You are here:  / Obiective turistice din SUDAN / Orașul Meroe și misterioasele piramide din Sudan.

Orașul Meroe și misterioasele piramide din Sudan.

Vechiul oraş Meroe este situat pe malul estic al fluviului Nil, la nord-est de Khartoum în Sudan. Timp de mai multe secole Meroe a fost capitala prosperă a regatului Kush. Orașul a fost reședința domnitorilor din anul 592 „î. Hr.” şi până anul 350 „d. Hr.” Până în prezent, în Sudan s-au păstrat peste 200 de piramide Nubiane, faimoase pentru dimensiunile si proporţiile lor.
Meroe a fost orașul principal al regatului, bogăţiile căruia provineau din puternica industrie prelucrătoare a metalelor și comerțul cu China și India. Fierul a fost cel mai important metal al acelor vremuri, iar meşterii metalurgi din Meroe erau consideraţi printre cei mai buni din lume. În plus, orașul mai exporta partenerilor săi bijuterii, ceramică si textile. Avînd şi o mare influență politică, Meroe era, de asemenea, şi un centru religios, cu o mulţime de temple şi piramide.

Primul care a descoperit şi a publicat în anul 1821 imaginile ruinelor piramidelor din Meroe a fost europeanul Frederick Cayo. În 1844, Karl Lepsius a examinat mai minuţios ruinele, prezentînd la Berlin un plan detaliat al complexului și unele descoperiri antice. Săpăturile arheologice și restaurarea ruinelor din Meroe continuă până în prezent.

By Fabrizio Demartis [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons.
Piramidele din Meroe constituie o atracție remarcabilă care poate oferi turiștilor o mulțime de sensaţii. Vechiul loc de înmormântare a regilor regatului Kush este compus din circa 200 de piramide. Piramidele din Meroe sunt mult mai mici decât piramidele egiptene, dar numărul lor impresionează. Acestea au fost realizate din blocuri de gresie cu o pantă mai abruptă decât a celor egiptene. Din păcate, în secolul al 19-lea, vânătorii de comori au distrus multe dintre piramide.
Pereţii unora dintre paraclisele funerare au păstrat gravura și sculptura antică. Necătînd la evidenta influență egipteană, în aceste sculpturi poate fi desluşită şi cultura specifică doar pentru Meroe. Acest lucru este evident, mai cu seamă, în detaliile hainelor regilor şi reginelor. Cele mai frumose sculpturi au fost demontate în anul 1905 și trimise la Muzeul Britanic şi Muzeul din Khartoum. În anul 1910 arheologul John Garstang a început sa excaveze terasamentele orașului. Datorită eforturilor sale au fost scoase la suprafaţă ruinele unui palat si câteva temple ale regatului Kush.

Conservarea și protejarea piramidelor Meroe este o parte importanta a strategiei de creștere a atractivităţii turistice a Meroe. În prezent, fluxul de turiști a crescut în mod semnificativ și cu siguranță nu veți fi dezamăgiți alegînd Meroe drept o destinaţie turistică. În timpul plimbării printre piramide și alte monumente, aveţi posibilitatea de a vă deplasa în timp la o adîncime de câteva milenii.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )