You are here:  / Obiective turistice din ALGERIA / Notre Dame d`Afrique o catedrală catolică în lumea musulmană.

Notre Dame d`Afrique o catedrală catolică în lumea musulmană.

Notre Dame d`Afrique (în română Catedrala Doamna Noastră din Africa , cu referire la Fecioara Maria) este o catedrală catolică din capitala Algeriei, Alger. Este situată în partea de nord a orasului, pe o faleza care se înalţă deasupra mării la o înălţime de 124 de metri. Catedrala a fost construită în stil neo-bizantin de arhitectul francez Jean Eugène Fromageau. Fundamentul a fost pus în anul 1855 pe locul unei capele temporare, iar lucrările de construcţie, de fapt, au fost efectuate între anii 1858 şi 1872.

Deşi catedrala este o biserică catolică, la ea vin să se roage nu numai reprezentanţii acestei confesii, ci şi musulmanii. Mai bine zis, musulmanii nu vin nemijlocit la catedrală, ci la statuia de bronz a Fecioarei Maria, pe care ei o numesc „Lalla Mariam”.

Bronza din care este turnată statuia s-a întunecat de timp, fapt de care este legată o legendă locală, conform căreia un turist american ar fi întrebat dacă este adevărat că Fecioara Maria a fost de rasă negroidă. Statuia are inscripţionat pe absidă următoarea inscripţie « Notre Dame d’Afrique Priez Pour Nous Et Pour Les Musulmans », ceea ce fiind tradus din francesă înseamnă „Doamna noastră din Africa, rugați-vă pentru noi și pentru musulmani”.
By Philip Menke (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons.
Merită de remarcat, că unele persoane solicitau ca inscripţia să fie eliminată, însă acestui lucru s-au opus grupuri masive, formate atât din creştini, cât şi din musulmani, care au declarat că fiecare religie are la baza sa un Dumnezeu şi depinde de fiecare în ce mod îl venerează, iar un text nu îi poate apropia sau îndepărta de aceasta. În perioada anilor 2006-2010, catedrala a fost supusă unei restaurări de proporţii.

De o perioadă îndelungată, în fiecare duminică la Catedrală se petrece o slujbă religioasă neobişnuită. Seara, preoții merg pe marginea stâncii pe care se află Catedrala și sub sunetele clopotelor și muzică de orgă, binecuvântează pe toți cei care se află în Marea Mediterană și se roagă pentru iertarea păcatelor celor naufragiaţi.

Slujba devine şi mai impresionantă când este petrecută pe timpul furtunii, deoarece rafalele vântului duc în largul mării sunetele de clopote şi muzica bisericească.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )