You are here:  / ARTICOLE / Misterioasele sfere de piatră din Costa Rica

Misterioasele sfere de piatră din Costa Rica

În anul 1930, în timpul defrişării junglei costaricane pentru plantațiile de banane, angajații companiei United Fruit au descoperit aceste sfere de piatră, ascunse sub covorul vegetației tropicale.
Misterioasele sfere au devenit în scurt timp obiecte scumpe de decor pentru grădină, fiind plasate în fața clădirilor guvernamentale, caselor cumpărătorilor bogați și managerilor de companii din întreaga Costa Rica.

O bună parte dintre bolovani au fost deterioraţi în timpul transportării, alţii au fost intenţionat distruşi prin explozie de către vânătorii de comori în căutarea aurului ascuns în ei. Astfel, până la intervenţia autorităţilor au fost distruse zeci de pietre. În următoarele câteva decenii, au mai fost descoperite aproximativ 300 de pietre, în cele mai dese cazuri în regiunea deltei râului Dikvis.
By Rodtico21 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.
Mărimea bolovanilor variază în mărime de la câțiva centimetri până la peste 2 metri în diametru și cântăresce până la 15 tone. Unele dintre sfere au fost lăsate intacte chiar în locurile unde au fost găsite, o parte, însă au fost transportate în alte locuri, sau deteriorate de erozie, incendii și vandalism.
By Axxis10 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.
Se presupune că sferele au fost sculptate aproximativ în anii 600 – 1000 era noastră, dar înainte de cucerirea spaniolă. Din păcate vârsta exactă a bolovanilor misterioşi este foarte dificil de estimat. Savanţii au aplicat diverse tipuri de analiză, inclusiv metoda datării cu radiocarbon. Din păcate această metodă ne poate comunica doar când sfera a fost utilizată pentru ultima oară, nu și când a fost confecţionată.
By Matthewobrien [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.
Stabilirea vârstei bolovanilor se mai complică şi prin faptul, că o parte dintre ei au fost descoperiţi împreună cu fragmente de artefacte ale diferitor culturi. Posibil sferele de piatră fac parte din cultura Dikvis care a prosperat între anii 700 și 1530 în regiunea care la moment este statul Costa Rica. Din păcate această ipoteză este foarte dificil de verificat. Unica ce putem declara cu certitudine este, că indiferent cine ar fi creat aceste minuni, autorii erau nişte meşteri foarte iscusiţi.


În ceea ce privește destinaţia acestor sfere, arheologii rămân în continuare nedumeriţi, deși există o mulțime de presupuneri și o întreagă pseudoştiinţă legată de ele. Unii fac conexiune între aceste sfere şi continentul dispărut Atlantida, în timp ce alții cred că pietrele au legătură cu Stonehenge, sau statuile gigantice de pe Insula Paștelui. Pe lîngă acestea, permanent a mai existat şi teroria legată de contactele cu extratereştrii.
La moment, pietrele sunt ocrotite de autorităţile costaricane și se află sub protecţia Organizației Națiunilor Unite și UNESCO, fiind incluse în lista patrimoniului umanității.
By Rodrigo Fernández (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons.

2 Comentarii

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )