You are here:  / Obiective turistice din GERMANIA / Neuschwanstein, castelul din poveşti al Bavariei

Neuschwanstein, castelul din poveşti al Bavariei

Castelul Neuschwanstein (în română „Noua stăncă lebadă”) este un castel romantic al regelui Bavariei Ludovic al II-lea, situat în apropierea orașului Füssen și castelului Hohenschwangau din sud-vestul Bavariei, în apropiere de granița cu Austria.
Ste de menţionat, că Ludovic al II-lea a fost un mare admirator al lui Richard Wagner, chiar identificându-se cu unul dintre personajele din operele acestuia – Cavalerul Lebedei. Moștenind tronul regal, Ludovic al II-lea şi-a realizat vechea fantezie, construind un castel al lebedei de o frumusețe incomparabilă. Castelul a fost conceput ca un loc pentru relaxare, admiraţie și frumusețe. Nu e de mirare că Ceaikovski, un prieten apropiat al regelui, vizitând acest loc de basm și savurând frumusețea lacurilor alpine din regiune, a dat naştere celebrei sale opere – Lacul Lebedelor.

Un fapt care merită neapărat de remarcat este, că creatorii castelului Frumoasa Adormita din Disneyland Paris s-au inspirat anume de la Castelul Neuschwanstein.
Impunătorul castel este amplasat în inima munţilor fiind înconjurat de lacurile și pădurile bavareze.În apropiere de Neuschwanstein, în sătucul Schwangau, este situat Castelul Hohenschwangau, resedinta regilor din acea perioadă, unde Ludovic al II-lea și-a petrecut o mare parte a copilăriei sale.

La ordinul Regelui Ludovic al II-lea stânca pe care se află la moment castelul a fost distrusă prin explozie, astfel diminuând cu aproximativ 8 m platoul şi creând un teren pentru punerea temeliei castelului de basm. După construirea drumului şi montarea conductelor, la 5 septembrie 1869 a fost pusă piatra de temelie a impunătorului castel.
Construcţia a fost încredințată arhitectului regal, Eduard Riedel, schiţele atristice ale acestuia fiind realizate de maestrul Christian Jank din Munchen. Regele a insistat la aprobarea personală a fiecărui desen tehnic, astfel implicarea lui în construcţia castelului fiind atât de mare, încât castelul a început a fi considerat drept creația personală a lui Ludovic al II-lea.

Castelul Frumoasa Adormita din Disneyland Paris

Castelul Frumoasa Adormita din Disneyland Paris

Începînd cu 1873 ritmul lucrărilor de construcție a fost intensificat, însă chiar şi după un deceniu de lucrări, construcţia aşa şi nu a fost fost finalizată. În anul 1884, regele a decis să se mute în castelul nefinalizat. Cu un an mai târziu, în castel a fost celebrată a 60-a aniversare a mamei lui Ludovic, Maria. Chiar şi la momentul morţii regelui, în iunie 1886, construcția încă nu fusese terminată, în castel având doar aproximativ 15 camere finalizate şi mobilate. În total, Ludovic a trăit în castel 172 de zile.
Dupa moartea regelui, în anul 1886, toate lucrările de construcție au fost suspendate. La acel moment costurile construcţiei depăşeau deja șapte milioane și jumătate de mărci, pe când costul estimat inițial al proiectului era de 3,2 milioane de mărci. Însuşi regele datora creditorilor săi o sumă şi mai mare. Doar după șase săptămâni după moartea lui Ludovic, regentul investit a decis să deschidă castelul pentru vizite contra plată, pentru a rambursa datoriile și a finaliza treptat proiectul.
Peste câțiva ani lucrările de construcţie au fost oprite, însă planurile iniţiale ale regelui Ludovic aşa şi nu au fost realizate în întregime.

Necătând la toate acestea, castelul a devenit un obiectiv turistic de importanţă majoră. Către anul 1899, datoriile au fost rambursate integral şi din acel moment Neuschwanstein a devenit o sursă stabilă de venit pentru trezorerie, continuînd şi până în prezent să atragă turişti din toate colţurile lumii.

La sfârșitul celui de al doilea război mondial, Reichsbank păstra în castel o parte a rezervelor sale de aur. În ultimele zile ale războiului, aurul a fost transportat într-o direcție necunoscută. Potrivit unor zvonuri, acesta ar fi fost înecat în lacul Alat din apropiere.

De asemenea, în castel au fost depozitate bijuteriile, tablourile, obiecte de mobilier şi alte valori jefute de către nazişti din ţările cucerite şi care erau destinate colecției personale a lui Hitler.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )