You are here:  / MUNTENEGRU

MUNTENEGRU

Meniu Muntenegru:

Muntenegru turistic, prezentare generală.
Turismul în Muntenegru reprezintă una dintre principalele ramuri ale economiei naţionale, care se află într-o dezvoltare continuă. La moment, Muntenegru reprezintă o destinaţie turistică populară care atrage mii de turişti.
Vizitatorii ţării vor avea parte de o superbă vacanţă pe plajă în numeroasele staţiuni de pe litoralul Mării Adriatice şi de plimbări şi excursii prin uimitoarele parcuri naţionale şi rezervaţii naturale. Totodată, turiştilor li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu istoria antică a regiunii, întipărită în monumentele istorice şi de arhitectură, de a savura o bucătărie excelentă şi a se bucura de ospitalitatea sinceră a localnicilor.
Muntenegru este o alegere bună şi pentru turiştii mai modeşti, care apreciază odihna în sânul naturii. Vacanţa petrecută în Muntenegru, cu siguranţă va aduce satisfacţie familiilor cu copii şi persoanelor iubitoare de linişte şi pace. Datorită preţurilor destul de accesibile, Muntenegru este o bună opţiune şi pentru cei ce nu doresc să cheltuie toate economiile pentru o vacanţă.
Nudiştii, pentru care sunt amenajate plaje speciale, de asemenea sunt primiţi cu căldură în Muntenegru.
Regiuni şi oraşe.
Din punct de vedere administrativ, Muntenegru este împărțit în douăzeci și trei de comune (opština), și două localități urbane, subdiviziuni ale comunei Podgorica.
Teritorial ţara poate fi divizată în 3 zone: de litoral, centrală şi muntoasă.
În regiunea centrală locuieşte cea mai mare parte din populaţia ţării. Tot aici se află capitala ţării şi oraşele care reprezintă monumente istorice şi culturale.
Podgorica – este capitala şi cel mai mare oraş din Muntenegru. Oraşul găzduieşte guvernul, parlamentul şi Curtea Supremă. Podgorica este centrul administrativ, economic şi industrial al ţării, precum şi un important nod de comunicaţie.
Cetinje – fondat în secolul al XIII-lea, oraşul este capitala istorică, central cultural şi spiritual al Muntenegruluit. Oraşul numele căruia provine de la râul Cetina care străbate localitatea, este situat într-o vale, la poalele muntelui Lovcen (Muntele Negru), care protejează zonele interioare ale țării de vânturile de mare. Datorită varietăţii de monumente arhitectural-istorice şi importanţei oraşului pentru istoria Muntenegrului, acesta deţine titlul de ,,capitală de onoare’’ şi este un adevărat muzeu în aer liber.
Niksik – al doilea oraş ca mărime din Muntenegru şi un centru industrial important. Oraşul a fost întemeiat în secolul al IV-lea şi este situat în partea de vest a Muntenegrului în valea cu acelaşi nume. În prezent, Nicsik este un monument istoric şi cultural. În imediata apropiere a oraşului se află lacurile Krupach, Slano şi Liverovichi care în sezonul estival atrag o mulţime de amatori ai ecoturismului.
Danilovgrad – un oraş denumit în cinstea fondatorului său, prinţul Daniel, este situat pe malul râului Zeta, în centrul văii Belopavlichi. În Danilovgrad se află o mulţime de monumente istorice, iar munţii şi stâncile din marmură din imediata apropiere a oraşului, atrag turiştii amatori ai atracţiilor naturale.
Zona de nord a Muntenegrului este renumită prin staţiunile sale de iarnă şi satele de munte pitoreşti cu o arhitectură autentică: Kolasin, Mojkovac, Bijelo Polije, Pljevlja, Rozaje, Zabljak şi altele.
Zona de litoral este compusă din 6 obştine, Herceg Novi, Bar, Kotor, Budva, Ulcinj, Tivat. Centrele administrative ale comunelor cu același nume, sunt concomitent şi cele mai cunoscute staţiuni din Muntenegru.
În mod convenţional, litoralul Muntenegrului poate fi împărţit în 4 părţi:
Golful Boko-Kotor (oraşele Herceg Novi, Kotor şi Tivat) ;
Budva Riviera (de la Yaza până la Buljarica, cu staţiunile Budva, Becici, Rafailovici, Przno, Milocer, Sveti Stefan) ;
Barska Riviera (staţiunile Bar şi Sutomore, de la Dubovica până la localitatea Kruce);
Ulcinj Riviera (oraşul Ulcinj, insula Ada Bojana, până la graniţa Albaniei).

Clima în Muntenegru.
În Muntenegru se împarte în 3 zone climatice: montană, continentală şi de litoral. În nordul ţării predomină clima temperat-continentală, iar pe coasta Adriatică – cea mediterăneană. În zonele de litoral verile sunt uscate, lungi şi fierbinţi (+23 – 25°C) iar iernile sunt scurte şi răcoroase (+3 – 7°C). În zonele montane verile sunt moderat de calde (+19 – 25 °C), iar iarna este destul de răcoroasă şi cu multă zăpadă (+ 5 –până la – 10 °C). Cantitatea anuală de precipitaţii este 500 – 1000 mm, iar în munţii din apropierea litoralului uneori cad peste 3000 mm de precipitaţii. Sezonul estival începe la mijlocul lunii mai şi durează până la sfârşitul lunii octombrie. Temperatura apei în această perioadă variază de la + 20 °C până la +26 °C. Transparenţa apei mării este de 38 – 55 m.

Regim de vize şi control vamal.
Cetatenii României şi ai Republicii Moldova nu au nevoie de vize pentru intrarea în Muntenegru şi au drept de şedere de maxim 90 zile.
În conformitate cu prevederile Legii privind regimul strainilor, nerespectarea regimului şederii în Muntenegru se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 30 zile.
Regulile vamale ale Muntenegrului nu prevăd careva limitări cu privire la introducerea şi scoaterea valutei străine, însă este impusă declararea mijloacelor băneşti. Nu este obligatoriu declararea sumelor mai mici de 5000 euro, sau echivalentul în alte valute. Pot fi introduse 200 ţigări, sau 50 trabucuri, sau 250g de tutun, 1 litru de vin sau de băuturi alcoolice (cu un conținut de alcool de peste 22%) sau 2 litri de alte băuturi alcoolice (cu un conținut de alcool de mai puțin de 22%).
Valorile culturale pot fi exportate din țară numai cu permisiunea Ministerului Culturii și Oficiul Național pentru Protecția Monumentelor Culturale.
Exportul de opere de artă și antichități este supusă unui control special, astfel la punctele de traversare a frontierei este solicitată permisiunea, pracic pentru orice pictură, chiar şi pentru cele cumpărate de la un pictor stradal.

Tax free.
Ţara face parte din sistemul Tax free Shopping, respectiv turiştii care au efectuat cumpărături în magazinele din Muntenegru pot rambursa TVA-ul. TVA –ul în Muntenegru constituie 19 %, iar sistemul Tax free este aplicat achiziţiilor în sumă mai mare de 100 euro. Sistemul nu este aplicat de toate magazinele, ci doar de acelea care au panoul ,,TAX FREE’’.
În timp ce în alte ţări europene rambursarea are loc direct la aeroport, aici schema este destul de incomodă. În momentul achitării mărfurilor, cumpărătorului, împreună cu bonul de plată, i se eliberează documentul PDV-PP în 2 exemplare. La fiecare exemplar este necesar de anexat o copie a primei pagini din paşaport, întregul set urmând să-l prezentaţi la plecare. Colaboratorul vamal, convingându-se că bunurile cumpărate sunt destinate uzului personal, le va introduce într-un registru şi va aplica o ştampilă pe copiile PDV-PP. Pe lângă aceasta, bunurile procurate urmează a fi prezentate la vamă în ambalajul original şi intact . O altă condiţie importantă este că termenul de la procurarea bunurilor şi prezentarea lor în vamă nu trebuie să depăşească 3 luni. După aplicarea ştampilei pe copiile PDV-PP, puteţi părăsi ţara. Rambursarea impozitului se efectuează mai târziu şi doar în magazinul de unde au fost făcute cumpărăturile, ceea ce înseamnă că banii vă vor fi returnaţi la următoarea vizită în Muntenegru. Mai mult decât atât, impozitul poate fi rambursat în termen de cel mult 6 luni după efectuarea cumpărăturii, cu prezentarea copiei de pe PDV-PP cu ştampila vamală.

Transport.
Cele mai comode mijloace de deplasare în Muntenegru sunt autobuzele şi automobilele. Parcul de autobuze demult nu a fost înoit, de aceea transportul deseori întârzie şi se defectează, iar pe serpentinele din munţi este periculos de deplasat cu viteză mare, astfel trebuie să fiţi conştienţi că călătoriile din regiunile muntoase vor dura mai mult decât vă aşteptaţi.
De-a lungul litoralului, autobuzele circulă la fiecare 10-15 minute, începând cu ora 06:00 şi până la miezul nopţii. Autobusele sunt echipate cu compostoare, respectiv biletele trebuie să le perforaţi de sine stătător. Biletele le puteţi procura în chioşcurile de la staţii sau nemijlocit de la şofer, însă în ultimul caz preţul va fi un pic mai mare. Preţul unei călătorii este 1-1,5 euro.
Abonamentele pentru călătorii se vând în chioşcurile de ţigări, de presă ş.a.
În Cetinje, Podgorica şi alte oraşe care nu se află pe litoral, autobuzele merg de la gările auto. Preţul depinde de distanţa călătoriei. Ca exemplu, o călătorie din Budva la Ulcinj va costa aproximativ 6 euro. În raza oraşelor, cu excepţia celor din Podgorica, autobizele circulă destul de rar. Astfel, se poate întâmpla să aşteptaţi la staţie o jumătate de oră, iar autobuzul să nu vină. Staţiile cu care suntem noi obişnuiţi, la fel sunt rar întâlnite. Oamenii de obicei aşteaptă transportul pe marginea şoselei şi îl opresc făcându-i semn cu mâina.
Taxiurile în Muntenegru sunt licenţiate şi private. Cei privaţi de obicei activează fără taximetru. Stabiliţi preţul călătoriei înainte de pornire, deoarece uneori sunt numite preţuri destul de exagerate. Taxiurile licenţiate sunt echipate cu taximetre. Tariful de pornire constituie 2 euro, iar preţul pentru fiecare kilometru parcurs este de 1 euro.
În Muntenegru sunt răspândite şi aşa-numitele taxiuri acvatice. Între oraşele şi satele situate pe litoral circulă nave de croazieră şi bărci cu motor. Proprietarii bărcilor cu motor, la rândul lor, vă vor transporta cu mare plăcere unde doriţi. Preţul pentru o plimbare cu barca constituie în medie 10-15 euro.

Închirieri maşini în Muntenegru.
Preţul pentru închirierea unei maşini în Muntenegru începe cu 30-40 euro, pentru cele din clasa econom şi poate ajunge la 200 euro per zi pentru o maşină luxoasă. Participanţii la trafic, de obicei au un comportament corect, conduc liniştit şi rareori întâlneşti şoferi care să se deplaseaze cu viteză exagerată pe serpertine. Viteza permisă în limitele localităţilor este de 50 km/h , iar înafara acestora – 80 km/h, cu excepţia zonelor în care sunt instalate semne speciale. Multe drumuri din ţară sunt situate pe pante abrupte, de aceea trebuie să fiţi atenţi la viraje, iar în caz de vizibilitate redusă, se recomandă să încetiniţi şi să claxonaţi pentru a alerta şoferul, care eventual s-ar putea deplasa în întâmpinare. Careva probleme ce ţin de alimentarea automobilului nu ve-ţi avea, deoarece staţiile de alimentare cu combustibil sunt deseori întâlnite. Preţul combustibilului este de aproximativ 1,20 – 1,50 euro per litru. Majoritatea parcărilor din oraş sunt gratuite şi doar în centrele turistice populare cum ar fi Kotor vă puteţi confrunta cu problema lipsei de locuri pentru parcare. În astfel de cazuri puteţi folosi o parcare cu plată, unde cu siguranţă vor fi locuri libere.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
În oraşele din Muntenegru, practic peste tot, sunt prezente taxofoane, care permit efectuarea apelurilor atât în interiorul ţării cât şi înafara ei. Pentru efectuarea apelurilor de la taxofoane sunt utilizate cartelele telefonice MonteCard, care pot fi procurate de la oficiile poştale şi chioşcuri. De asemenea, sunt întâlnite taxofoane care acceptă monede.
Telefonia mobilă în Muntenegru lucrează în standardul GSM. Înainte de călătorie nu ar fi de prisos să faceţi cunoştinţă cu tarifele pentru roaming ale operatorului din ţara dumneavoastră de origine. Dacă în timpul vacanţei veţi fi nevoiţi să efectuaţi un număr mare de apeluri, atunci merită să procuraţi o cartelă SIM a operatorilor locali. Principalii operatori de telefonie mobilă din Muntenegru sunt M:tel, ProMonte şi T-mobile. Cel mai convenabil tarif este oferit de M:tel. Cartelele SIM şi cartelele de reâncărcare pot fi procurate la oficiile poştale, magazine, chioşcuri de tutun sau ziare, precum şi în oficiile operatorilor de telefonie mobilă.
În ceea ce ţine de conexiunea internet, aproape în toate oraşe al ţării puteţi găsi o mulţime de cafenele cu internet, care de obicei lucrează fără zile de odihnă. De asemenea, majoritatea hotelurilor oferă oaspeţilor săi acces la internet, iar vilele private sau pensiunile, de regulă, oferă acces gratuit la Wi-Fi.

Valuta naţională.
Moneda naţională a Muntenegrului este euro. 1 euro = 100 cenţi.
Banca Naţională lucrează de luni până vineri, de la 10:30 până la 14:00, iar băncile comerciale lucrează de luni până joi de la 08:00 până la 15:00 şi vineri de la 08:00 până la 13:00. Sâmbăta toate băncile sunt închise.
În centrul oraşului Podgorica, precum şi în zonele turistice, multe case de schimb valutar funcţionează şi în weekend. Operaţiunile de schimb efectuate înafara instituţiilor oficiale sunt considerate o contravenţie şi se sancţionează cu amendă. În diferite case de schimb, cursul valutar ar putea să difere substanţial. În Podgorica, oraşele mari şi staţiunile din Muntenegru sunt mai practice cardurile bancare. Cele mai populare sunt VISA şi MasterCard. ATM-urile funcţionează 24 ore, însă în staţiuni sunt mai rar întâlnite, astfel mergând în vacanţă, încercaţi să stabiliţi la ce distanţă de la hotelul dumneavoastră se află un ATM. Valuta străină poate fi schimbată în bănci, la casele de schimb valutar pe lângă hoteluri (doar cele oficiale şi licenţiate) şi la oficiul poştal. Însă, cel mai sigur şi convenabil loc pentru a schimba banii este Banca Naţională din Muntenegru.

Cum evităm neplăcerile.
Muntenegru este o ţară sigură pentru turişti, iar localnicii sunt prietenoşi şi ospitalieri. Rată criminalităţii din ţară este destul redusă, iar poliţia reprimă dur orice tentativă de înşelăciune în privinţa turiştilor străini. Totuşi, pentru a nu deveni victima unei fraude mărunte, se recomandă să nu oferiţi avansuri, ci să achitaţi doar după furnizarea serviciului. Ca şi în alte ţări, când vă aflaţi în locurile aglomerate din Muntenegru, trebuie să vă păziţi de furturile din buzunare, să nu lăsaţi fără supraveghere aparate foto/ video şi să păstraţi banii şi obiectele de valoare în safeul din hotel. Apa de la robinet este sigură pentru consum. Pe plajele cu pietriş şi platformele de piatră de pe litoral se recomandă să purtaţi încălţăminte de plajă, iar pe timp de arşiţă nu neglijaţi soluţiile pentru protecţia solară.
În Muntenegru este interzisă fotografierea obiectivele din industria energetică, cele militare şi portuare.

Informaţii despre reprezentativele diplomatice.
Ambasada României la Podgorica.
Adresa: Ulica Prve Proleterske, br. 5, 81000 Podgorica
Telefon: +382 20 618 040
Call-center consular: +382 20 618 041

Plaje in Muntenegru.
Lungimea plajelor din Muntenegru constituie 73 km. Temperatură apei mării de la litoral în timpul sezonului estival se ridică până la +26°C. În Muntenegru, sunt plaje acoperite cu pietriş mărunt (de la Budva la Sutomore), plaje de nisip (la sud) şi stâncoase, echipate cu platforme (la nord). Majoritatea plajelor sunt cu plată, iar acces liber la ele au doar oaspeţii hotelurilor şi pensiunilor. Închirierea umbrelelor şi şezlongurilor va costa 1,5 – 3 euro/ zi. De asemenea, există şi un număr mic de plaje municipale.
În Muntenegru sunt multe plaje ce beneficiaza de distincţia „Blue Flag”, care este atribuită plajelor de la mare, urmare a analizei calităţii nisipului şi apelor din zonă. Drept exemplu pot fi cele din apropierea Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Budva şi Bar.

Diving în Muntenegru.
Nu putem afirma că amatorii de scufundări iau cu asalt litoralul Mării Adriatice, dar totuşi lumea subacvatică a Muntenegrului are fanii săi. Odată cu dezvoltarea turismului, în Muntenegru a început a se populariza şi diving-ul, a crescut numărul cluburilor de diving şi s-a lărgit gama serviciilor oferite de acestea. În prezent, pentru a face scufundări în apele din Muntenegru sunt necesare certificatele CMAS, PADI, NNI sau SSI. Fiecare turist care doreşte să se familiarizeze cu elementele de bază a diving-ului poate studia programul de formare iniţială, aprobat de organizaţiile oficiale europene şi muntenegrene de diving. În adâncurile apelor de lângă litoralul Muntenegru, puteţi să înotaţi printre recifele de corali şi să exploraţi câteva obiecte interesante. La fundul mării se află un distrugător din perioada celui de al doilea război mondial, o navă militară austriacă din perioada primuli război mondial, două submarine şi câteva nave comerciale.

Rafting în Muntenegru.
Unul dintre cele mai populare sporturi extreme ale turiştilor în Muntenegru este rafting-ul. Coborârile cu bărcile gonflabile au loc pe râul Tara. O parte semnificativă a coborârilor sunt organizate vara, în vecinătatea sătucului Scepan Polje de lângă punctul de trecere a frontierei cu Bosnia şi Herţegovina. Drept puncte de pornire a coborârilor cu canoe, în cele mai dese cazuri, servesc oraşul Zabljak şi râul Moraca.
Însuşi rafting-ul a început să fie practicat în Muntenegru din anul 1989. În conformitate cu clasificarea internaţională şi gradul de dificultate a traseelor pentru rafting, cele din Tara fac parte din categoria 3 şi 4.
Serviciile în domeniul rafting-ului pe plute din lemn, bărci gonflabile, caiacuri şi canoe sunt oferite de un număr mare de agenții de turism, situate atât pe litoral, cât şi în partea continentală a Muntenegrului.
Terapie în Muntenegru.
Muntenegru este o cunoscută destinaţie pentru o odihnă de asanare, care combină clima mediteraniană blândă, marea curată, izvoarele minerale şi nămolul curativ. Cea mai populară staţiune balneară este oraşul Igalo, situat la 7 km de Herceg Novi. Aici se află renumitul în plan internaţional, Institut de Fizioterapie şi Reabilitare „Dr. Simo Milosevic” A.D. Igalo, dotat cu cel mai modern echipament şi cu un personal alcătuit din specialişti de cea mai înaltă calificare.
Datorită succeselor în tratarea cu succes a multor boli, Institutul ,,Igalo’’ a obţinut o recunoaştere la nivel mondial. Printre pacienţii institutului se numără persoane ce suferă de reumatism, scleroză multiplă, boli ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos, cardiac, boli ginecologice şi de piele. Instituţia îmbunătăţeşte starea pacienţilor după fracturi sau intervenţii chirurgicale ortopedice şi luptă cu succes împotriva kilogramelor în plus. Printre metodele de tratare se regăsesc hidroterapia, peloid terapia (băile cu nămol), masajul, talasoterapia, terapia ocupaţională, electroterapia, fototerapia, inhalarea, acupunctura, băile de soare, exerciţiile fizice pe plajă sau în apă.

Cumpărături.
În Muntenegru o să găsiţi o mulţime de magazine private, buticuri de suveniruri şi pieţe. Pe străzile staţiunilor există zone de comerţ, unde în corturi mici se vând diverse accesorii necesare pentru vacanţă. În Podgorica şi împrejurimi sunt câteva centre comerciale mari, însă mall-urile lipsec în Muntenegru.
Magazinele, de regulă, sunt deschise de la orele 06:00 până la 20:00, iar cele din centrele turistice până la 23:00. Unele magazine alimentare activează şi în zilele de duminică sau chiar non-stop. În cele mai dese cazuri, turiştii din Muntenegru cumpără produse textile şi articole de vestimentaţie, care sunt la un preţ foarte accesibil. Produsele brandurilor cu renume mondial se vând în toate buticurile, însă asortimentul este destul de sărac, iar preţul destul de mare.
În pieţe şi buticurile de suveniruri pot fi procurate produse ale meşterilor locali, cum ar fi ceramica, broderii, articole croşetate, păpuşi în costume naţionale, căni pictate, etc. Dintre obiectele artizanale se bucură de popularitate o căciulă naţională de culoare roşie, brodată cu stema de stat a ţării, numită ,,kapa’’. În rândurile reprezentantelor sexului frumos se bucură de popularitate un brâu tradiţional, numit cemere.Totuşi, comparativ cu alte ţări balcanice, în Muntenegru nu există o varietate mare de obiecte de artă populară, iar suvenirurile nu creează suficiente impresii.

Bucătăria din Muntenegru.
Bucătăria în Muntenegru este variată, ca şi ţara însăşi şi reprezintă o combinaţie de bucătărie italiană, turcească, ungară, austriacă şi desigur ingredientele tradiţionale ale Muntenegrului. Bucătăria zonei de litoral diferă de cea muntoasă. În prima predomină fructele de mare, iar în a doua carnea şi produsele lactate. Având în consideraţie clima favorabilă şi solul fertil, toate produsele sunt naturale şi ecologice.

Bucate din peşte
Bucatele din peşte se bucură de o mare popularitate în zona de litoral a ţării. Riblea Ciorba este cea mai cunoscută dintre bucatele din peşte, pe care trebuie să o guste fiecare turist aflat în Muntenegru. Riblea Ciorba este o ciorbă densă, gătită din mai multe specii de peşti. În restaurantele scumpe numărul de ingridiente din această ciorbă poate ajunge la 10, iar în localuri mai ieftine, de obicei 2-3. Deasemenea , ingrediente obligatorii pentru Riblea Ciorba sunt paprica şi sosul de roşii.
Zonele din jurul lacului Skadar, la rândul său, vor încânta turiştii cu carp prăjit cu un adaos de mere şi prune. Peştele este prins în apele lacului, de aceea este întotdeauna proaspăt.

Bucate din carne
Necătând la multitudinea de bucate din bucătăria muntenegreană, localnicii preferă mai mult bucatele din carne. Cartea de vizită a ţării este considerat pršut–ul njeguski, o şuncă afumată care cel mai bine este gătită într-un sat mic numit Njegusi, de la care provine şi denumirea. Şunca se serveşte tăiată în felii mici şi poate fi mâncată cu garnitură sau fără. O altă capodoperă a bucătăriei locale este Jagnjetina ispod sača gătită din carne de miel şi preparată conform unei reţete vechi. Toate ingredientele se adaugă într-o oală, iar pe capac se toarnă cărbuni fierbinţi.

Caşcavaluri
O mândrie aparte a Muntenegrului constituie caşcavalul njeguski din lapte de oae sau capră. Reţetele de preparare ale acestuia pot fi diferite. Unii adaugă condimente, alţii fructe de pădure şi ulei de măsline. Varianta clasică a caşcavalului njeguski are un gust asemănător cu brânza, doar că este mai puţin sărat. Principalele bucate din caşcaval sunt popara – pâine uscată în care se adaugă brânză şi unt şi cicvara – brânză topită cu adaos de făină de porumb.

Deserturi
În deserturi se simt rădăcinile turceşti ale bucătăriei muntenegrene. Unul dintre cele mai preferate dulciuri este tulumba, nişte prăjituri cremoase, îmbibate cu sirop de miere. Totodată, merită să gustaţi plăcintele locale şi clătitele palachinke cu diverse umpluturi.

Băuturi
Muntenegrenii în cea mai mare parte preferă cafeaua. Din băuturile alcoolice, cel mai faimos este vinul roşu ,,Vranac’’. Dintre vinurile albe se evedenţiază ,,Krstac’’, care este obţinut din strugurii unui soi de viţă de vie, cultivat doar pe teritoriul Muntenegrului. Băutura naţională cu tărie este rachia – un rachiu din fructe cu un volum de alcool de 50%.

Atracţii turistice şi divertisment.
Un turist atent şi curios va putea găsi în Muntenegru un număr considerabil de atracţii turistice interesante. După vizita în Muntenegru fiecare va avea în albumul său imagini ale insulei Sveti Stefan (cartea de vizită a ţării) şi a mănăstirii Ostrog. Golful Boko-Kotor şi puntea de observaţie Kotor, la fel oferă nişte privelişti uluitoare.
În oraşele vechi din Muntenegru cum ar fi Budva, Herceg Novi, Ulcinj sau fosta capitală Cetinje s-au păstrat o mulţime de clădiri istorice, biserici şi mănăstiri.
Neapărat vizitaţi lacul Skadar, cel mai mare şi curat din Balcani, care este amplasat între Albania și Muntenegru. În 1983, partea muntenegreană al lacului, cu o suprafață de 4000 ha, a fost declarată Parc Național. Pe unele insule de pe lac sunt amplasate mănăstiri din sec. XIV-XV-lea, unele dintre care activează până în prezent şi primesc cu drag vizitatorii. Insula Grmožur găzduieşte ruinele unei fortărețe ridicată în anul 1843 de turci, care a fost cucerită de muntenegreni la 24 ianuarie 1878, în cadrul războiului de eliberare.
Pe vârful muntelui Lovcen se află Mausoleul lui Petar Njegos, cel mai mare conducător al muntenegrenilor, care a fost şi episcop şi poet în același timp.
Herceg Novi este una dintre cele mai renumite staţiuni din ţară, care este situată la intrarea în Golful Boka. Oraşul a fost fondat cu mai mult de 1600 ani în urmă, de aceea aici există numeroase monumente de arhitectură medievală, cum ar fi bastioanele Forte Mare, Kanli Kula, Spanjola, cetăţile Mamula, Prevlaka, Arza, celebra mănăstire Savina (anul 1030) precum şi o mulţime de case istorice.
O altă destinaţie interesantă este Kotor, situat între Golful Boko-Kotor şi muntele Lovcen. Datorită numeroaselor monumente istorice şi clădiri medievale bine conservate, această zonă este declarată drept patrimoniu mondial UNESCO. Dintre atracţiile oraşului putem menţiona Catedrala Sf. Trifon, numeroase fortificaţii vechi, biserici şi palate, precum şi Turnul cu Ceas din secolul al XVI-lea.

Sărbători și evenimente.
Locuitorii din Muntenegru iubesc să sărbătorească, respectiv motive de a o face se găsesc o sumedenie. La sfârşitul iernii, de îndată ce înfloreşte mimoza, locuitorii oraşului Herceg Novi sărbătoresc timp de o lună Festivalul Mimozei, care este însoţit de diverse carnavaluri, evenimente culturale şi sportive. Iar în luna mai, când câmpurile din Niksik sunt acoperite cu flori galbene, locuitorii din împrejurimi sărbătoresc Zilele Vetricei, organizând concursuri, lecţii de educaţie ecologică, precum şi competiţii sportive. Aproape fiecare oraş îşi are sărbătorile sale originale. Locuitorii capitalei, la sfârşitul lunii decembrie, imediat după Ziua Oraşului sărbătoresc ,,Noaptea în Podgorica”. Iar în Pljevlja, la sfârşitul lunii octombrie are loc ,,Târgul Caşcavalului”, în cadrul căruia fermerii locali concurează pentru statutul de cel mai bun producător de produse lactate din anul trecut. Turiştii, la rândul lor, pot savura pe săturate din brânzeturile şi caşcavalurile locale. Diverse evenimente gastronomice sunt organizate şi în alte oraşe ale ţării.
Unele sărbători din Muntenegru sunt dedicate evenimentelor sportive. La începutul lunii august, iubitorii sporturilor nautice se adună în Sutomore ca să privească Maratonul anual de înot, în cadrul căruia înotătorii au de parcurs în largul mării o distanţă de 5 km, până la Bar. În luna decembrie în Podgorica are loc Maratonul Internaţional Atletic, un eveniment la fel de important şi spectaculos.
O parte din evenimente sunt dedicate diverselor aspecte ale vieţii culturale. Printre ele se numără Festivalul de Dans din Muntenegru, care are loc de două ori pe an în Tivat, Kotor şi Herceg-Novi, Festivalul Verii Culturale în Njegusko (Njeguško kulturno ljeto), şi multe altele. În Muntenegru şi în special în capitala istorică Cetinje, au loc şi numeroase festivaluri de muzică, clasică, jazz, rock şi muzică electronică.
Sărbătorile oficiale şi zilele libere:
1 ianuarie – Anul Nou,
7 ianuarie – Crăciunul Ortodox,
25 aprilie – Vinerea Mare,
27 aprilie – Paştele,
1 mai – Ziua Muncii,
13 iulie – Ziua Naţională,
21 mai – Ziua Independenţei.

Hoteluri în Muntenegru.
Industria turismului din Muntenegru a început să se dezvolte relativ recent, după mulţi ani de stagnare absolută. La moment, deja, în oricare staţiune din ţară puteţi întâlni şi hoteluri luxoase de 5 stele, şi hoteluri de 3 stele destul de bune, şi casuţe modeste pentru oaspeţi. Cele mai multe hoteluri de lux sunt amplasate în Budva, Kotor şi desigur în staţiunea Sveti Stefan. Cei care nu îşi doresc un hotel luxos pot găsi uşor o opţiune mai simplă, cum ar fi un hotel decent de 3 stele. Această categorie de hoteluri este destul de răspândită pe teritoriul întregii ţări, preţul începând de la 50 euro/ zi. În unele localităţi, cum ar fi Ulcinj, preţul este ceva mai redus. Familiile sau grupurile de turişti pot închiria un apartament.
Pe lângă hotelurile clasice, în staţiunile din Muntenegru sunt o mulţime de apart-hoteluri, preţul pentru cazare începând de la 40 euro. O altă opţiune de cazare, destul de populară în Muntenegru sunt vilele. Principalul dezavantaj al vilelor este distanţa, majoritatea fiind amplasate la o distanţă de 100-500 m de mare. Pe lângă aceasta, în preajma vilelor ar putea lipsi magazine sau pieţe.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )