You are here:  / GRECIA

GRECIA

Grecia turistică, prezentare generală.
Grecia este o țară din sudul Europei, situată la extremitatea sudică a Peninsulei Balcanice, litoralul şi insulele căreia se extind în mările Egee, Cretei, Ionică și Mediterană. Grecia are o suprafață de 131 957 km² și se mărginește la nord cu Albania, Macedonia şi Bulgaria, iar la nord-est se învecinează cu Turcia. Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori.
Anual, Grecia este vizitată de peste 20 de milioane de turiști, care aduc venituri în valoare de 15% din produsul intern brut (PIB) al țării. Grecia atrage turiştii străini prin istoria sa bogată și prin tradițiile care îşi trag rădăcinile încă din antichitate. Pe lângă aceasta, în ultimele decenii, a crescut considerabil turismul de litoral. Ba mai mult, autoritățile din Grecia intenționează să încurajeze dezvoltarea turismului medical, religios (pelerinajele), turismul de iarnă, precum și cel agrar. Peste 90% dintre vizitatorii Greciei sunt europeni, deși în ultima perioadă crește și numărul turiștilor din alte părți ale lumii. Sezonul estival durează din aprilie până în octombrie, numărul cel mai mare de turişti fiind în lunile iulie și august. Totodată, cei mai mulţi dintre turişti aleg ca destinaţie de vacanţă insulele grecești Rhodos, Cos, Creta, Mykonos, Santorini, Corfu etc.
Industria turismului este bine dezvoltată, deasemenea, în regiunea Peloponez și peninsula Halkidiki, care face parte din regiunea Macedonia Centrală, din nordul Greciei. În același timp, Grecia ofera o mulţime de obiective care merită a fi vizitate, însă care nu au fost încă atinse de turismul în masă. Țara este renumită prin arhitectura sa diversă și prin varietatea de monumente antice și medievale, fiind astfel, un adevărat paradis pentru turiștii curioși.

Regiuni şi oraşe.
Principalele oraşe din Grecia.
Atena este capitala Greciei și centrul regiunii Attica. Prima așezare umană a apărut pe acest teritoriu aproximativ în anul 3000 î. Hr.
Salonic este al doilea oraș ca mărime și importanță din Grecia și este cunoscut ca fiind capitala de nord a țării.
Heraklion este unul dintre cele mai mari orașe de pe insula Creta, care a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Grecia, grație patrimoniului cultural bogat şi condițiilor excelente pentru vacanţă.

Zonele turistice ale Greciei.
Insula Creta.
Creta este cea mai mare și cea mai sudică insulă a arhipelagului grecesc. Insula este situată în apele mediteraneene, are o suprafață de peste 8000 de metri pătrați şi este înconjurată de mările Egee, Ionică și a Libiei. Relieful insulei Creta este preponderent montan, cel mai înalt vârf fiind muntele Ida, cu o înălțime de 2457 de metri. Numeroasele lanțuri montane sunt separate prin defileuri, iar mulţimea de văi fertile ale insulei sunt acoperite cu plantații de măslini și palmieri, cu vii și livezi de portocale.
Cele peste trei mii de peșteri ale Cretei, sunt renumite prin decorurile fascinante de stalactite si stalagmite.

Insula Rhodos.
Situată în partea de sud-est a Greciei, insula Rhodos este una dintre cele mai mari insule din Marea Egee și face parte din grupul de insule Dodecanese. În traducere din greacă, Rhodos înseamnă „insula trandafirilor”.
Insula s-a format ca urmare a destrămării continentului Egeida, la fel ca şi majoritatea insulelor din Marea Egee.
Rhodos ocupă al patrulea loc ca mărime și are cea mai blândă climă dintre toate insule greceşti.

Insula Kos.
Insula Kos sau Cos, este situată în partea de sud-est a Mării Egee. Istoricii presupun că denumirea acestei insule provine de la cuvântul „crab”. Imaginea acestui crustaceu a fost bătută pe primele monede care au apărut în circulaţie pe această insulă. Relieful insulei Kos este dominat, în mare parte, de campii deluroase și platouri, măcar că în partea de est a insulei sunt şi munţi cu altitudini mici, cel mai înalt fiind Dikeos cu o înălţime de 846 metri.

Insula Corfu.
Insula Corfu (în greacă – Kerkyra) face parte din grupul insulelor grecești, situate în Marea Ionică. Suprafața insulei este de 592 de kilometri pătrați, are o lungime de aproximativ 64 de km şi un litoral cu o lungime totală de 217 km. Insula are o populaţie de 107600 de oameni. Partea de vest a insulei Corfu este scăldată de apele Mării Adriatice, iar partea de est de apele Mării Ionice. Din partea de nord a insulei poate fi văzut litoralul Albaniei, care se află la doar 1,5 km distanţă de la Kerkyra.

Peninsula Halkidiki.
Peninsulele, scăldate de apele Mării Egee, au devenit stațiuni de vacanță populare, care atrag amatorii de vacanţe cu familia, pelerinii ortodocși şi diferiţi petrecăreţi, care își petrec practic tot timpul prin cluburile de noapte și cazinouri. Din punct de vedere geografic, peninsula Halkidiki începe din partea de sud-est a orașului Salonic, care este și al doilea oraș ca mărime din Grecia, acolo fiind amplasat și aeroportul internațional. Vara fierbinte și temperatura moderată din timpul iernii (în jur de +12° C), au un efect benefic asupra vegetației, făcând ca peninsula Halkidiki să fie acoperită de verdeaţă pe tot parcursul anului. Zona abundă de plantații extinse de măslini, fag, brad și pin, dar și de livezi cu pomi fructiferi.

Regiunile Greciei.
– Tracia și Macedonia de Est (Kavala, Drama, Alexandroupolis, Komotini, Xanthi).
– Macedonia Centrală (Salonic, Halkidiki, Vergina, Aedesius, Veria, Naoussa)
– Macedonia de Vest (Kastoria, Kozani).
– Tesalia (Larissa, Magnesia, Volos, Karditsa, Trikala, Muntele Pelion, Meteora).
– Epirus (Ioannina, Igoumenitsa).
– Insulele Ionice (Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Ithaca).
– Grecia de Vest (Patras, Agrinio, Messolonghi).
– Grecia Centrală (Lamia, Teba, Livadia, Halkis, Amfissa, Delphi).
– Peloponez (Corint, Sparta, Nafplion Argos, Kalamata, Tripoli, Monemvasia).
– Attica (Atena, Sounion, Kythira).
– Creta (Heraklion, Rethimnon, Knossos, Hana, Gramvousa, Ayios Nikolaos, Lasithi, Sitia, Ierapetra).
– Insulele din partea de sud ale Mării Egee sunt copmuse din două grupuri majore:
Insulele Ciclade (Anafi, Andros, Amorgos, Folegandros, Ios, Mykonos, Naxos, Paros Santorini, Sifnos, Koufonissia) şi Sporadele de Sud (Kastelorizo, Astypalea, Kalymnos, Kassos, Karpathos, Kos, Leros, Nisyros, Patmos, Symi, Rhodos, Tilos).
– Insulele Egee de Nord (Lesvos, Chios, Samos, Lemnos, Agios Efstratios, Psara, Thassos Samotras).

Clima în Grecia.
Pe teritoriul Greciei pot fi evedenţiate trei tipuri de climă: temperată, alpină și mediteraneană. Clima Greciei este în mare parte influienţată de Munţii Pindului, astfel teritoriile din partea vestică ale ţării au parte de o cantitate mai mare de precipitații decât teritoriile din partea de est a lanţului muntos.
Vara, temperatura medie a aerului în Grecia este +25…+28 ºC, însă adesea pot atinge valori de până la +40…+45 ºC.
În Grecia, cea mai fierbinte perioadă a anului începe în a doua decadă a lunii iulie şi durează până la mijlocul lunii august. În regiunile situate mai departe de mare, temperaturile ridicate din timpul verii sunt suportate mai ușor, grație unei umidități mai mici a aerului.
Iarna în Grecia este ploioasă, temperatura medie în această perioadă fiind de +10 ºC. Temperaturi sub zero grade sunt fixate doar iarna, în munți.
Cea mai potrivită perioadă pentru excursii în locurile istorice și vizitarea monumentelor arhitecturale antice este primăvara.

Regim de vize şi control vamal.
Cetățenii României şi Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a călători în Grecia. Pentru cetăţenii români intrarea în Grecia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile. Pentru cetăţenii moldoveni, intrarea este permisă doar în baza paşaportului biometric, şederea nu poate depăşi 3 luni de zile de la data primei intrări, amplasarea în câmpul muncii fiind interzisă în lipsa permisului eliberat de autorităţile Greciei.
Introducerea şi scoaterea valutei străine nu este supusă restricţiilor. La intrarea în Grecia, de pe teritoriile țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, sumele de peste 10 000 de euro trebuie să fie obligatoriu declarate. Pentru a intra în Grecia din ţările non UE, trebuie să demonstraţi că sunteţi în stare să vă întreţineţi pe perioada şederii. Astfel, la punctul de trecere a frontiere vă poate fi solicitat să demonstraţi că sunteţi în posesia a câte 50 de EUR per persoană pentru fiecare zi de şedere.
Este permisă introducerea fără achitarea taxelor vamale a până la 10 kg de produse alimentare și băuturi, până la 200 de țigări sau 50 de trabucuri, până la 1 litru de băuturi alcoolice sau 2 litri de vin, precum și cadouri nu mai scumpe de 150 de euro.

Tax free.
La plecare din Grecia puteți solicita să vi se ramburseze TVA-ul plătit (Tax free).
Pe continent, valoarea standard este de 21 % din prețul de cumpărare, pe insulele din Marea Egee – 16%. Valoarea bunurilor procurate trebuie să fie nu mai mică de 120 de euro. Procedura este una standard – la cumpărare este necesar să completaţi un formular, pe care, ulterior, îl prezentaţi la biroul vamal de la aeroport împreună cu paşaportul, bonul de plată şi bunurile procurate, în ambalaj intact.
Dacă dispuneţi de suficient timp, puteți să primiți banii în numerar la ghişeul de rambursare cu logotipul „Global Blue”, sau la dorinţă, banii pot fi transferați la contul bancar. În cazul în care procurați blănuri din Grecia, trebuie neapărat să luați bonul de plată din magazin și să-l păstrați pentru a-l prezenta la vamă.
Transport.
În Grecia, sistemul de transport este reprezentat de vehicule de toate tipurile, începând cu feribotul şi terminând cu aeronave. Trebuie însă să menționăm, că infrastructura transporturilor din Grecia este dezvoltată neuniform, asfel pe unele insule îndepărtate fiind posibil de ajuns doar cu barca, iar pe insulă unicul mijloc de transport va fi o căruță trasă de un măgar.
Căile ferate din Grecia sunt, probabil, cea mai slabă verigă a infrastructurii transporturilor. Cu toate acestea, datorită peisajelor pitoreşti, călătoriile cu trenurile nu sunt lipsite de un farmec aparte. Principala linie de cale ferată leagă Atena și Salonic, preţul unei călătorii fiind în jur de 40 de Euro.

Transport pe apă.
Transportul pe apă este, practic, cea mai răspândită modalitate de deplasare prin Grecia. Capitala și alte orașe mari sunt conectate între ele printr-o rețea mare de feriboturi.
Mulţimea de feriboturi, de rând cu diverse ambarcaţiuni mai mici, circulă de câteva ori pe zi spre majoritatea insulelor mari. Însă, în cazul insulelor mai mici, ambarcaţiunile circulă doar de câteva ori pe săptămână. Pentru o persoană, costul călătoriei cu transportul de apă, pe o distanță mică (până la o oră) constituie 8-13 EUR. Dacă este transportat şi automobilul, călătoria va costă în jur de 40 EUR. Trebuie de menţionat, că feribotul este un mijloc de transport sigur doar în sezonul cald, întrucât iarna multe curse sunt anulate din cauza condițiilor meteorologice.

Transportul aerian.
Principalul concurent al transportului pe apă este transportul aerian, cu care, aproximativ într-o oră, puteți ajunge în orice colț îndepărtat sau insulă din Grecia. Cea mai mare parte a zborurilor sunt efectuate de transportatorii grecești Olympic Air și Aegean Airlines. Pe insulele grecești sunt situate 11 aeroporturi internaționale şi 12 aeroporturi regionale. Cu toate acestea, transportul aerian este cel mai costisitor mod de a călători prin țară. De exemplu, costul mediu al unui zbor din capitală până la careva dintre insule, constituie în jur de 180-200 EUR pentru o persoană.

Autobuzele.
Autobuzele interurbane KTEL, sigure şi cu tarife accesibile, circulă nu doar pe continent, ci și spre cele mai apropiate insule. Preţul pentru traversarea cu bacul, de pe continet spre insule, este inclus în prețul biletului de autobuz şi constituie în medie 5 EUR pentru 100 de km.

Transportul public.
Transportul public de călători este cel mai bine dezvoltat în capitala Greciei, Atena, unde circulă troleibuze, tramvaie, autobuze şi chiar 3 linii mari de metrou.
Costul unei călătorii prin Atena este de 1,5 EUR, prețul fiind valabil pentru toate mijloacele de transport public timp de 1,5 ore.
În celelalte regiuni ale țării, situația transportului în comun este diferită. Pe insulele mari și populare este bine dezvoltată rețeaua de autobuze, însă în unele zone va fi destul de complicat să folosiți acest mijloc de transport, deoarece orarul de circulație este întocmit după necesitățile localnicilor și nu a turiștilor, de aceea autobuzele circulă mai rar și nu în cel mai comod timp pentru turişti.
Taxiurile sunt foarte populare, însă trebuie să fiți mereu atenți și să aveți grijă să fie pornit contorul. Totodată, din cauza străzilor încurcate și numerotarea neclara a caselor, șoferii de taxi adeseori se rătăcesc, iar plata pentru calea parcursă încearcă să o pună pe seama clienţilor.
Preţul călătoriei cu taxiul este destul de accesibil, însă după miezul nopții și până la 5:00 dimineața se aplică tariful dublu. În Atena și în Grecia continentală tarifele pentru călătorie sunt respectate, însă pe insule este de dorit să discutaţi preţul în prealabil.

Închirieri maşini în Grecia.
Pentru a închiria un automobil în Grecia trebuie să aveți permis de conducere internațional (aplicabil pentru cetăţenii ţărilor non UE), vârsta cuprinsă între 25 şi 70 de ani şi experiență de conducere de cel puțin trei ani. În medie, arenda unei mașini din clasa econom va costa de la 40 EUR pentru 24 de ore. Cardul de credit este necesar pretutindeni, cu excepția insulelor greceşti. În oficiile private de închiriere, cerințele sunt mai simple.
În orașele din Grecia nu prea sunt benzinării mari, majoritatea fiind amplasate pe autostrăzi. În orașe, însă, funcționează benzinării mici, amplasate chiar la parterul caselor de locuit, cu un program doar până la ora 19:00.
Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Limita maximă de viteză admisă pe autostradă este de 130 km/h, prin localităţi este de 50 km/h. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.
Legea elena sancționează drastic conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Dacă sunteți în Grecia și doriți să economisiţi la efectuarea apelurilor, merită să cumpărați o cartelă SIM a operatorilor locali de telefonie. Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Grecia sunt Panafon, Cosmote, Vodofone și Wind.
Apelurile telefonice pe teritoriul Greciei, pot fi efectuate şi prin intermediul taxofoanelor OTE. Pentru aceasta vă trebuie o cartelă (telekarta), care poate fi procurată de la chioşcurile din stradă sau din magazinele de suveniruri. Tariful este de aprroximativ 0,30 EUR pentru 3 minute de convorbiri.
În Grecia nu veți întâlni probleme în ceea ce ţine de Wi-Fi, întrucât, practic în toate cafenelele, restaurantele, hotelurile și centrele comerciale este internet gratuit. Excepție fac doar unele locuri de pe insulele îndepărate, aflate departe de civilizație.

Valuta naţională.
Unitatea monetară a Greciei este euro (EUR), 1 Euro este este egal cu 100 de euro cenți. Majoritatea băncilor îşi desfasoara activitatea de luni pana joi, între orele 08:30 la 14:00. În zilele de vineri până la la ora 13:30. Unele bănci centrale au program și sâmbăta, însă doar pentru a efectua operațiuni de schimb valutar.
Hotelurile şi centrele comerciale mari acceptă cardurile principalelor sisteme internaționale de plată. Micile cafenele, sau magazinele de suveniruri, de obicei, acceptă plata doar în numerar și doar în euro. Prin urmare, ar fi bine să vă documentaţi din timp unde se află cel mai apropiat ATM de la staţiune, sau să aveţi în rezervă o sumă considerabilă de euro în numerar. Cecurile de călătorie pot fi schimbate la bănci și la birourile companiilor corespunzătoare, însă comisionul este destul de mare.

Cum evităm neplăcerile.
În linii generale, Grecia este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot avea loc în zone aglomerate cum ar fi gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi.
Incidentele din hoteluri, restaurante, magazinele de suveniruri și întreaga infrastructură turistică ţin de competenţa poliției turistice. De regulă, în fiecare secţie a poliţiei turistice activează câțiva colaboratori, vorbitori de limbă engleză, care în caz de adresare a unui turist, decid să transmită cazul poliţiei obişnuite, ori să-l reţină în gestiunea sa.
Fumatul în locurile publice este interzis începând cu 1 iulie 2009, însă grecii, fiind una dintre cele mai fumătoare naţiuni din Europa, destul de des ignoră această interdicţie.
Turiștii, însă trebuie să fie la curent, că amenda pentru fumatul în locuri interzise constituie între 50 şi 200 EUR.

Informaţii despre reprezendativele diplomatice.
Ambasada României în Republica Elenă.
Adresa: Emmanouil Benaki 7, 15452 Paleo Psyhiko, Atena.
Telefon: +30 2106774035.
Secţia Consulară.
Adresa: Emmanouil Benaki 7, 15452 Paleo Psyxiko, Atena.
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români):: +30 2106728879 şi +30 2106744544.

Consulatul general al României – Salonic.
Adresă: Strada Santas 16, Panorama-Thessaloniki, 55236, Grecia
Telefon: +30 2310 340088 / 340089.

Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă.
Adresa: or. Atena, sec. Nea Filothei,
str. Georgiou Mpakou 20 C.P. 11524.

Secţia Consulară.
Telefon: (+30)210699-03-72.
Fax: (+30)210699-06-60.

Plajele Greciei.
Lungimea totală a litoralurilor Greciei constituie circa 16 000 de km, jumătate dintre care sunt pe mulţimea de insule din mările grecești, în timp ce cealaltă parte sunt situate de-a lungul părţii continentale a țării.
Plajele grecești sunt cunoscute în lumea întreagă și sunt extrem de populare, datorită curățeniei lor, transparenței apelor adiacente şi diversităţii.
Cele mai populare plaje din Grecia sunt cele de pe peninsula Halkidiki, şi cele de pe cea mai mare insulă grecească, Creta. Cu toate acestea și pe insulele mai mici sunt plaje destul de populare în rândul turiştilor.
În Grecia puteţi găsi plaje pitoreşti în golfuri mici și liniștite, plaje cu dune de nisip, cu pietriș, cu nisip vulcanic, cu peșteri şi stânci. În fiecare an, distincţia „Blue Flag” este acordată la sute de plaje din Grecia.
Accesul pe toate plajele din Grecia este gratuit, deoarece litoralul grecesc aparține statului și poporului și nu poate fi transferat în proprietate privată. Multe dintre plaje oferă facilități și servicii de înaltă calitate, ceea ce înseamnă că pe lângă înot, vizitatorii pot să practice şi diverse tipuri de sport (schi nautic, windsurfing, scufundări), precum și alte activităţi nautice. Aceste facilități suplimentare, fie se plătesc separat, fie sunt incluse în preţul cazării la hotel. Mai mult, pe aceste plaje activează salvamari profesioniști, care sunt gata în orice moment să vă acorde tot ajutorul necesar.
Schi alpin.
Pe lângă renumitele sale plaje, Grecia oferă turiştilor și un şir de stațiuni de schi excelente. O infrastructură bine dezvoltată, pârtii atât pentru începători, cât și pentru cei cu experiență, peisaje pitorești, abundență de soare și zăpadă, un aer uimitor de curat — toate acestea pot fi găsite la zonele de schi din Grecia.
Cei mai mulți ditre turiștii, amatori de schiuri și plăci de snowboard, merg pe Muntele Parnas, cunoscut ca fiind muntele muzelor, poeților și, în general, al artei. Această stațiune de schi, relativ tânără, oferă vizitatorilor 20 de piste cu diferite grade de dificultate și un snowpark. Cel mai înalt punct de schi se află, aproximativ, la altitudinea de 2260 de metri.
Centrul sportiv „Seli”, la rândul său, a fost deschis în anul 1934 şi este cel mai vechi dintre toate stațiunile de schi din Grecia. Imediat după deschidere, acesta a găzduit primele competiții de schi din țară. La moment, în acest centru sunt 19 trasee cu diferite grade de dificultate și 9 telescaune. Sezonul de schi durează până în luna martie.
Micul centru de schi „Falakro”, cu șase trasee și cinci telescaune, este situat la câteva sute de kilometri de orașul Salonic.
Pe muntele Vermion este situată stațiunea „3-5 Pigadia”, însă sezonul de schi de aici nu este de lungă durată şi nici zăpadă nu este prea multă.
Pe muntele Kaimaktsalan se află un centru de schi cu aceeași denumire, care se potriveşte perfect pentru începători, grație traseelor late și puțin inclinate.

Cumpărături.
Grecia este o țară în egală măsură atrăgătoare atât pentru cei care îşi doresc o vacanţă perfectă, cât și pentru amatorii de cumpărături.
În genere, nu se recomandă să plecați din Grecia fără cumpărături, deoarece chiar şi micile suvenire pot deveni nu doar o amintire plăcută din vacanţa petrecută în această țară minunată, ci şi vă vor servi în viața de zi cu zi.
În orașele mari din Grecia sunt multe magazine în care veţi găsi o gamă largă de articole vestimentare și încălțăminte de firmă.
În acelaşi timp, sunt şi o mulţime de magazine mici, unde puteți să procurați mărfuri tradiționale locale, iar tarabele cu produse de artizanat sunt prezente, practic în orice stațiune. De asemenea, multe lucruri interesante pot fi întâlnite şi în piețele din Grecia.
Vorbind despre cumpărături în Grecia, nu pot fi trecute cu vederea nici notoriile blănuri grecești și articolele din piele.
Centrele comerciale, mai des, sunt amplasate în oraşele mari ca Atena și Salonic.
Magazinele au program de la 9:00 până la 15:00 (vara de la 8:30) și de la 17:30 până la 20:30 (vara până la 21:00). În centrele turistice, de obicei, magazinele au program până seara târziu și fără zile libere.

Bucătărie și restaurante în Grecia.
Mâncarea tradiţională grecească este simplă, aromată și plină de culoare. Asortimentul bucătăriei grecești include o gamă largă de bucate, care fără îndoială vor încânta pe toţi cunoscătorii de delicii gastronomice soficisticați, atât iubitori de carne, cât și vegetarieni.
Cel mai caracteristic și important element al alimentației grecilor este uleiul de măsline, care este prezent practic în toate bucatele, întrucât Grecia ocupă locul trei în lume la producția de ulei de măsline, deși grecii antici sunt cei care au descoperit acest produs.
Bucătăria grecească are patru semne distinctive:
-produse proaspete de înaltă calitate;
-utilizarea rațională a ierburilor și condimentelor;
-renumitul ulei de măsline grecesc;
-simplitatea rețetelor.
Bucătăria grecească se asociază în mod obligatoriu cu măslinele, brânză feta, vinul, o diversitate de legume, fructe de mare și vin. Apa și pâinea sunt acele produse care se bucură de un respect deosebit în rândul grecilor. Apa simbolizează pentru greci ospitalitatea, fiind primul lucru care i se oferă unui oaspete. Practic în toate localurile de alimentație publică, apa este oferită gratuit fiecărui doritor.
Grecia este patria zeului vinului Dionysos, precum și a primului vin de calitate, produs în regiuni demarcate (VQPRD) de pe insulele Thassos și Chios.
În orașele greceşti sunt prezente diverse unităţi de alimentație publică, cum ar fi restaurante, cofetării, cafenele. Nu lipsesc nici barurile, tavernele, berăriile şi cramele.
La fel, veţi găsi și multe restaurante cu mâncare tradițională grecească, iar porțiile servite for fi suficiente chiar și pentru cei mai înfometați turişti.

Atracţii turistice şi divertisment.
În Grecia sunt foarte multe atracții turistice, toate fiind diferite și fermecătoare. Fără îndoială, principala atracție a ţării este capitala Greciei Antice, Atena, care păstrează cu grijă istoria sa și o mulţime de monumente de arhitectură antică.
Aflându-vă în Atena, trebuie neapărat să vizitați Acropola, colina sacră fortificată din centrul orașului, numele căreia în traducere înseamnă „oraș ridicat”. Acropola, care se înalță deasupra orașului Atena, reprezintă pentru locuitorii orașului, dar și pentru vizitatori, un simbol al civilizației antice, care a pus amprenta asupra evoluției întregii istorii. Monumentele mai importante de pe Acropolă sunt renumitele temple Partenon și Erehteion, ambele dedicate zeiței Atena.
Partenonul, dedicat zeiței Athena Parthenos, a fost ridicat între anii 447 î.Hr. și 432 î.Hr. la inițiativa lui Pericle de către arhitecţii Ictinos și Callicrate.
Templul Erechtheion, construit în anii 421-406 î.Hr., este dedicat zeiţei Athena, zeului Poseidon și legendarul rege atenian Erechtheus.
Pe versantul de sud al Acropolei din Atena este situat Teatrul lui Dionysos, care, probabil, este cel mai vechi teatru din Grecia.
Insula Creta, la fel, găzduieşte un număr impresionant de atracţii turistice. Anual, milioane de turiști vizitează această insulă, atât pentru a studia captivanta istorie a Greciei Antice, cât și pentru a petrece vacanţa în una dintre cele mai bune stațiuni mediteraneene.
Principala atracție a insulei Creta este situl arheologic Knossos, unde se află şi ruinele unei importante așezări și ale unui palat minoic, descoperite și restaurate între 1900-1931 de către arheologul englez Sir Arthur Evans.
Un alt loc popular de pe insula Creta este peștera Psychro. Peştera este situată la o înălțime de 1000 m deasupra nivelului mării şi găzduieşte un minunat lac cu ape cristaline. În antichitate, peştera a fost unul din cele mai importante locuri de cult pentru civilizatia minoică.
Un alt punct important de atracție turistică al Greciei sunt Cheile Samara, care adăpostesc una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Europa.
Una dintre cele mai notabile insule grecești este Rhodos, care este vizitată anual de aproximativ 1.000.000 de turiști. Pe lângă faptul, că insula este plină de plaje frumoase, înconjurate de apele calde ale mării, aceasta mai găzduieşte un şir de ruine antice şi palatul cavalerilor Sfântului Ioan din Ierusalim, construit în secolul al XIV-lea.
Alte atracții, nu mai puțin importante ale Greciei sunt Muntele Olimp, republica monahală Athos, oracolul din Delphi și sfera de marmură sculptată, denumita „omphalos” (buricul pamantului).
În zilele de duminică, începând cu 1 noiembrie şi până pe 31 martie, în Grecia, intrarea în muzee este gratuită.
Pentru arheologi, arhitecții, pictori și profesorii din universități, intrarea în muzee este gratuită tot timpul, iar studenţilor li se oferă o reducere de 50%.

Sărbători și evenimente.
Printre sărbătorile și zilele comemorative din Grecia, sunt prezente atât cele religioase, cât și cele naționale, cele mai semnificative fiind declarate zile libere. Respectiv, atunci când planificați o călătorie în Republica Elenă, ați putea să țineți cont și de zilele când au loc cele mai frumoase sărbători și festivaluri ale țării.
La începutul lunii ianuarie are loc festivalul Sfântului Vasile, un eveniment frumos şi plin de culoare. Pe 6 ianuarie, grecii sărbătoresc Boboteaza.
Unul dintre cele mai remarcabile festivaluri locale este „Apokries”, care are loc cu trei săptămâni înainte de începutul Postului mare. Evenimentul reprezintă o îmbinare a paradelor de măști cu spectacole de teatru și dans.
În prima zi de luni a Postului mare, conform tradiției, se lansează zmei de hârtie.
Pe 25 martie, grecii sărbătoresc Ziua Independenței, cea mai importantă sărbătoare naţională a ţării. Evenimentul este marcat cu parade militare, muzică și spectacole de teatru.
Bineînțeles, că cea mai importantă și respectată sărbătoare din Grecia este Paștele. În aceste zile, hotelurile sunt arhipline, iar localităţile greceşti sunt desfăşurate un număr impresionant de diferite festivaluri şi activităţi de divertisment. Toate acestea se datorează vechii tradiții de a merge de Paște în pelerinaj la locurile sfinte din ţară.
Ce ţine de festivaluri, acestea au loc în Grecia, din februarie până în martie, perioadă în care au loc parade de măşti, spectacole de dans, concerte şi concursuri de dans popular.
Pe 20 și 21 mai sunt organizate festivități în cinstea Sfinților Constantin și Elena. În aceleași zile, în sudul țării se desfăşoară festivalul Anastenaria, care constă dintr-un ritual tradiţional de mers prin foc.
Cele mai faimoase festivaluri greceşti au loc din iunie până în august.
În luna iulie se desfăşoară festivalul Aya Paraskevi, festivalul muzical din Atena, festivalul vinurilor din Rethymnon şi festivalul Olympia pe insula Cos.
Dintre sărbătorile lunii august, merită menţionate o interesantă sărbătoare a prefăcătoriei din sătucul Mochos şi Ziua lui Ioan Botezătorul de pe insula Karpathos, unde cu această ocazie, sunt ogranizate procesiuni pline de culoare. Vara se încheie cu sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, iar anul calendaristic în Grecia se încheie cu sărbătoarea dedicată Nașterii lui Hristos.

Hoteluri în Grecia.
Hotelurilor grecești nu le sunt atribuite „stele”, ci categorii, cum ar fi deluxe (5*), A (4*), B (3*) și C (2*). Turiştilor care vin în Grecia pentru exercursii, în cele mai dese cazuri, le sunt propuse hoteluri de categoriile В și С, cu camere curate și dotate cu toate cele necesare, cum ar fi aer condiționat, televizor etc.
În ceea ce privește calitatea serviciilor, hotelurile greceşti de pe plajă, nu cedează prin nimic în fața hotelurilor din ţările mediteraneene vecine. Aici puteţi găsi şi din cele luxoase, echivalentul celor de cinci stele și hoteluri destul de bune, echivalentul celor de patru stele şi hoteluri orientate spre familiile cu copii.
Dacă într-un hotel este un un restaurant mare și bun cu bucate tradiționale grecești, iar în alt hotel, situat în vecinătate, este o discotecă modernă, atunci oaspeții ambelor hoteluri au acces în ambele localuri.
Dacă doriți să savuraţi tradițiile locale și ritmul de viață fără grabă, atunci micile pensiuni de tip familial sunt cea mai bună modalitate de a face cunoștință cu Grecia. Proprietarii și personalul acestora sunt prietenoși și deschiși, comparativ cu răceala pe care uneori o puteți întâlni în marile hoteluri ale Greciei.
Dacă vă permite bugetul, merită să arendați o vilă, care de obicei, sunt situate în apropiere de plajă și oferă locatarilor mai mult spațiu și priveliști superbe.
De asemenea, în Grecia pot fi închiriate apartamente. Această variantă de cazare este comodă pentru categoriile de turiști, cum ar fi familiile cu copii, care preferă să-și pregătească singuri bucatele etc.
Pe lângă cele expuse, practic în fiecare destinație populară din Grecia se oferă și cazare cu self-service, numită studios. Un studio, de obicei, constă dintr-o cameră mare, mai mare decât camera de hotel (deși uneori pot fi şi câteva camere), cu chiuvetă, un frigider mic și un aragaz cu două ochiuri. Studios, în cele mai dese cazuri, se află în locuri mai liniștite și mai pitorești decât hotelurile.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )