You are here:  / EMIRATELE ARABE UNITE

EMIRATELE ARABE UNITE

Meniu Emiratele Arabe Unite:

Turismul în Emiratele Arabe Unite, prezentare generală.
Emiratele Arabe Unite este un stat federal, format din șapte emirate, monarhii absolute. Statul este condus de emirul din Abu Dhabi, iar guvernul de Emirul din Dubai. Capitala emiratului Abu Dhabi, orașul cu acelaşi nume, este concomitent şi capitala Emiratelor Arabe Unite. În componența EAU intră emiratele Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Ras Al Khaimah, Umm Al Quwain, Fujairah și Sharjah. Unele dintre aceste emirate se încadrează în definiția statelor pitice. Țara este scăldată de apele golfurilor Persic și Oman.
În partea de sud și de vest țara se învecinează cu Arabia Saudită, iar la sud-est și nord-est cu Oman. Litoralul EAU are o lungime totală de 700 km, dintre care porţiunea de 600 km este scăldată de apele golfului Persic.
Relieful și natura Emiratelor Arabe Unite nu se evedenţiază prin mare diversitate, în partea de est predominând zone muntoase, la sud și vest, deșerturi, iar în partea de nord mlaștini sărate. Respectiv, aproape toate localitățile și stațiunile din ţară sunt situate în oaze sau pe litoral.
La momentul actual, Emiratele Arabe Unite sunt considerate una dintre cele mai populare destinații turistice de iarnă, deoarece, în timp ce la Marea Mediterană se încheie sezonul turistic, în EAU acesta abia începe.
În plus, vacanţa în Emiratele Arabe Unite înseamnă soare anul împrejur și plaje frumoase și curate, unde niciodată nu este aglomeraţie. Pe lângă distracţii, EAU oferă vizite la un şir de obiective turistice istorice, care vor face vacanța în Emirate nu doar plăcută, ci și informativă. Amatorii de senzaţii tari și adrenalină pot merge într-o excursie în deșert, unde au posibilitatea de a practica schi-ul pe dune de nisip.
Generalizând toate acestea, putem afirma că Emiratele Arabe Unite ofera călătorilor toate posibilităţile pentru o vacanţă de neuitat.

Regiuni şi oraşe.

Abu Dhabi.
Acest oraș nu este doar capitala emiratului cu același nume, ci şi a întregii țări.
În ciuda faptului că Abu Dhabi este înconjurat de deșert, acesta uimește prin abundenţa spațiilor verzi, datorită căroara, temperatura de aici este mai scăzută decît în afara orașului.
În Abu Dhabi, obiectivele istorice sunt combinate de minune cu tehnologiile moderne, astfel încât zghîrie norii de forme bizare se încadrează perfect în peisajul arhitectonic care abundă de moschei vechi.
Totodată, apa mării azurie și plajele de nisip alb, fac vacanţa de pe litoralul Abu Dhabi pur și simplu de neuitat.

Orasul Abu Dhabi.

Ajman.
Ajman este un emirat modest și mic, care ocupă ultimul loc după suprafaţă în EAU şi are o populație de doar aproximativ 240.000 de locuitori. Însă, acestea și servesc drept motiv care atrage turiștii ce optează pentru o vacanţă liniștită într-un loc puţin mai retras. Aici se află unele dintre cele mai bune hoteluri din țară, iar locuitorii sunt amabili și ospitalieri.
Spre deosebire de alte emirate, în Ajman este permisă comercializarea băuturilor alcoolice de import.
Emiratul Ajman se învecinează la nord, sud și est cu Emiratul Sharjah.

Orasul Ajman.

Orasul Ajman. By en:User:MMuzammils (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Dubai.
Cel mai democratic și cel mai tolerant dintre emirate, este totodată și cel mai popular în rîndurile turiștilor din întreaga lume. Dubaiul este centrul distracțiilor și activităţilor în aer liber din EAU. Aici sunt concentrate o mulţime de obiecte de arhitectură unice, faimoase în întreaga lume, iar plajele curate, disponibile anul împrejur și marea permanent caldă, transformă acest loc în unul ideal pentru o vacanţă reuşită.

Orasul Dubai.

Ras al Khaimah.
Cel mai nordic dintre cele șapte emirate, se întinde de-a lungul golfului Persic, pînă la granița cu Sultanatul Oman. Chiar de la intrarea în emiratul Ras al Khaimah puteţi admira peisaje pitoreşti cu crânguri de palmieri, lacuri, mare curată și munții Hajar. În partea de sud-est a emiratului, în orașul montan Khatt, au fost descoperite un şir de izvoare termale, astfel, mii de turiști vizitează stațiunea balneară Khatt Hot Springs pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale unei cure termale.

Hotel Hilton din Ras al Khaimah.

Umm al Quwain.
Un pic mai izolat, dar incredibil de interesant, Umm al Quwain este situat la 34 km spre nord de Ajman. Acest emirat a reuşit să conserveze tradițiile strămoşeşti, fapt prin care atrage mulți turiști, ce au posibilitatea de a se familiariza cu modul de viață tradițional al băștinașilor. Linia de coastă este plină de numeroase lagune și golfuri mici, unde vă puteți bucura de mai multă intimitate şi admira în linişte apusul soarelui.

Orasul Umm Al Quwain.

Umm Al Quwain. By log-011 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Fujairah.
Fujairah, un oraş mic şi pitoresc, cu doar 54.000 de locuitori, este situat pe litoralul golfului Oman din Oceanul Indian. Aici găsiţi hoteluri minunate, plaje cu nisip alb și priveliști uluitoare ale munților pe de o parte și a mării pe de alta.

Fortul din orasul Fujairah.

Sharjah.
Capitala culturală și al treia ca mărime emirat, este total diferit de cel mai apropiat vecin – Dubai. Aici nu se acceptă îmbrăcămintea provocatoare, nu există localuri unde se serveşte alcool sau narghilea, în schimb regiunea este bogată în muzee, galerii de artă și teatre.

Moschee in Sharjah.

Clima în Emiratele Arabe Unite.
Clima ţării este tropicală și deșertică, cu precipitații puține şi frecvente furtuni de nisip. Temperaturile maxime medii, la umbră, în timpul lunilor de vară, oscilează între 40-45 °C, însă adeseori pot atinge şi 50 °C. În timpul iernii, temperaturile din timpul zilei variază între 20-23 °C, noaptea temperaturile fiind mai scăzute, însă înghețurile sunt un fenomen rar întâlnit în această regiune.
Media precipitațiilor anuale căzute pe teritoriul țării este de 100 mm pe an, cu valori sensibil mai ridicate în zonele montane, între 300-400 mm. Uneori cad ploi torenţiale, care provoacă o mulțime de daune, erodând drumurile și întrerupând căile de comunicație.
În ţară nu există râuri permanente, ci doar torente de apă temporare ce curg prin văi, care în cea mai mare parte a anului reprezintă albii uscate, numite wadi.
În genere, de-a lungul golfului Persic sunt foarte puține surse de apă potabilă, deaceea spre vest de la Abu-Dhabi agricultura nu este practicată.
Extragerea intensiva a apei din izvoarele subterane a condus la o scadere semnificativa a nivelului apelor subterane si a salinizarii acestora.

Regim de vize şi control vamal.
Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care călătoresc în Emiratele Arabe Unite nu au nevoie de viză pentru o perioada maximă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile. Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în EAU trebuie să fie valabile încă cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul EAU. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să obţine viza pentru Emiratele Arabe Unite în baza unei invitaţii, actele pot fi depuse la Ambasada EAU de la Bucureşti.
Introducerea şi scoaterea monedei naţionale și străine nu sunt supuse cărorva restricţii. Se permite introducerea a 400 de țigări sau 2 kg de tutun, 2 litri de vin sau băuturi alcoolice per adult, cu condiţia că acesta nu este musulman.
Este interzisă introducerea produselor din carne de porc, armelor (inclusiv jucării), drogurilor și articolelor pornografice, precum și materialelor video sau cărți ce contravin normelor Islamului. Încălcarea acestei interdicții este pedepsită conform legii și se sancţionează chiar şi cu privaţiune de libertate.
Țigările electronice sunt ilegale în EAU și este foarte probabil ca acestea să fie confiscate la frontieră.
Este interzis importul medicamentelor care conțin codeină și un şir de preparate sedative. De asemenea, este interzisă introducera obiectelor cu simbolurile statului Israel, produselor din fildeș sau corn de rinocer și echipamentelor pentru jocurile de noroc.
Este interzis exportul obiectelor de importanță culturală și istorică, animalor sălbatice, precum și semințelor și fructelor de palmieri. Obiectele din aur, argint și covoarele pot fi exportate, cu condiţia prezentării bonului fiscal.

Tax free.
În Emiratele Arabe nu este aplicat sistemul Tax Free, însă, orașul Dubai este un port deschis, cu taxe de import mici si fǎrǎ impozitare. Datorită acestui fapt, aveți posibilitatea de a procura produsele celor mai renumite branduri mondiale la un preț foarte convenabil.
Transport.
La momentul actual, principalul mijloc de transport din Emirate este automobilul, autobuzele fiind folosite în cea mai mare parte de către muncitori și personalul de serviciu.
Tramvaiul din Dubai a început să funcţioneze la sfârșitul anului 2014, traseul merge de-a lungul Al Sufouh Road şi are o lungime de 14,5 km. Tramvaiul circulă la intervale de 6 minute și asigură legătura continuă între zonele de agrement, centrele de afaceri din Dubai Marina, cartierele Jumeirah Beach Residence, Internet City, Media City și Knowledge Village.
De asemenea, în Dubai funcţionează Jumeirah Monorail care transportă pasagerii de la staţia de tramvai spre hotelul Atlantis de pe insula Palm Jumeirah.

Transportul public.
Transportul public în Emiratele Arabe este dezvoltat destul de slab, dat fiind faptul că majoritatea locuitorilor preferă să se deplaseze cu automobilul.
În Abu Dhabi și Dubai reţeaua traseelor de autobuze acoperă cele mai importante zone ale oraşului. Costul unei călătorii cu autobuzul din Dubai este de 1,5 dihrami, biletele le puteți procura de la șofer, iar intrarea este prin ușa din față. Autobusele sunt destul de moderne şi dotate cu aer condiționat, orarul este respectat cu stricteţe, măcar că rutele sunt destul de întortocheate.
Din octombrie 2006, în Dubai au început să circule autobusele de noapte. Acestea circulă între orele 23.30-06.00, cu un interval de 30 de minute, pe cinci rute care acoperă principalele zone ale orașului. Costul călătoriei este de 3 dirhami (0,8 USD).
Liniile de autobuz leagă, de asemenea, şi unele dintre capitalele din Emirate.
În multe zone circulă maxi taxi, care se deplasează pe o anumită rută și opresc la cererea clientului.
Prin golfurile din Dubai circulă autobuze şi taxiuri acvatice, precum şi taxiuri – bărci tradiționale, numite „abra”. Majoritatea hotelurilor oferă propriile autobuze, care transportă oaspeții săi spre centrul orașului sau la plajă.

Taxi.
Taxiurile sunt una dintre cele mai răspîndite modalităţi de deplasare din Emiratele Arabe Unite şi pot fi municipale şi private.
Taxiurile municipale le puteţi găsi în locuri prestabilite pentru staționare, costul călătoriei este de 1,5-2 AED pentru un kilometru parcurs, plus tariful de pornire de 2-4 AED. Pentru călătoriile pe timp de noapte şi comanda prin telefon se percepe o taxă suplimentară. Cu contoare sunt echipate doar taxiurile din Dubai și Abu Dhabi.
În Emirate sunt şi o mulțime de companii private, mașinile cărora diferă una de alta prin culoare, uniforma șoferilor și nivelul deservirii. De aceea, trebuie să opriți doar mașinile cu semnele distinctive ale unui taxi.
Nu se recomandă să folosiţi serviciile taximetriştilor neautorizaţi. Dacă totuși ați urcat în unul dintre acestea, trebuie din start să stabiliţi costul călătoriei.
Taxiurile care sunt parcate în apropierea hotelurilor, de obicei au tarife mai înalte decât cele din stradă.
În Dubai, circulă taxiuri speciale „pentru femei”, cu șoferi de sex feminin.

Închirieri maşini în Emiratele Arabe Unite.
În Emirate activează foarte multe companii ce oferă vehicule în chirie. Puteți comanda o mașină la aeroport, prin telefon, la hotel sau la agențiile de închiriere. În chirie se oferă automobile de orice marcă, cu sau fără șofer şi pentru orice perioadă, însă nu mai mică de 24 de ore. Cele mai răspândite agenţii de închiriere din Emirate sunt cele de talie mondială, ca „Avis”, „Hertz”, „Europcar”, „Eurodollar” și câteva locale cum ar fi „SSS Spider” şi „Inter Emirate Rent”. Persoana ce închiriază automobilul trebuie să aibă o vârstă mai mare de 21 de ani, să prezinte paşaportul, permisul de conducere internațional, emis cu cel puțin un an în urmă, 2 fotografii și cardul de credit pentru a achita un depozit, pe care compania ulterior îl va utiliza pentru achitarea eventualelor amenzi și taxelor pentru drumuri.
Companiile de închiriere a automobilelor eliberează clienţilor o permisiune care le oferă dreptul de a conduce temporar automobile pe teritoriul EAU. Aceasta este valabilă pentru perioada chiriei automobilului. Prețurile pentru chiria unui automobil pot varia în funcție de companie și durata chiriei şi încep de la 40 $ pe zi.
Regulile de circulație şi semnele rutiere sunt similare cu cele din România, iar panourile informative sunt în limba engleză și arabă. Limita de viteză în zonele urbane este de 45-60 km / h, iar pe autostrăzi de 100-120 km / h. Drumurle sunt supravegheate de radare staţionare şi în caz de depăşire a vitezei, mașina este fotografiată automat, iar înştiinţarea despre aplicarea amenzii este expediată companiei de unde ați închiriat mijlocul de transport.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
În Emiratele Arabe Unite, serviciile de telefonie mobilă și fixă sunt prestate de doi operatori, Etisalat și DU. Cel mai răspîndit standard de telefonie mobilă în Emirate este GSM 900. Furnizori de telefonie prin satelit sunt companiile Thuraya și Yahsat. În cazul în care doriți să economisiți la apeluri telefonice, merită să procurați o cartelă a operatorului Etisalat, cu planul tarifar „Al Wasel”. Pentru a o procura este nevoie să prezentați pașaportul sau copia acestuia. Costul unei astfel de cartele este de 165 dirhami, apelurile internaționale fiind incluse. Calitatea serviciilor de telefonie în EAU este la cel mai înalt nivel, însă trebuie să ţineţi cont de faptul, că în deșert și în largul mării s-ar putea să nu fie acoperire.
De asemenea, puteți telefona în orice colț al lumii de la telefoanele stradale, care operează atât cu monede (1-5 AED sau 50 FLS), cît și cu carduri magnetice cu valoare nominală de 30, 45, 60, 90 și 120 de AED. Cardurile pot fi procurate în chioșcuri, magazine și benzinării.
Cu ajutorul cartelelor „prepaid card” puteți suna de la orice telefon, inclusiv de la hotel, la un tarif minimal.
Accesul la Internet este asigurat de compania națională de telecomunicații Etisalat. Internet cafenelele sunt disponibile în toate orașele mari, zonele turistice şi hoteluri. Dacă dețineți un laptop, este suficient să procurați o cartelă preplătită, să vă conectați la rețeaua telefonică prin intermediul unui modem și să formați numărul furnizorului 500-5555.
Reţeaua Wi-Fi are acoperire practic în toate localurile publice din EAU, cum ar fi hoteluri, restaurante, cafenele, etc. Din păcate, nu în toate localurile conectarea la reţea este gratuită.
Trebuie să reţineţi că în Emirate sunt blocate site-urile ce nu corespund normelor islamului sau care conţin informaţii despre lucrurile interzise în ţară, cum ar fi pornografie, alcool, jocuri de noroc etc.

Valuta naţională.
Moneda naţională a Emiratelor Arabe Unite este dirhamul (AED), 1 dirham este egal cu 100 de filsi. Rata de schimb a dirhamului față de dolarul american rămâne neschimbată deja de mai mult de 10 ani şi este de 3,65 dirhami pentru 1 dolar. Toate cumpărăturile și serviciile se achită în monedă naţională, însă unele magazine acceptă și dolari. În cazul în care achitați în dolari, restul îl puteți primi atît în dirhami cît și în dolari. Băncile locale și reprezentanţele băncilor străine din EAU oferă o gamă completă de servicii bancare. Băncile sunt deschise de sâmbătă până miercuri între orele 08:30 – 13: 00, îar în zilele de joi între orele 08:30 – 12: 00. Unele bănci sunt deschise de la 16:00 până la 17:30.
Casele de schimb valutar sunt deschise între orele 08:00-13:00 și 16:00-20:30. În majoritatea hotelurilor, centrele comerciale și magazine mari sunt acceptate cardurile de credit American Express, Master Card, Visa și Dinners Club.

Cum evităm neplăcerile.
Călătoriile în Emiratele Arabe Unite nu prezintă riscuri majore din punct de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului de buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apărea în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.). Astfel, chiar și cele mai îndepărtate zone ale țării, sunt destul de sigure pentru vizitatorii străini.
Pe străzile marilor orașe, în special în zonele turistice și centrele comerciale, întotdeauna sunt prezenţi colaboratorii de poliţie, iar cei din serviciul de patrulare, de regulă, vorbesc fluent limba engleză.
Totuşi, plimbările nocturne în zonele comerciale vechi din Dubai și Sharjah nu sunt recomandate.
În același timp, aflăndu-vă în EAU, este necesar să respectați unele reguli de conduită specifice. Ca exemplu, fotografierea femeilor arabe este considerată o insultă. De asemenea, nu se recomandă să fotografiați instituțiile de stat, băncile și obiectivele militare. În țară sunt interzise jocurile de noroc, iar portul costumelor de baie este permis doar pe plajă sau la piscina hotelului. Este strict interzis să faci plaja nud sau topless.
Consumul de alcoolul, inclusiv a berei în locuri publice și apariția pe stradă în stare de ebrietate, poate atrage răspunderea penală și expulzarea din țară.

Informaţii despre reprezentativele diplomatice.
Ambasada României în Emiratele Arabe Unite.
Adresa: 2nd Str.no.9, W(14/1) plot no.13 at AL RODHA Area, P.O.Box 70416, Abu Dhabi.
Telefon: +971 2 44 59 919.
Consulatul General al României la Dubai.
Adresa: Street 12b, Villa no. 44, Community 332, Jumeirah 1, P.O. Box 333765, Dubai, UAE.
Telefon call-center: + 971 4 3492970.

Republica Moldova nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Emiratele Arabe Unite.

Plajele din Emiratele Arabe Unite.
Întregul litoral al Emiratelor Arabe Unite se împarte în zona golfului Persic și zona golfului Oman.
Pe litoralul Golfului Persic, marea are o adâncime relativ mică şi valurile mari practic lipsesc, astfel plajele de aici se potrivesc şi pentru familiile cu copii.
Litoralul Golfului Oman, este în esență unul oceanic, astfel valurile mari, care uneori ajung pe plaje, pot prezenta pericol.
Pe litoralul golfului Persic sunt situate Dubai, Sharjah, Ajman și Abu Dhabi, iar pe litoralul golfului Oman – Fujairah.
Toate plajele din EAU sunt de nisip, extraordinar de curate și cu o infrastructură excelentă, turiştilor fiindu-le asigurată o securitate deplină.
În unele locuri din largul mării se întâlnesc vârtejuri de apă și curenți subacvatici, însă astfel de locuri sunt întotdeauna marcate prin semne speciale.
Pe plajele cu plată şi în parcurile acvatice, de obicei miercurea sau sâmbăta, sunt organizate așa-numitele „zile ale femeilor”, când intrarea pentru bărbați este interzisă.
Plajele din Dubai au cea mai dezvoltată infrastructură din țară. Aici sunt foarte multe stațiuni luxoase, pe teritoriul cărora sunt amplasate restaurante, parcuri, piscine, centre SPA și multe altele. Din păcate, pentru intrare trebuie să plătiţi aproximativ 5 AED, plus 10 AED pentru chiria șezlongurilor și a umbrelelor.
Abu Dhabi, fiind o zonă mai liniștită, se potriveşte mai mult pentru familiile cu copii. Litoralul de aici este împărțit în zone cu plată și zone gratuite.
Plajele au o infrastructură dezvoltată, care oferă zone de divertisment şi spaţii pentru activităţi în aer liber pentru orice categorie de oaspeţi.
Plajele din Sharjah atrag amatorii schiului nautic şi plimbărilor cu scuterele acvatice. Trebuie să reţineţi, că aici este interzis dezbrăcatul pe plajele publice, portul costumelor de baie fiind permis doar pe plajele private.
Emiratul Ajman, la rândul său, este mai democratic, aici puteți nu doar să purtaţi costum de baie, că şi să serviți băuturi alcoolice, dat fiind faptul că interdicția privind consumul de alcool nu este valabilă pentru emiratul dat.

Diving în Emiratele Arabe Unite.
Hotelurile de pe litoralul EAU dispun de o infrastructură dezvoltată pentru diving. Totodată, aici activează şcoli pentru începători, unde aceştea au posibilitatea de a obține certificatul Open Water, precum și puncte de închiriere a echipamenului necesar. Scufundările pot fi efectuate atît de pe țărm cît și de la bordul bărcilor închiriate.
Profesioniştilor, neapărat li se va solicita să prezinte certificatul internațional PADI și agenda personală de scufundări. Nivelul de deservire este unul destul de înalt, iar personalul din majoritatea școlilor este vorbitor de limba engleză. În zona Dubaiului, vizibilitatea în apă este de 3 – 10 m, iar în Fujairah de 5 – 20 m. La sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, în apele de lângă litoralul din Fujairah are loc “inflorirea” planctonului şi apa se colorează în diferite nuanţe, motiv din care vizibilitatea în apă scade considerabil.
Este de remarcat faptul că practicarea divingului în EAU este o plăcere destul de costisitoare. O scufundare costă în medie 220 AED, însă în dese cazuri va trebuie să achitaţi 380-400 AED. Cele mai mici prețuri sunt în Ras Al Khaimah, iar cele mai mari în Dubai.
Trebuie să reţineţi că în EAU este interzisă ridicarea la suprafață a coralilor vii, deasemenea fiind strict interzisă şi scoaterea din țară a trofeelor subacvatice.
Cumpărături.
La moment, Emiratele Arabe Unite sunt populare nu doar ca una dintre cele mai populare destinații pentru vacanţă, ci și ca un loc minunat pentru un shopping calitativ. O trăsătură distinctivă a Emiratelor este lipsa impozitului pe venit, motiv din care, prețul mărfurilor este mai mic, chiar și decît în țara producătorului.
Centrul comercial al EAU este oraşul Dubai, care merită pe deplin titlul de „paradis al cumpărăturilor”.
Aici, amatorii de shopping au ocazia să o viziteze numeroasele magazine, mall-uri și piețe, unde neapărat trebuie de negociat, pentru a savura din plin atmosfera unui bazar oriental.
Primăvara și vara sunt organizate festivaluri comerciale, renumite prin reduceri semnificative și diverse loterii.
Marea majoritate a mărfurilor achiziționate în EAU, sunt fabricate de cele mai renumite branduri internaționale. Aici se include încălțămintea, parfumeria, diverse accesorii și desigur îmbrăcămintea.
Printre produsele cele mai populare în rândul turiştilor se numară bijuteriile din aur, condimentele şi desigur, covoarele orientale, specifice oricărei țări arabe.
În calitate de suvenire sunt procurate ibricuri, narghilea, cuțite arăbeşti și multe altele.
Unitățile comerciale și piețele sunt deschise de la 09:30 pînă la 13:00, apoi urmează siesta, după care se redeschid de la 16:00 până la 22:00.
Magazinele sunt deschise de la 10:00 pînă la 22:00, fără întrerupere, iar în zilele de vineri, de la 16:00 până la 22:00. Majoritatea centrelor comerciale lucrează şapte zile pe săptămână, unele chiar în regim non-stop.
În zilele de vineri, toate magazinele se închid de la 11:30 până la 12:30, timp în care are loc rugăciunea de la prânz. În schimb, după aceasta, multe dintre ele lucrează fără întrerupere, până seara târziu.

Bucătărie și restaurante în Emiratele Arabe Unite.
Tradițiile culinare ale EAU nu diferă mult de restul țărilor arabe. Dat fiind faptul că musulmanii nu consumă carne de porc, toate bucatele din carne sunt preparate din oaie, miel, capră și vită. În calitate de garnitură sunt utilizate pe scară largă legumele. Un loc de frunte îl ocupă supele picante, produsele lactate și deserturile din miere și nuci.
Băutura preferată este cafeaua tare, care se prepară în ibricuri speciale și se toarnă în cești mici. Dintre dulciuri este foarte populară o prăjitură cu brînză şi cremă, numită „esh asaraya”.
Lipsa propriilor delicatese din EAU, este compensată de un număr foarte mare de restaurante străine și fast food-uri, începând cu trattoriile italiene şi terminând cu sushi barurile japoneze.
Restaurantele cu renume mondial concurează pentru dreptul de a deschide un local în Dubai sau Abu Dhabi, deaceea aici lucrează cei mai titrați bucătari, iar numărul restaurantelor cărora le-au fost acordate stele Michelin a trecut demult de o sută.
De asemenea, în Emirate, este posibil de mâncat ieftin și gustos. În oraş activează mii de cafenele care oferă bucate pentru orice gust, începând de la bucatele tradiţionale mediteraneene şi terminând cu exotismul bucătăriei chinezeşti.
În fiecare an se desfășoară Dubai Food Festival, în cadrul căruia, turiști au posibilitatea de a testa savoarea celor mai diverse feluri de mâncare ce pot fi găsite în bucătăriile care reprezintă nu doar Emiratele Arabe Unite, ci şi o mulţime de ţări din lume. În această perioadă, orașul este invadat de turişti, pe străzi sunt organizate târguri de bucate, ateliere și săli de degustare.
Cele mai luxoase restaurante sunt situate pe lîngă hotele, majoritatea dintre ele deținând stele Michelin. De obicei, în astfel de locuri este valabil un cod vestimentar obligatoriu, iar prețurile încep de la 1000 AED pentru o cina de două persoane.
Mult mai accesibile sunt prețurile în localurile stradale, care în cele mai dese cazuri reprezintă nişte cafenele cu bucăte specifice Orientului Mijlociu. Acestea nu sunt atât de luxoase, în schimb oferă posibilitatea de a mânca gustos şi la un preţ destul de accesibil, care începe de la 100 AED per persoană.
Cea mai ieftină variantă pentru o masă în oraş este fast-food-ul, care în Emiratele Arabe Unite constă din diverse tipuri de şaorma.

Atracţii turistice şi divertisment.
Dat fiind faptul că EAU este una dintre cele mai prospere țări din lume, aici pot fi întâlnite cele mai moderne și mai costisitoare creații tehnice și științifice. Prin urmare, în rândurile turiştilor se bucură de popularitate excursiile „urbane“ prin capitala ţării şi capitala unuia dintre cele mai bogate emirate – Dubai.
De obicei, astfel de excursii se organizează seara şi includ o cină copioasă, plus posibilitatea de a admira pe timp de seară priveliştea oraşului, ce fascinează prin jocul de lumini reflectate de zgârie-norii bizari. Pe lângă aceasta, la Dubai, în fiecare seară se organizează spectacole cu lumini şi apă la fântânile arteziene.
Oaspeții ţării sunt atrași și de excursiile care includ vizitarea atracțiilor naturale, safari cu SUV-urile, sau plimbări cu camilele prin dunele de nisip.
Acest program, de obicei, include posibilitatea de a vă familiariza cu tradiţiile şi modul de viaţă a nomazilor locali, precum şi de a servi bucate pregătite la grătar, după recete culinare tradiţionale.
De asemenea, puteți merge într-o exccursie prin forturile vechi, care pe timpuri protejau emiratele de la atacurile din mare, să faceţi o plimbare de-a lungul litoralului Dubaiului cu o barcă cu vele tradiţională, numită „Dhow”, să vizitați oaza Liwa, faimoasă prin dune mari de nisip, sau insula Sir Bani Yas, o rezervaţie naturală care găzduieşte o mare varietate de comunităţi de plante şi animale.
Dacă veți vizita golful Oman, veți avea ocazia să vă scufundați în apele blânde ale oceanului Indian, iar călătoria în Ras Al Khaimah sau Dubai o să vă rămână mult timp în amintiri, insclusiv şi datorită vizitei celor mai mari parcuri acvatice din EAU, Dreamland și Wild Wadi.
În afară de minunile contemporane, în EAU sunt şi o mulţime de atracții istorice remarcabile, cum ar fi palate, forturi vechi și parcuri arheologice.
În Dubai, veți găsi palatul Sheikhului Said, Moscheea Jumeirah, și fortul Al Fahidi, în care la moment funcţionează Muzeul din Dubai.
Nu mai puțin interes prezintă şi cartierul vechi Al Bastakiya, Marea Moschee, turnul Burj Nahar, reședința de vară a fostului rege al Dubaiului, Umm Al Sheif Majlis, Dubai Creekside Park, Grădina zoologică din Dubai, parcul acvatic „Wonderland” etc.

Cele mai populare obiective turistice din Abu Dhabi sunt Palatul Al-Husn, oaza Al Ain și „Satul pescuitorilor de perle“. Totuşi, principalele atracţii ale orașului sunt considerate fântânile arteziene, cele mai faimoase dintre ele fiind „Lebăda“, „Perla“, „Ibricul“ și „Vulcan“.
Alte atracţii din EAU ce prezintă interes sunt Moscheea Regelui Faisal și parcul „Jazeera“ din Sharjah, orașul antic Julphar, grădina Falaj Al Mualla în Ras Al Khaimah, Parcul arheologic Hili din Al Ain, Muzeul din Ajman.
În excursii se poate de mers în orciare din cele şapte emirate, însă, prețurile vor fi diferite. Ca exemplu, o excursie prin oraşul Dubai va costa de la 25 USD, în dependenţă de numărul de persoane din grup, iar o călătorie prin 6 emirate de la 80 USD de persoană.

Moscheea Sheikh Zayed.

Sărbători și evenimente.
Dacă vorbim despre toate evenimentele semnificative consemnate în calendarul oficial al sarbatorilor din Emiratele Arabe Unite, acestea le putem diviza convenţional în trei grupuri mari – sărbători laice naționale, sărbători religioase și zile internaționale.
Sărbătorile naționale au o dată fixă în calendar, cele mai importante dintre ele fiind Ziua națională, aniversarea proclamării înființării Emiratelor Arabe Unite, celebrată la 2 decembrie şi ziua înscăunării lui Zayed bin Sultan Al Nahyan, celebrată la 6 august.
În ceea ce ţine de sărbătorile religioase, acestea sunt în strânsă legătură cu calendarul musulman şi data celebrării lor poate varia de la an la an.
Dat fiind faptul că EAU este un stat islamic, sărbătorile religioase au o importanță majoră și sunt sărbătorite cu mare fast.
Printre cele mai importante sărbători religioase din EAU, se numără:
– Sărbătoarea Sacrificiului “Eid Al-Adha”, marcată cu roșu în calendar și sărbătorită timp de câteva zile
– Arafat, cea mai venerată sărbătoare în EAU, celebrarea căreia înseamnă purificarea și mântuirea de păcatele pământești.
– Începutul lunii sfinte a Ramadanului, care ce consideră una dinre cele mai importante sărbători musulmane din an.
Dintre sărbătorile internaţionale în Emirate se sărbătoreşte doar Anul Nou.
Pe lângă cele enumerate mai sus, în EAU mai există o categorie de sărbători, probabil cea mai atractivă pentru turiștii străini și oaspeții din întreaga lume.
Această categorie include festivalurile, expoziţiile și alte evenimentele culturale şi distractive. Printre cele mai importante se numără festivalul cumpărăturilor Dubai Shopping Festival, festivalul restaurantelor Taste of Dubai, festivalul apei Sharjah Water Festival şi festivalul de film Dubai International Film Festival.

Hoteluri în Emiratele Arabe Unite.
În linii generale, hotelurile din Emiratele Arabe Unite sunt o combinație perfectă dintre nivelul serviciilor și preț. În EAU o să găsiţi atât hoteluri scumpe, cât şi ieftine, însă toate acestea au o trăsătură comună şi anume, nivelul înalt al serviciilor prestate.
Desigur, calitatea serviciilor va corespunde nivelului hotelului și, respectiv, calitatea serviciilor într-un hotel de 5 stele va fi întotdeauna mai înaltă decât în unul de 3 stele. Însă, această calitate va corespunde în totalitate prețului achitat, iar adeseori chiar îl va depăși.
De asemenea, hotelurile se deosebesc și în funcție de emirat. De exemplu, în Ajman, Sharjaj și Umm Al Quwain, calitatea serviciilor va fi mai joasă decît în alte emirate. În Sharjah este în vigoare o interdicție totală privind consumul de alcool în locurile publice, astfel, cei care doresc să servească ceva mai tărişor vor fi nevoiți să o facă doar în camera hotelului.
În Abu Dhabi hotelurile sunt situate chiar pe litoral, însă deoarece pe insule nu este suficient teren, plajele sunt foarte mici.
Hotelurile de 1-2 stele din oraşul Dubai oferă servicii de o calitate mijlocie, în hotelurile de 3-4 stele, calitatea serviciilor este ceva mai înaltă, iar cele de cinci stele, oferă servicii de un nivel foarte înalt.
Litoralul Dubaiului, la rândul său, şi în special zona elitistă Jumeirah, este împânzită de hoteluri de lux.
În Emirate sunt utilizate 3 tipuri de prize, Tipul C(europene), tipul D(indiene) și tipul G(britanice), astfel în hoteluri o să întâlniţi diferite prize. Cu toate acestea, incomoditatea se elimină foarte simplu solicitând un adaptor la recepție sau procurând unul din magazinele din apropiere.
În Emirate sunt interzise relațiile homosexuale și relațiile sexuale în afara căsătoriei. Cazarea în aceeași cameră de hotel a unui cuplu necăsătorit se consideră încălcare a legii.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )