careva dintre sărbătorile naționale cade într-o duminică, de două ori în fiecare lună pentru două dintre cele șapte luni sacre ale anului spaniol, comunitățile autonome pot alege o zi liberă de alternativă sau acorda autorităților locale dreptul de a o alege.
Pe lângă aceasta, in Spania mai sunt organizate numeroase festivaluri tematice care atrag cât localnicii, atât și turiştii străini. În calitate de exemplu menţionăm doar câteva dintre ele.
În Madrid se celebrează sărbătoarea focului, Luminarius, în Malaga –sărbătoarea supei tradiţionale Gazpacho, Noaptea vinurilor și Festivalul celor trei culturi, în Granada – Festivalul „Jazz pe litoral”, în Barcelona – fesivalul gastronomic Deggusto şi Festivalul „Nopţile lui Gaudi”, în Catalonia – Festivalul Renascentist. În Alicante se organizează bătăi de stradă cu ouă și făină, iar pe Insulele Canare – festivalul zmeului de hârtie.
La sfârșitul lunii iulie, în As Neves se celebrează sărbătoarea Sfânta Marta. Celebrarea are loc într-un mod foarte neobişnuit, toți doritorii fiind urcaţi în sicrie şi căraţi de rude și prieteni în jurul Bisericii Sfânta Marta.

Hoteluri în Spania.
În Spania, nu există regulamente unice de stat în ceea ce ţine de clasificarea hotelurilor şi fiecare regiune reglementează această chestiune la nivel local. Hotelurile din stațiunile spaniole sunt în mare parte de tip urban, nu au propriile lor plaje și sunt situate în orașele mici, cu o mulţime de magazine, baruri, restaurante și discoteci „la îndemână”. În majoritatea hotelurilor, utilizarea piscinelor și șezlongurilor de pe teritoriul acestora este gratuită.
O altă opțiune populară de cazare este închirierea unei vile. Pentru un grup mai numeros, costul chiriei poate fi chiar mai mic decât în camerele de hotel, iar nivelul de confort mult mai mare.
Nu toate hotelurile oferă programe de divertisment. Multe mini-cluburi pentru copii sunt deschise numai în timpul verii, iar piscinele interioare sunt închise din iunie până în septembrie. Piscinele în aer liber sunt deschise de obicei de la 8: 00-9: 00 până la 19: 00-20: 00.
Turiştii veniţi în excursie, de obicei preferă hotelurile de 2-3 stele în centrul orașului, care nu sunt cele mai bune, însă luând în consideraţie că găzdaşii doar înoptează în ele, iar restul timpului îl petrec în călătorii, varianta este una destul convenabilă. În preţ este inclus micul dejun şi cina.
În stațiunile de schi, din contra, hotelurile sunt de nivel înalt, în mare parte cu demipensiune.
În statiunile de plajă sunt și hoteluri care activează conform sistemului „all inclusive”.
Costul chiriei imobiliare în Barcelona constituie aproximativ 30 EUR pe zi pentru un apartament, de la 80 EUR pentru o camera twin la un hotel de trei stele și 110 de euro în unul de patru stele.
În hotelurile de clasă mijlocie, impozitul nu este inclus în preţ, deaceea în toate cazurile citiţi cu atenţie textul, de obicei scris cu litere mărunte. În limba spaniolă, TVA-ul este scris ca „IVA”.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )