You are here:  / ITALIA

ITALIA

Meniu Italia:

Italia turistică, prezentare generală.
Italia, oficial Republica italiană este un stat, aflat în Europa de sud, cu un teritoriu de 301.338 km² şi o populaţie de 61 de milioane de locuitori.
Italia este amplasată în partea mediteraniană a Europei și are hotar comun cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia.
La sud, ea cuprinde în întregime Peninsula Italică și două mari insule mediteraneene, Sicilia și Sardinia, precum şi un şir de insule mai mici. Statele suverane San Marino și Vatican sunt enclave în Italia, în timp ce Campione d’Italia este o exclavă italiană în Elveția.
Suprafaţa totală a țării este de 301.340 km², dintre care 294.140 km² este uscat și 7.200 km² este apă. Împreună cu insulele, Italia are 7.600 km de litoral și frontieră, cu 740 km de coastă la Mările Adriatică, Ionică și Tireniană.
Turismul în Italia reprezintă un domeniu profitabil al economiei, bazat pe utilizarea resursele de agreement. Italia este a cincea țară din lume după numărul de vizitatori și a patra în ceea ce privește veniturile din turism. Venitul anul din industria turismului constituie aproximativ 10 miliarde de dolari SUA, iar contribuția la PIB constituie 12%.
Cu referire la obiectivele turistice, este de menționat faptul că în Italia există un număr enorm de obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
De asemenea, țara este cunoscută în plan internaţional prin bucătăria sa, casele de modă, mașinile sportive, litoralurile pitorești, lacuri și munți cu o mulţime de staţiuni de schi.
Cea mai mare parte a turiștilor fac parte din categoriile de vîrstă între 35 şi 44 ani, și între 45-64 ani. Prima categorie manifestă mai mult inters faţă de turismul cultural, pe cînd cea de-a doua mai mult faţă de turismul montan, atracţii naturale şi agroturism.
Orașele cele mai des vizitate de turiști sunt Milano, Veneția, Florența și Roma. În ceea ce priveşte monumentele istorice, lider este Roma, iar după prezentarea informației turistice, Trentino. Abruzzo, Calabria și Campania, la rândul lor, ocupă locuri de frunte în ceea ce priveşte diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Regiuni şi oraşe.
Italia este împărțită în 20 de regiuni, dintre care cinci au statute speciale de autonomie, care le permit să adopte la nivel regional legi în anumite domenii. Regiunile sunt împărțite la rândul său în 110 provincii sau orașe metropolitane, și 8.100 de comune.

Nordul Italiei.
Cea mai dezvoltată și dens populată regiune a țării. Orașele precum Torino, Milano, Bologna, Verona și Veneția, de rând cu peisajele uluitoare, cum ar fi cele din apropierea lacului Como, munți Dolomiți și Alpii italieni impresionanţi, superbele stațiuni montane, cum ar fi Cortina d’Ampezzo și altele, atrag o mulţime de turişti.

Italia centrală.
Aici totul respiră istorie și artă. Roma se bucură de popularitate datorită monumentelor istorice din perioada Imperiului Roman şi atracțiile de renume mondial, cum ar fi Colosseumul.
Florența, leagănul Renașterii este cel mai atractiv oraș turistic din Toscana, necătând la faptul, că doritorii de a se familiariza cu bogatul patrimoniu cultural și istoric al țării pot descoperi multe lucruri interesante şi în orașele din apropiere, cum ar fi Siena, Pisa și Lucca.

Sudul Italiei.
Napoli plin de viaţă, ruinele dramatice din Pompei, romantica coastă Amalfi și liniștita Apulia, de rând cu agroturismul în dezvoltare, fac această zonă foarte atrăgătoare pentru turişti.

Insulele Italiei.
Acestea sunt Sicilia, Sardinia, Capri, Ischia, Elba, Procida, Insulele Eoliene, Insulele Aegadiane, Tremiti și Pantelleria.

Orașele Italiei.
În Italia sunt aproximativ 8 mii de orașe, mari și mici. Printre ele sunt unele, pe care dacă nu le-ați vizitat, se consideră că nu ați fost în Italia. În primul rând acestea sunt orașele istorice, cum ar fi frumoasa Roma, cu cultura sa antică, bizantină și medievală, Vaticanul cu reședința Papei, Salermo cu parcurile arheologice, obiectivele din perioada Greciei antice și monumentele arhitecturale din Siracuza.
Iubitorii de istorie trebuie neapărat să viziteze Valea Templelor din Agrigento și orașul Sfântul Anton de Padova. Cei pasionați de artă, desigur că trebuie să viziteze Florența, unde în galeria Uffizi este adunată cea mai mare colecție de picturi din Italia.
Este imposibil să nu vizitați Veneția, care fiind construită pe canale, reprezintă în sine un monument de artă sub cerul liber. Cel mai rafinat shopping este la Milano, turiştilor mai romantici se recomandă Verona.
Pentru a vă odihni și a face o recapitulare a excursiilor, se recomandă sudul Italiei. Această regiune pare a fi creată pentru a trândăvi.
Pentru cei pasionați de natură, se recomandă orașul sicilian Trapani, unde o să întâlniţi doar câmpuri și ferme. La fel de recomandat este şi Napoli, anume aici s-a inventat pizza. De la acel moment, locuitorii acestui oraș consideră că și-au îndeplinit obligaţia faţă de lumea întreagă, deaceea pot să ducă un mod de viață fără de griji.

Staţiuni de plajă.
În Italia, staţiunile de plajă sunt amplasate, practic pe întreg teritoriul ţării. Aproape întreg litoralul se evedenţiază printr-o intrare lină în mare și golfuri pitoreşti. Cea mai populară stațiune de pe litoral este Rimini care oferă 15 km de palje de nisip, o mare diversitate de hoteluri și o gamă largă de distracții.
Persoanele înstărite pot alege Lido di Jesolo și restul Rivierei venețiene, cu nisip dolomitic, mare puţin adâncă și apă caldă. De asemenea, pot alege și Riviera Toscanică, cu hotelurile și restaurantele sale de lux. Cei care preferă distracțiile non-stop, timp de 7 zile pe săptămână o să aprecieze San-Remo. Cei ce doresc să se relaxeze în sînul naturii pot alege Coasta Adriatică, Puglia și Emilia Romagna.

Clima în Italia.

Clima în Italia este una predominant mediteraneană, alpină în nord şi fierbinte, aridă în sud.
Datorită extinderii longitudinale mari a peninsulei și a conformației interne în partea muntoasă, clima Italiei este foarte diversificată.
În majoritatea regiunilor nordice și centrale interioare, clima variază din subtropical umed la umed continental și oceanică. În general, clima din regiunea geografică Valea Padului este în cea mai mare parte continentală, cu ierni aspre și veri calde.
Zonele de coastă din Liguria, Toscana și cea mai mare parte din regiunea sudică au un climat mediteranean. Condițiile privind zonele de coastă peninsulara pot fi foarte diferite de la zonele cu altitudine mare la văi, mai ales în lunile de iarnă, când la altitudini mai mari tinde sa fie rece, umed și cu condiții de ninsoare. Zonele de coastă au ierni blânde, iar verile sunt în general calde și uscate. Temperaturile medii iarna variază de la 0°C în Alpi la 12°C în Sicilia, în timp ce temperaturile medii pe timp de vară varieză de la 20°C până la 30°C.
Precipitațiile sunt distribuite inegal pe tot teritoriul țării. În vecinătatea Alpilor pe an revine cîte 1200 mm, inclusiv de pe urma topirii zăpezii.
În centrul țării în mediu cad 750 mm, majoritatea din ele fiind de pe urma ploilor. În regiunile de sud se atestă o climă mai uscată, precipitațile ajungînd la 500 mm.

Regim de vize şi control vamal.

Cetățenii Romaniei şi Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia. Pentru cetăţenii români intrarea în Italia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile. Pentru cetăţenii moldoveni, intrarea este permisă doar în baza paşaportului biometric, şederea nu poate depăşi 3 luni de zile de la data primei intrări, amplasarea în câmpul muncii fiind interzisă în lipsa permisului eliberat de autorităţile italiene.
Pot fi introduse 200 ţigări, sau 100 de ţigarete de foi, sau 50 trabucuri, sau 250g de tutun, 16 litri de bere şi 2 litri de vin, sau 1 litru de băuturi alcoolice cu un conţinut de alcool mai mare 22 %, 250 ml de apă de toaletă și 50 ml de parfum.
De asemenea, este permisă introducerea bijuteriilor, a două camere foto, o cameră video, un aparat de radio, un casetofon, o bicicletă, o barcă, două perechi de schiuri, două rachete de tenis, o canoe sau planșă pentru surfing.
În Italia este interzisă introducerea cărnii și produselor lactate, inclusiv conservelor, mezelurilor şi ciocolatei. Excepţie fac alimentele pentru copii și produsele alimentare medicale (nu mai mult de 2 kg).
La introducrea valutei străine nu se aplică careva restricţii. Din ţară poate fi scoasă fără careva formalităţi suma de 10.000 de euro sau echivalentul în altă valută. Dacă doriți să scoateți din țară o sumă mai mare este nevoie de permisiunea serviciului vamal. Sancţiunea în caz de încălcare a acestei prevederi este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă. Pentru exportul de pietre prețioase, opere de artă și obiecte arheologice trebuie să prezentați bonul de plată şi permisiunea Ministerului de Arte Plastice.

Tax free.

Pentru a putea recupera o parte din impozite prin intermediul sistemului Tax Free, este necesar să faceţi cumpărături în mărime de 155 de euro într-un magazin cu inscripția Global Blue, Tax Refund sau Premier Tax Free. La vânzător sau casier este necesar să obţineţi bonul de plată şi să îndepliniţi fattura – o formă specială, unde se indică suma achitată şi suma ce urmează a fi restituită.
Banii pot fi ridicați la oficiile Global Blue sau Tax Refund, pe care le veţi găsi în fiecare oraş mare şi în aeroporturile din Roma, Milano, Napoli, Rimini, Verona, Pisa și Bologna. Banii îi puteți primi atât în numerar, cât şi pe contul bancar timp de 3-5 zile lucrătoare.
Transport.

Italia are o reţea dezvoltată de transport. Astfel, cu autobuzele sau trenurile este foarte simplu de ajuns în orice colţişor al ţării.
Între orașele îndepărtate, este mai convenabil să vă deplasați cu avionul.
În Italia activează multe companii aeriene Low Cost, astfel, uneori zborul cu avionul vă poate costa mai ieftin decât o călătorie cu trenul. Merită atenţia compania Ryanair, care efectuiază zboruri pe tot teritoriul Europei ( biletele costă de la 10 euro în sus) şi Air Dolomiti, care efectuiază zboruri între oraşele ţării, precum şi din Munhen în Italia (preţul biletelor începe de la 30 de euro).
Căile ferate italiene se consideră unele dintre cele mai bune din Europa. Reieşind din faptul, că staţii de cale ferată sunt practic peste tot, putem considera că deplasarea cu trenul este una dintre cele mai comode.
Biletele de tren le puteți procura prin intermediul site-ului oficial al companiei, la ghişeele de bilete din staţii şi automatele de vânzare bilete, care sunt amplasate nu doar în staţii, ci şi în chioşcurile din oraşe.
În cazul în care procurați biletul prin intermediul automatelor de vânzare bilete vi se va percepe un comision.
Prețul biletului depinde de distanță precum și de clasa trenului ( de exemplu călătoria de la Rimini la Napoli costă 19 euro). Pentru un grupuri de la 3 persoane în sus, sunt prevăzute reduceri.
De asemenea, puteți economisi semnificativ, dacă dețineți un card Italy Rail pentru 3, 4, 5 sau 8 zile pe lună. Acestea se vînd la saţiile de cale ferată şi la agențiile de turism.
Locul în vagon îl puteți alege doar în cazul în care bronați biletul din timp. Dacă îl procurați la casă, înainte de plecare, atunci puteţi să ocupați orice loc care este liber.
Următoarea modalitate de a călători prin Italia sunt autobuzele interurbane.
În Italia nu există un operator de transport unic, astfel fiecare regiune a ţării are parcul său de autobuze și propriul program, care nu este coordonat nici măcar cu cele din orașele învecinate.
Călătoria cu autobuzul va costa mult mai ieftin decît cea cu trenul, însă, ultima variantă este mult mai confortabilă și previzibilă. Excepție face sudul țării, unde călătoriile cu autobuzul se bucură de o mai mare popularitate.

Transportul public în orașe.
Transportul public din Italia, în general, este compus din autobuze, tramvaie și metro. Cu toate acestea, regiunile pot avea specifilul său, ca exemplu în Veneția circulă utobuze acvatice (vaporetti). Transportul public vă deservește de la ora 5:30 pînă la miezul nopții, costul unei călătorii cu cu autobuzul sau metroul este de 1-1,5 euro. Biletele pentru metrou le puteți procura la case sau la automatele de vânzare bilete de la stație. Biletele pentru autobuz le puteți procura din chioscurile de ziare și tutun cu inscripția ATAF. După ora 21:00 biletele pot fi procurate şi de la șofer. În orașele italiene mari circulă și autobuse de noapte. Acestea sunt inscripționate cu litera N și circulă de la miezul nopții pînă la 5:30 dimineața.
Taxiurile în Italia sunt de culoare galbenă, iar pe partea laterală a geamului este prezentată lista cu prețurile pentru călătorie. Să lauţi taxi din stradă este posibil doar în orașele mari, în restul cazurilor este mai bine să mergeți la stația specială sau să-l comandați prin telefon. Prețul călătoriei este de 1 euro pentru un kilometru, plus 3 euro prețul chemării. Pentru un bagaj voluminos se plăteşte suplimentar.
Deasemenea, sunt aplicabile tarife majorate pentru călătoria pe timp de noapte, în zilele de odihnă și de sărbători.

Abonamente.

O călătorie în transportul public costă în mediu 1-1,50 EUR, în dependență de regiune. Tichetul este valabil în autobuze, tramvai, autobuz și metrou timp de 90-100 minute. În unele orașe, ca exemplu Roma, există unele restricții, astfel în metrou puteți călători cu el doar o singură dată.
BIG este un bilet pentru o zi întreagă, valabil de la momentul perforării şi până la ora 00:00 a aceleiași zile. Prețul acestuia este între 3-5 euro, puteți călători nelimitat, cu excepţia călătoriilor spre aeroport și excursiilor speciale.
CIS este un abonament pentru o săptămînă şi costă aproximativ 12 euro. Condiţiile de utilizare şi restricţiile biletului BIG, indicate mai sus, sunt valabile şi pentru CIS. Este verificat destul de rar, dar vă recomandăm, totuşi să completaţi câmpurile pentru datele personale. Biletele trebuie obligatoriu perforate cu compostorul nu doar la intrare, ci și la ieșire. Amenda pentru călătoria fără bilet constituie 100 de euro.

Închirieri maşini în Italia.
Pentru închiriere unui automobil este necesar permis de conducere valabil. De asemenea este solicitat cardul bancar, de un nivel nu mai jos de Classic, cu o sumă de bani suficientă pentru a bloca un depozit în mărime de 500 EUR.
În momentul rezervării automobilului, merită să achitaţi şi serviciul full insurance, care costă de la 10 EUR pe zi.
Ce ţine de regulile de circulaţie, este important să reţineţi, că este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). La fel este obligatorie şi cuplarea centurii de siguranţă, iar folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
Limitele de viteză admise sunt:
străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
străzi urbane de periferie (circonvallazione – centură) – 70 km/oră
drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră
autostrăzi – 130 km/oră.
Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1000 euro şi suspendarea permisului de conducere.
Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Dacă vă rețineți în Italia mai mult de 3 zile, este sens să vă procurați o cartelă SIM a unui operator de telefonie mobilă locală. La moment pe teritoriul Italiei activează TIM, Vodafone, Wind și TRE. Cele mai convenabile tarife pentru turiști le găsiți la operatorul TIM. Însă, uneori puteți întîlni şi ofertele promoționale avantajoase ale celorlalţi operatori. Tariful TIM International full include 300 de minute de convorbiri în Italia, 300 SMS-uri, 1 GB de internet mobil și prețuri speciale pentru apelurile internaționale. Cartela SIM vă va costa 12 euro şi poate fi reîncărcată în orice salon de telefonie mobilă, suma minimală fiind de 10 euro.
În orașele mari, zone de accest la internet prin Wi-Fi, există în staţiile de cale ferată, aeroport, hoteluri și în majoritatea restaurantelor. Uneori punctul de acces este public, alteori este necesar să cereți parola de la personalul restaurantului.

Valuta naţională.
Unitatea monetară a Italiei este euro (EUR), 1 Euro este este egal cu 100 de euro cenți. Valuta străină poate fi schimbată la casele de schimb valutar, banci, sau la oficiul poștal.
La aeroport cursul valutar este neconvenabil, însă casele de schimb valutar lucrează în regim non-stop. Băncile lucrează de luni pînă vineri de la ora 8:30 pînă la 13:30 și respectiv de la 15:00 la 16:15. Sîmbăta și duminica sunt zile de odihnă. În orașe, în multe restaurante, hotele și magazine sunt acceptate plăţile cu cardurile VISA, American Express, Mastercard, Diner’s Club și Carte Blanche. Cu cartelele de credit de tip Visa Electron și Maestro pot apărea complicații, deoarece nu sunt acceptate peste tot. La benzinării destul de des se solicită achitare în numerar. În zonele rurale achitările cu cardul sunt şi mai puţin acceptate.

Cum evităm neplăcerile.
Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Totuşi, infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot avea loc în zone aglomerate cum ar fi gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi.
Astfel, trebuie să respectaţi unele măsuri de securitate cum ar fi să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi doar o copie a acestora (paşaport, permis de şedere, etc).
Zonele de risc se află în general, la periferiile marilor oraşe, care trebuie evitate pe cât posibil, în special pet imp de noapte.
În cazul unor incidente care atentează la persoană sau bunurile acesteea, vă recomandăm să apelaţi la poliţie prin intermediul numărului de urgență 113. În cazul pierderii paşaportului, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru a face un denunţ, apoi să vă adresaţi la cea mai apropiată reprezentativă diplomatică.

Informaţii despre reprezentativele diplomatice
Ambasada României la Roma
Numere de telefon: 0039.06.835.233.58; 0039.06.835.233.56; 0039.06.835.233.52; 0039.06.835.233.44.
Telefon de urgență: 0039 345.147.39.35.
Consulatul General al României la Milano
Numere de telefon: 0039.02.400.980.88; 0039.02.400.740.18.
Telefon de urgență: 0039 366.108.1444.
Consulatul General al României la Torino
Numere de telefon: 0039.011.249.57.75; 0039.011.249.52.64; 0039.011.249.50.64. Telefon de urgență: 0039.338.756.81.34.
Consulatul General al României la Trieste
Numere de telefon:0039.040.411.652; 0039.040.452.81.36; 0039.040.416.350.
Telefon de urgență:0039.340.882.16.88.
Consulatul General al României la Bologna
Numere de telefon: 0039.051.587.21.20; 0039.051.587.22.09.
Telefon de urgență: 0039.349. 117.82.20.
Consulatul României la Catania
Numere de telefon: 0039.09.553.79.09; 0039.09.553.61.39.
Telefon de urgenţă: 0039.320.965.31.37.

Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană
Adresa:
str. Francesco Cherubini, 27, 00135 – Roma
Tel.: + 39 06 45683747
Secţia consulară:
Tel.: + 39 06 47881022
Consulatul General Republicii Moldova la Milano
Adresa: str. Vincenzo Gioberti, 8, 20123,or. Milano
Tel.: 0039 02 36745703
Fax: 0039 02 36745709
Consulatul al Republicii Moldova la Padova
Adresa: via Milazzo 22, 35139, Padova
Tel: +39049 856 0420; +39049 8736241
Fax: +39 049 723 728

Plajele Italiei.
Plajele din Italia sunt municipale, însă, destul de frecvent, acestea sunt împărţite în sectoare şi date în arendă antreprenorilor. Fiecare plajă are propriul său banino, un supraveghetor care are grijă de ordinea şi curățeniea pe plajă, precum şi incasează plata pentru utilizarea șezlongurilor și umbrelelor de soare (aproximativ 7-10 euro pentru un set).
Conform regulilor locale, fâşia de plajă cu o lăţime de 5 metri de la apă sunt gratuite, respectiv acolo vă puteți bronza fără a cheltui bani. Una dintre cele mai populare staţiuni de plajă este Rimini. Aici plajele sunt destul de late, de nisip, cu o intrare lină în mare, de aceea sunt preferate în deosebi de familiile cu copii.
În orăşelul Riccione, din apropiere, puteţi vizita parcurile acvatice Aquafan şi Beach Village, delfinariile și multe alte distracții.
Pe plajele între Rimini și Riccione se află cea mai distractivă zonă din Italia, cu o mulțime de cafenele, baruri şi discoteci pe plajă. Pe timp de vară, zona găzduieşte o mulțime de tineri din toată Europa.
Coasta Liguriei constă din plaje cu nisip de dolomit, fin şi auriu. Aici deja le va fi interesant copiilor mai în vârstă, deoarece parcurile de divertisment şi alte atracţii sunt orientate mai mult spre adolescenți.
Litoralul de sud a Italiei în cea mai mare parte este unul stâncos. Plajele din regiunea Golfului Napoli sunt amplasate pe platforme speciale (spre mare duc scări). Aceeași poveste este și cu insula Capri.
Excepție face insula Sicilia, unde plajele în cea mai mare parte sunt de nisip, nisip cu pietriş și uneori pietroase.
Cel mai bun loc pentru scufundări, tradiţional se consideră Sardinia. Chiar și italienii spun că anume aici este cea mai frumoasă mare. Pe Sardinia sunt mulți turiști, însă chiar și în toiul sezonului estival puteți găsi un loc mai retras unde nu vă va deranja nimeni.
În Italia este interzis prin lege să vă aflați pe plajele municipale de la ora 1:00 până la 5:00. Plajele sunt patrulate de poliție, care aplică amenzi în mărime de 150 Euro, amatorilor de şezători nocturne pe litoral.
Schi alpin.
Italia, datorită munţilor Alpi, este una dintre cele mai importante țări în domeniul stațiunilor de schi. Pe timp de iarnă, Italia oferă nişte pante pentru schiere excelente, atât din punct de vedere a peisajelor înconjurătoare, cât şi din punct de vedere a infrastructurii.
Statiunile de schi din Italia reprezintă o rețea de stațiuni superbe împrăștiate pe versantul sudic al arcului gigant format de munţii Alpi, care înconjoară țara de la nord spre nord-vest.
În zona Alpilor sunt concentrate un număr imens de staţiuni, atât cu renume mondial, cât și o mulţime de stațiuni mai mici, care combină oportunitățile excelente pentru vacanţă de iarnă cu programe unice de turism balnear, recreere si ecoturism.
O trăsătură caracteristică a stațiunilor de schi din Italia este unirea mai multor zone de schi în una mare, adeseori chiar enormă, cu un singur sistem de telescaune și telecabine, care uneori cuprind nu numai pantele italiene, ci şi zonele de stațiuni adiacente ale Franței, Elveției, Austriei și Sloveniei. Faptul dat este foarte comod pentru turisti, însă de multe ori crează confuzii cu privire la graniţele dintre stațiuni.

Terapie în Italia.
Stațiunile balneare din Italia sunt concentrate în jurul izvoarele termale cu ape curative, în special în zona Toscanei. În aceste stațiuni se tratează boli ale aparatului locomotor și a sistemului respirator.
Cele mai renumite staţiuni balneare cu ape termale sunt Abano Terme și Monsummano Terme. Aceste oferă o varietate de programe de wellness, inclusiv anti-îmbătrânire, anti-celulită, de relaxare și multe altele. Montecatini Terme este specializat în tratarea cu ape minerale și nămol.
Staţiunea Fiuggi este specializată în urologie și tratamentul bolilor sistemului urogenital. Apa minerală din această staţiune are proprietăți unice și este capabilă să dizolve pietrele din rinichi.
Apa din izvoarele termale de pe insula Ischia, accelerează circulația sângelui și stimulează imunitatea. Aici, de o perioadă îndelungată de timp, se tratează cu succes reumatismul și bolile respiratorii. În total pe insulă sunt 6 parcuri termale cu zeci de piscine.
Pe lângă programul de tratament, în toate staţiunile balneare vă puteţi bucura de odihnă pe plajă, excursii și multe alte distracții care pot fi combinate cu tratamentul.

Cumpărături.
Magazinele de regulă sunt deschise toată ziua de la 9 la 20:00. Unele funcționează și duminica. Pauza de masă de regulă este de la 13 la 15:30. În staţiuni şi zonele de odihnă magazinele destul de des lucrează pînă seara târziu și în weekend.
Din Italia se cumpără pălării de paie, broșe cu diferite tipuri de măști venețiene, păpuși de porțelan și clovni.
În Italia găsiţi o diversitate largă de articole vestimentare din blănuri, precum şi diverse articole calitative din piele. La prețuri convenabile sunt vândute obiectele vestimentare ale creatorilor de modă italieni, tricotaje, lenjerie stilată, bijuterii, articole din cristal etc.
Deasemenea, puteți face nişte cumpărături profitabile la magazinele de tip outlet, care de obicei sunt amplasate în suburbii. Aici puteți procura, cu reduceri semnificative, articole ale cunoscuţilor designeri italieni, rămase pe stoc la producatori înainte de lansarea noilor game de produse.
În capitala modei, Milano, veți găsi o mulţime de magazine și buticuri ale renumitelor mărci italiene și internaționale. Majoritatea sunt sunt situate pe străzile Via della Spiga, Via Manzoni, Via Sant’Andrea și Corso Vittorio Emanuele.
În ceia ce ţine de moda italiană, locurile doi și trei în clasamentul oraşelor, le ocupă orașele Roma și Florența. Principala stradă comercială din Roma este considerată Via dei Condotti, iar în Florența Via de’ Tornabuoni.
În Italia sunt două sezoane de reduceri mari – de la 7 ianuarie pînă la 1 martie și de la 10 iulie la 31 august. Astfel, în aceeastă perioadă veți avea parte de o călătorie și mai plăcută, din punctul de vedere a cumpărăturilor profitabile.

Bucătărie și restaurante în Italia.
Bucătăria italiană este atît de cunoscută în lumea întreagă, încât nu are rost să ne oprim la fiecare fel de bucate în parte. De obicei, la prînz, la felul unu, se mănîncă pasta sau rizzoto, iar la felul doi carne sau pește cu legume. Supele de obicei se servesc la cină, cea mai populară fiind „Minestrone“, o supă de legume, uneori, cu orez sau paste făinoase.
Micul dejul la italieni este foarte simplu şi de obicei constă dintr-o cafea cu un croissant sau cu o tartină. Dacă se mai dispune de timp, se comandă „focaccia”, o plăcintă groasă, care se servește cu sos pesto. Apropo, cappuccino în Italia se bea doar dimineața, iar după masă se servește o doar o ceaşcă mică de espresso.
Pizza se prepară absolut în toate restaurantele. În unele localuri ieftine încălzesc o pizza congelată, însă acest lucru este o raritate. Italienii au o atitudine serioasă față de bucate, de aceea preferă ca pizza să fie proaspătă, preparată înainte de a o servi, de dorit pe vatră.
Deserturile italiene sunt o temă aparte. Fiecare bucătar care se respectă are propria sa recetă de tiramisu, pe care o ţine în secret.
Cafenelele cu îngeţată „Gelateria” le întâlniţi la orice pas prin oraşele italiene, iar îngeţata gelato italiană este considerată cea mai gustoasă din lume. Gustul diferă la diferite cefenele şi aceasta este ceva normal, deoarece fiecare își are propria recetă, de regulă de casă.
La masa italiană se serveşte numaidecât vin. În țară sunt foarte multe regiuni vinicole, iar numărul de soiuri ajunge la cîteva mii. Mulți consideră că gustul vinului depinde de cît de mult acesta a stat la păstrare, dar, în realitate totul depinde de roada acelui an. În majoritatea vinăriilor găsiți o inscripție ce atestă soiul strugurilor și roada cărui an concret a fost cea mai reuşită. Prețurile pentru un vin bun sunt între 8-10 euro pentru o sticlă. Vinurle ieftine nu o să le examinăm, deoarece gospodinele din Italia marinează în el peștele şi nicidecum nu-l servesc la masă.

Atracţii turistice şi divertisment.
Mai mult de jumătate din toate valorile culturale europene sunt concentrate în Italia. În esenţă, întreaga țară reprezintă un mare muzeu sub cerul liber. Foarte multe dintre obiectivele ce merită atenţia au fost create de însăși natura. Acestea sunt pantele Alpilor, plajele Mărilor Adriatică și Mediterană, coasta stâncoasă a Golfului Napoli, precum și numeroasele lacuri și rezervaţii naturale.
Pe lângă attracţiile naturale, Italia oferă turiştilor ruinele civilizației antice, monumente culturale și arhitecturale, castele medievale și, desigur, muzee și galerii.
Această țară a dat lumii zeci de de pictori şi sculptori proeminenți, care au lăsat în urma sa opere celebre, păstrate cu grijă în numeroasele galerii italiene și disponibile pentru fiecare turist.
Majoritatea muzeelor din țară sunt deschise numai în prima parte a zilei, iar una dintre zilele săptămânii (de obicei luni) este liberă.

Sărbători și evenimente.
În Italia sărbătorile sunt întîlnite cu mare drag. În principiu putem spune că în fiecare regiune, sau oraş, se sărbătorește cel puțin un eveniment pe an. Acestea sunt de regulă sărbători religioase, sărbători legate de evenimente istorice, ori sărbători tradiționale ale unor familii celebre din Italia. La toate sărbătorile comunicarea ocupă un loc de frunte. Dacă planificați să plecați în vacanţă în Italia și în perioada dată se va desfășura un festival sau un eveniment important, vă recomandăm so participaţi neapărat la aceste evenimente.

Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione)
În ajun de Crăciun în Italia are loc una dintre cele mai frumoase sărbători religioase, Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione). La biserică se desfășoară slujbe religioase solemne, la care participă toți credincioşii.

Crăciunul (24-26 decembrie)
Crăciunul în Italia este o sărbătoare de familie, însă se sărbătorește cu mare fast în întreaga ţară. Italienii încep să se pregătească de sărbătoare de la mijlocul lunii decembrie, cumpărînd haine noi și diferite cadouri. În această perioadă magazinele oferă reduceri semnificative. Unii italieni merg în staţiunile montane, alţii fac ordine în case şi pregătesc meniul de sărbătoare.

Anul Nou (1 ianuarie)
Dacă Crăciunul este o sărbătoare de familie, atunci Anul Nou este perioada petrecerilor. Toți se îmbracă în roșu, decorează bradul şi casele cu ghirlande, servesc bucate din carne de porc, curcan copt, caviar roșu, beau vin şi îşi urează succes în noul an. Tinerii, de obicei, se distrează prin baruri, discoteci şi alte locuri de agrement.

Carnavalul ( 40 de zile înainte de Paști)
Carnavalul are loc în mai multe orașe, însă cel mai fastuos şi spectaculos are loc în Veneția. În vechile palate venețiene sunt organizate baluri mascate, iar pe străzile oraşului au loc procesiuni ale localnicilor îmbrăcaţi în costume de carnaval.

Paștele( de pe 22 martie până pe 25 aprilie – în fiecare an diferit)
Paştele catolic este sărbătorit cu mare fast. Majoritatea italienilor sunt credincioși și merg cu regularitate la slujbele bisericeşti. Pregătirile pentru această sărbătoare încep din timp. Oamenii fac curăţenie în case, le decorează cu ramuri de măslin și palmier şi coc pască tradițională – „Colomba“.
În săptămîna paștelui nu se lucrează, italienii îşi petrec timpul la picnicuri în afara orașului, merg în vizită la rude și prieteni. Seara în orașe se organizează concerte.

Ferragosto (15 august)
Ferragosto este Adormirea Maicii Domnului sau Înălțarea (Assunzione), cu care pe timpuri se finalizau lucrările agricole de vară. Parțial și acum este la fel, doar că la moment italienii preferă să meargă la mare sau munte în această perioadă. De asemenea, merg la picnicuri, aprind ruguri, gătesc frigărui şi se distrează.

Hoteluri în Italia.
În orașele mari și zonele turistice, puteți găsi o gamă largă de opţiuni de cazare, începând cu hotelele de clasă superioară şi terminând cu pensiunile familiale. Este de remarcat că pensiuni turistice sunt destul de puține. Cazarea în campinguri este o bună modalitate de a economisi ceva bani și de a vă bucura de un nivel de deservire destul de decent. Din păcate, administratorii campingurilor, de obicei nu sunt dispuşi să cazeze grupuri mari de tineri veniţi pe neaşteptate, în special vara, de teama producetii eventualelor daune. Deaceea, dacă alegeţi această opţiune de cazare, vă recomandăm să faceţi o rezervare din timp.
Cazarea la ferme este o opţine care devine tot mai populară printre turiști, în special în regiunile rurale ale Toscanei, Piemont, Abruzzo, Sardinia și Puglia. Pe lângă bucatele gustoase şi sănătoase, fermele oferă locatarilor şi privelişti pitoreşti. Important este şi faptul că toate aceste le primiţi la un preţ destul de accesibil.
Dacă preferați o opţiune de cazare cu regim de self-catering, aceasta poate fi găsită destul de ușor pe splendidul litoral Amalfi și în alte regiuni ale litoralului italian.
Tensiunea în hotele este 220 V și 50 Hz, prizele sunt de tip european, de aceea este nevoie de un adaptor.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )