You are here:  / MAURITIUS

MAURITIUS

Mauriţius turistic, prezentare generală.
Mauritius, cunoscută oficial ca Republica Mauritius, este o țară insulară din largul coastelor continentului african, în sud-vestul Oceanului Indian, la aproximativ 900 km est de Madagascar. Mauritius face parte din insulele Mascarene împreună cu insula franceză Réunion situată la 200 km sud-vest. Mauritius are o suprafaţă totală de 2040 kilometri pătrați şi o populaţie de 1,295,789 de locuitori.
În ceea ce priveşte turismul, această mică ţărişoară insulară, deja o perioadă îndelungată, activează stabil şi destul de profitabil în cadrul unui segment de preţuri destul de scump, dar în acelaşi timp, popular printre turişti. Fluxul de turişti spre insula Mauriţius creşte pe an ce trece. Cea mai mare parte dintre vizitatorii insulei sunt cetățeni ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Africii de Sud. Începând cu anul 2006 numărul de vizitatori ai insulei Mauriţius a crescut de la 800.000 până la 1.150.000 pe an. Cea mai populară perioadă de vizitare a insulei este luna decembrie, cea mai puţin populară – luna iunie. Cea mai populară destinaţie în rândul turiştilor este coasta de sud-vest a insulei, considerată drept cea mai pitorească de pe Mauriţius. Pe coasta de sud-vest se află şi muntele Le Morne, care se află sub protecţia UNESCO. De asemenea, se bucură de popularitate şi partea de nord a insulei.
Regiuni şi oraşe.
Capitala Mauriţiusului este Port Louis, iar cele mai importante orașe sunt Mahébourg, Rose Hill, Kyurpayp.
Ţara este împărțită în nouă districte, formate din 2 orașe mari, 4 orașe mai mici și 130 de sate. Districtele sunt diviziuni administrative de rangul II (primele sunt insulele exterioare).
În componenţa Mauritiusului sunt următoarele districte:
Districtul Black River.
Districtul Flacq.
Districtul Grand Port.
Districtul Moka.
Districtul Pamplemousses.
Districtul Plaines Wilhems.
Districtul Port Louis.
Districtul Rivière du Rempart.
Districtul Savanne.
O listă mai detaliată a oraşelor şi stațiunilor din țară găsiţi la pagina „Oraşe şi staţiuni din Mauritius”.

Clima în Mauriţius.
Fiind amplasată în Oceanul Indian, aproape de paralela 20, la sud de ecuator, Mauriţius are o climă musonică tropicală, cu un sezon umed îndelungat ( mai pronunţat în lunile decembrie – mai şi mai puţin pronunţat în lunile iulie – august ) şi un sezon uscat relativ scurt (septembrie – noiembrie). Bineînţeles că în Mauritius are loc şi schimbarea anotimpurilor, astfel vara în Mauriţius este caldă şi umedă, iar iarna este mai rece şi mai uscată. Temperaturile extrem de ridicate sau scăzute nu sunt specifice pentru Mauriţius. Temperatura în timpul verii nu se ridică mai sus de +35°C, iar iarna nu coboară mai jos de +10°C. Precipitaţiile medii anuale pe litoral variază între 1500 – 2500 mm, iar în zonele muntoase între 3500 – 5000 mm. Cel mai mare volum de precipitaţii cade în perioada lunilor februarie – martie. Sezonul cicloanelor durează din luna noiembrie până în luna aprilie. Vânturile puternice cu ploi torenţiale sunt mai frecvente în perioada ianuarie – martie şi adeseori provoacă daune infrastructurii insulei.

Regim de vize şi control vamal.
Cetăţenii români pot intra pe teritoriul acestei ţări, fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni.
Cetăţenii Republicii Moldova obţin la sosirea în Mauritius o viză pentru o perioadă ce nu depăşeşte termenul de 60 de zile.
Introducerea şi scoaterea valutei naţionale sau străine nu este supusă restricţiilor, fiind obligatorie doar declararea mijloacelor financiare. Pentru persoanele ce au atins vârsta de 18 ani este permisă introducerea, fără achitarea taxelor vamale, a 200 de ţigări, sau 50 trabucuri, sau 250 grame de tutun, până la 1 litru de băuturi alcoolice, până la 2 litri de vin sau bere, până la 250 ml de apă de toaletă sau o sticluţă de parfum.
De asemenea este permisă introducerea în număr de o singură unitate a aparatelor video, foto şi altor produse electrocasnice. Este strict interzisă introducerea drogurilor şi a medicamentelor cu substanţe narcotice în componenţă sa, armelor, echipamentelor militare şi muniţiilor, fructelor şi alimentelor din Africa, Asia de Est şi de Sud-Est, seminţelor, plantelor şi florilor, precum şi a anvelopelor. Este interzis exportul produselor din corali şi a obiectelor ilegal ridicate de la fundul mării. Deasemenea este interzis exportul puieţilor şi în special cei plantaţi în sol. Pentru transportarea animalelor este necesară permisiunea Serviciului veterinar al Ministerului Agriculturii din Mauriţius.
Transport.
Compania Air Mauritius efectueaza zilnic zboruri de pe Mauriţius spre insula Rodrigues, aflată sub jurisdicţia statului Mauriţius. Zborul pe o distanţă de 500 km, între cele două insule, durează puţin mai mult de o oră. La fel, este posibilitatea de a vă deplasa spre Rodrigues, precum şi spre Arhipelagul Societății cu ajutorul feribotului.
Cel mai econom, însă nu cel mai rapid mijloc de deplasare pe teritoriul insulei sunt autobuzele. Reţeaua traseelor este una foarte extinsă, iar autobuzele sunt într-o stare buna, unele dintre ele fiind dotate cu sisteme de aer condiţionat. Tariful depinde de distanţă, biletele fiind vândute de taxator. Taxiurile sunt disponibile la aeroport sau în apropierea hotelurilor. Se recomanda să stabiliţi din start preţul călătoriei, deoarece majoritatea taximetriştilor nu folosesc contoare care înregistrează distanța și tariful. Costul călătoriei constituie în medie 15-20 MUR per kilometru. Pentru călătoriile la distanţe mai mari se aplică reduceri. Călătoriile cu taxiul la distante scurte sunt prea costisitoare, însă în cazul dacă închiriaţi unui taxi pentru o zi întreagă, contra 2200 MUR aveţi posibilitatea de a examina în detalii toate atracţiile insulei.

Închirieri maşini în Mauriţius.
De regulă, pentru a închiria un atomobil în Mauriţius trebuie să aveţi vârsta de 23 ani şi să deţineţi un permis de conducere internaţional, eliberat cel puţin cu un an înainte.
Ca excepţie, unele companii pot încheia contracte de chirie cu persoane în vârstă de 21 şi acceptă permisele de conducere naţionale. Distanţele între localităţile de pe insulă sunt relativ scurte, astfel cu uşurinţă puteţi parcurge calea de la capitala Port Louis până la oraşele principale în doar 30-45 minute.
În Mauriţius se circlă pe partea stângă a carosabilului, limita de viteză în localităţi este de 50 km/h, iar pe autostrăzi de 100 km/h. Cuplarea centurilor de siguranţă este obligatorie. Totodată, pentru exploararea litoralului sau plimbări pe distanţe scurte este posibilă închirierea scuterelor sau bicicletelor.
Se recomandă închirierea automobilelor cu o vârstă nu mai mare de 4 ani. De obicei, ultimele două cifre ale numărului de înmatriculare indică la anul producţiei automobilului.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Pentru a afectua apeluri telefonice în Mauriţius, puteti utiliza taxofoanele. Pe teritoriul insulei, taxofoanele sunt mai rar întâlnite, însă în centrele orașelor și stațiunilor acestea sunt întâlnite destul de des.
Taxofoanele sunt de mai multe modele, unele dintre ele acceptă monede în valoare de 1 si 5 rupii, iar altele acceptă doar cartele telefonice. Cartelele pot fi procurate în centrele comerciale, chioșcuri şi benzinării şi au o valoare nominală de 50, 100, 200 si 400 rupii. Valoarea nominală corespunde numărului de minute în cont. Apelurile internaţionale pot fi efectuate de la oficiile companiei naţionale de telefonie, Mauritius Telecom. Trebuie să reţineţi că apelurile telefonice din hoteluri o să vă coste cu mul mai scump.
Reţeaua de telefonie mobilă din Mauriţius funcţionează în standardul GSM 900. Principalii operatori de telefonie mobilă sunt companiile Emtel şi Orange. Este de menţionat, că tarifele companiei Emtel sunt mai avantajoase. La procurarea unei cartele SIM locale vi se va solicita să prezentaţi actul de identitate. Prefixul telefonic internaţional al Mauriţiusului este + 230. Codurile localităţilor nu sunt utilizate, astfel numerele abonaţilor urmează a fi culese în mod direct.

Valuta naţională.
Moneda naţională a Mauriţiusului este rupia mauritană (MUR), 1 rupie este egală cu 100 de su. Schimbul valutei straine nu este restricţionat şi poate fi efectuat la orice bancă sau punct de schimb valutar al hotelului. În ultimul caz o să vi se perceapă un comision mai înalt. Schimbul cecurilor de călătorie este mai avantajos decât schimbul valutei străine.
Schimbul rupiei în valută străină poate fi efectuat doar la aeroport, înainte de plecare. Cardurile de credit American Express, Visa, Diners, Master Card şi cecurile de calatorie sunt acceptate practic în toate hotelurile, magazinele şi agenţiile turistice. La fel, sunt foarte des întâlnite şi ATM-urile. Băncile sunt deschise începând cu ora 9:15, până la orele 15:00-15:30, în zilele lucrătoare şi de la 9:15 până la 11:15, în zilele de sâmbătă.

Cum evităm neplăcerile.
Schimbarea bruscă a vremii este un fenomen destul de frecvent în Mauriţius, deaceea se recomandă să luaţi în călătorie nu doar articole vestimentare de vară, ci şi îmbrăcăminte pentru timp ploios. Necătând că ploile sunt de scurtă durată, deseori sunt destul de puternice.
Deoarece nivelul de insolație în Mauritius este foarte înalt, chiar şi în zilele noroase, se recomandă să folosiți ochelari de soare și creme. Totodată, deoarece pe plaje, iar uneori şi pe căile de acces spre plaje se întâlnesc fragmente de corali, se recomandă să purtaţi şlapi.
Probabil unica neplăcere care ar putea să vă strice, în careva măsură, vacanţa în Mauriţius este o întâlnire neaşteptată cu unii reprezentanţi ai faunei marine locale, ghimpii cărora pot cauza răni dureroase şi provoca reacţii alergice.
Pe insulă lipsesc specii de anumale şi insectele veninoase, însă muşcăturile unor reprezentanţi ai faunei locale sunt dureroase şi pot provoca reacţii alergice.
Pentru vizitatorii Mauriţiusului nu sunt necesare careva imunizări speciale.
Pe străzile oraşelor de pe insulă sunt puţini reprezentanţi ai forţelor de ordine, dar şi rata criminalităţii este una foarte joasă.
Totuşi în zonele turistice majore nu este exclusă comiterea unor infracţiuni neînsemnate de genul furturilor din buzunare şi înşelăciunilor. Deaceea se recomandă să respectaţi măsuri elementare de securitate.
În Mauritius creşte un soi de iarbă cu conţinut de substanţe narcotice, care practic fără impiedimente, sub paravanul „vânzării de scoici” este comercializată pe plaje.
Consumul sau simpla deţinere a acestei plante constituie o încălcare gravă a legii, pentru care aţi putea fi sancţionat cu o amendă solidă sau chiar expulzat din Mauriţius. Respectiv, în timpul vacanţei se recomandă să manifestaţi precauţie în relaţiile cu comercianţii ambulanţi.

Plajele din Mauriţius.
Toate plajele de pe insulă sunt de nisip şi sunt menţinute într-o stare perfecta, acestea fiind zilnic curăţite de moloz, resturi de corali şi alge. Dintre plajele din Mauriţius merită menţionată Flic-en-Flac, care se bucură de o deosebită popularitate chiar şi în rândurile localnicilor. Plajele Flic-en-Flac sunt izbitor de frumoase, iar în apropierea acestora se află rezervaţia naturala Casela Bird Park.
Nu trebuie trecută cu atenţia nici plaja Tamarin Bay, care poate fi considerată ca fiind cel mai salbatic şi neatins loc de pe litoral. Datorită valurilor puternice, Tamarin Bay este un loc adorat de surferi.
În partea de est a insulei se află plaja Belle Mare cu lagune adănci ăi ape calme.
Plaja Pereybere din partea de sud-vest a insulei este considerată cea mai petrecăreaţă plajă de pe insula.
În partea de sud a insulei, litoralul deluros cedează locul plajei Trois d’Eau Douce, care se intinde pe o distantă de 11 km de cel mai fin nisip.
Nudismul în Mauriţius este interzis.

Diving în Mauritius.
Mauritiusul se bucură de o deosebită pupularitate printre amatorii de scufundări. Insula are 330 kilometri de litoral, înconjurat de recifi de corali, tuneluri subacvatice, stânci și nave scufundate.
Centrele de Diving de pe insulă acordă o atenție deosebită conservării fragilei lumi subacvatice a Oceanului Indian. Scufundarile se efectuează în conformitate cu recomandările Asociaţiei de Diving din Mauriţius (MSDA), în grupuri mici de scafandri, iar barcile nu folosesc ancore pentru a nu deteriora coralii.
Calea spre majoritatea locurilor pentru scufundări va dura aproximativ 20 de minute de călătorie cu barca.
Doar în apropiere de Flic en Flac sunt peste 40 de locuiri care prezintă interes pentru diveri. Printre acestea se numără un şir de peşteri subacvatice, strâmtoarea Saint-Jacques, 4 epave la adâncimi ître 20 şi 40 metri, etc.
În partea de est a oraşului Mahebourg se află o laguna foarte populară în rândirile diverilor.
Staţiunea Pointe-de-Flacq, la rândul său, dispune şi ea de o mulţime de centre de scufundări proprii.
În zona litoralului de nord al insulei, la fel sunt o mulţime de locuri potrivite pentru scufundări, în special în lagunele din apropierea grupurilor insulare Coin-de-Mire, Île Ronde, Me-o-Serpents, Gabriel, Ile Plath, Île d’Ambre şi altele.
Pe insula Rodrigues, a doua ca mărime insulă din Mauriţius, de asemenea, sunt o mulțime de oportunități pentru scufundări.
Pescuit în Mauriţius.
Pescuitul în largul mării reprezintă una dintre principalele atracţii din Mauriţius. În orice anotimp al anului aici se înregistrează capturi record de marlin albastru, ton şi barracude. Cea mai bună perioadă pentru pescuit se consideră lunile septembrie – aprilie, iar mai puţin potrivite – lunile iunie şi iulie. Cele mai bune locuri pentru pescuit sunt considerate golfurile de pe coasta de sud-vest, de la Riviere Noire până la Morne Brabant. Bărcile de pescuit pot fi inchiriate practic în toate hotelurile insulei, însa în toiul sezonului de pescuit se recomandă închirierea bărcilor din timp. Desigur, puteţi ieşi în mare şi insoţit de un pescar local. În acest caz, pe lănga faptul că preţul distracţiei va fi mult mai mic, însuşi pescuitul ar putea fi mai interesant şi mai rezultativ.

Surfing în Mauriţius.
Acest sport, de rând cu windsurfing-ul şi kitesurfing-ul, este foarte popular în Mauriţius.
În perioada lunilor mai – decembrie, cănd suflă cele mai puternice vânturi, înălţimea valurilor, uneori ajunge la 7 metri. Cu toate acestea, nu trebuie să vă fie frică de mărimea valurilor, deoarece începătorii pot trece instruirea în apele liniştite din lagune. Toate echipamentele necesare pot fi inchiriate.
Cel mai bun loc pentru surfing în Mauritius este Tamarin Bay, aflat pe coasta de vest a insulei şi considerat unul dintre cele mai bune 20 locuri pentru surfing din lume. Deaceea, la Tamarin Bay, destul de des, puteţi întîlni celebrităţi de talie mondiala din lumea surfingului.

Terapie în Mauriţius.
Calitatea serviciilor SPA în Mauriţius sunt la cel mai înalt nivel. Printre acestea se numără talasoterapia, balneoterapia, aromoterapia, hidroterapia, saună şi hammam, masaj ayurvedic, balinez, hawaian şi tailandez, proceduri cosmetice pentru faţă.
Procedurile SPA se efectueaza cu sprijinul mărcilor cosmetice internaţionale, cum ar fi Clarins, Givenchy, Guerlain, La Prairie, Shisheido şi altele. Centre SPA activează practic în toate hotelurile de 5 stele şi în mare parte din hotelurile de 4 stele. Preţul unui pachet de servicii SPA începe de la 80 de euro. Pe lângă proceduri cosmetice, bazate pe produsele unor mărci renumite europene şi asiatice, centrele mai propun tratamente ayurveda și programe de yoga.

Cumpărături.
Începând cu anul 2005, Mauritius este o zona de comerț liber cu articolele vestimentare, din piele, bijuterii şi marfuri electrocasnice.
Pe insulă sunt o mulţime de buticuri, unde la un preț foarte rezonabil, puteți procura haine elegante ale brandurilor renumite. În plus, în Mauriţius o să găsiţi şi destule centre comerciale, magazine și piețe.
Cel mai popular suvenir natural este nisipul colorat „Chamarel”. De obicei, acesta se vinde într-un vas de sticlă, în care nisipul este plasat în straturi de coloare roz, portocaliu, galben, maro și albastru.
De asemenea, se bucură de popularitate modelele de lemn a navelor cu vele vechi, articolele din cașmir, textilele, ceaiul de vanilie, romul Green Island și desigur, zahărul din trestie.
Bijuteriile cu pietre preţioase sunt, în medie, cu 40% mai ieftine decât în Europa. Magazinele din capitala Port Louis, de regula, sunt deschise între orele 9:30 – 19:30, în zilele lucrătoare şi între orele 12:00 – 17:00 sâmbăta. În alte oraşe magazinele lucrează între orele 10:00 – 18:00 în zilele lucratoare, iar sâmbăta au un program mai lung decât cele din capitală. Magazinele universale sunt deschise şi duminica între orele 9:00 – 12:00. O dată pe saptamana, de obicei, în a doua parte a zilei de joi, comercianţii mauriţieni îşi iau o jumătate de zi liberă. Totodată, sâmbata, până la orele 18:00 – 19:30, lucrează şi toate punctele comerciale de pe cheiul Codan. Cea mai mare piaţă de pe insulă se află în orăşelul Flacq şi poartă denumirea Fracq Market.
În orăşelul Quatre Bornes, în zilele de joi şi duminică, iar în orăşelul Gudlents, în zilele de marţi şi joi se deschid targuri locale.

Bucătărie și restaurante în Mauriţius.
Bucătăria mauritiană tradiţională este un amestec de influenţe indiene, engleze, franceze, format într-o perioada istorica îndelungată.
Ingridientul de bază, folosit la prepararea bucatelor tradiţionale este orezul. În calitate de aperitive sunt servite tartine „puri” reci sau fierbinţi, cu umplutură din diverse legume, peşte sau carne. Principalul fel de mâncare este un curry cu carne de pui, fructe de mare, legume, cunoscut în Mauriţius sub numele de „biriyani“.
Nu mai puțin popular fel de mâncare pe Mauritians este fideaua chineză „mine frit “, gătită în diferite variante.
Reieşind idn faptul, că apele insulei oferă în abundenţă peşte şi fructe de mare, acestea sunt pe larg folosite în bucătăria locală. Diverse specii de peşte, cum ar fi tonul, dorada, ocheana, marlinul şi altele, sunt preparate la grătar, afumate sau fierte. În bucătăria mauritiană sunt prezente, deasemenea, diverse specii de crabi, homari, melci, scoici, care sunt preparate cu condimente şi verdeţuri.
Insula Mauritius este renumită pentru varietatea de legume cultivate pe ea. Aici se cultivează castraveţi, roşii, cartofi dulci, vinete, manioc, dovleac şi unele legume necunoscute europenilor. Toate legumele sunt consumate în formă de salate sau garnituri.
Patiseria tradiţionala de pe insulă include plăcintele triunghiulare „Samoussy”, cu legume, peşte sau carne, precum şi prăjiturile clasice din cartofi dulci, vinete şi altele.
Mauriţienii finalizează masa cu un suc de fructe sau cu o cafea. Dintre băuturile alcoolice locale pot fi evedenţiate câteva soiuri de bere locală, cum ar fi Phoenix, Blue Merlin, Black Eagle, romul Green Island şi lichiorurile amare pe bază de ierburi. În barurile locale este servit un cocktail autentic din lapte de cocos, cu adaos de rom şi lămâe.
Bucataria mauritiană merită a fi savurată în nişte localuri mici, numite „table d’hote” special amenajate şi specializate în bucătăria locală.
În restaurantele din Mauritius, de regula, se lasă chelnerului un bacşiş în mărime de 10% din suma totala spre plată.

Atracţii turistice şi divertisment.
Majoritatea distracţiilor de pe insulă poarta un caracter sportiv. Acestea sunt golful, tenisul, călăria, ciclismul, snorkelling, ski nautic, surfing, canotaj și caiac-canoe, paraşutismul.
În plus, pe insulă activează parcul acvatic Leisure Village. Amatorii jocurilor de noroc pot petrece timpul în cazinouri, care activează în unele dintre hoteluri.
Pe lângă acestea, Mauriţius este cunoscut prin parcurile sale uimitoare, rezervaţii naturale şi peisaje extraordinare.
Rezervaţia naturală „Domaine du Chasseur” situată în apropiere de Mahebourg, este renumită prin diversitatea speciilor de animale rare ce locuiesc în ea.
Localitatea Chamarel a devenit cunoscută datorită nisipurilor multi-colore uimitoare. Nu în ultimul rând, turiştii vizitează insula pentru a admira stăncile maiestruoase de pe plaja Gris Gris şi cascadele Rochester.
În partea de vest a insulei se află o mulţime de monumente naturale impresionante, cum ar fi pădurea relicvă Makshabe, Parcul Naţional „Black River Gorges”, Muntele Morne Brabant, şi desigur locuri excelente pentru pescuitul marin.
Una dintre principalele atracţii în Mauritius este considerat pescuitul în largul marii.

Hoteluri în Mauriţius.
În Mauriţius nu este aplicabil sistemul tradiţional de „stele” a clasificării hotelurilor. Categoria hotelurilor este stabilită într-un mod convenţional, în confrmitate cu standardele Asociaţiei Hoteliere Elveţiene. Totuşi merită de menţionat, că hotelurile din Mauriţius corespund celor mai înalte cerinţe. Chiar şi într-un bungalou condiţiile de cazare sunt foarte confortabile.
De regulă, hotelurile sunt clasificate în felul următor – Super Deluxe, Deluxe şi Superior. Când alegeţi locul de cazare, se recomandă familiarizarea cu întreaga listă de servicii incluse.
Majoritatea hotelurilor din Mauritius fac parte din reţelele hoteliere franceze. Acestea, de regulă, au o suprafață mare și camere spațioase.
Multe hoteluri dispun de vile separate cu piscine, care oferă oaspeţilor o intimitate totală.
Numărul personalului hotelului, raportat la numărul de oaspeți este unul foarte mare, respectiv şi calitatea serviciilor este la un nivel înalt.
Tensiunea în rețea este de 220 V, frecvenţa de 50 Hz, prizele sunt cu trei pini. Astfel, o să aveţi nevoie de un adaptor, care poate fi primit de la recepţia hotelului.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )