You are here:  / Obiective turistice din CAMBODGIA / Complexul monahal Koh Ker

Complexul monahal Koh Ker

Koh Ker este un oraș și complex monahal antic, care se află la o distanţă de 90 km nord-est de la Angkor, în provincia Preah Vihear a districtului Kulen din Cambodgia.
In perioada domniei regelui Jayavarman IV a fost capitala Imperiului Khmer, anterior purtînd numele Lingapura sau Chok Gargyar. Suprafața totală a complexului este de aproximativ 35 kilometri pătraţi. Necătând la perioada scurtă în care Koh Ker a fost capitală, numărul de clădiri și lăcașuri de cult din zonă era unul foarte semnificativ, dar din păcate, la moment multe dintre ele sunt prefăcute în ruine. Dintre clădirile care au supraviețuit pot fi menţionate Prasat Thom, Prasat Krahom și piramida Prang.

Nucleul complexului este format din oraș şi gardul exterior, cu o latură de 1200 m. Templul, astăzi cunoscut sub numele Prasat Thom (Templul Mare) fiind situat în interior. Câteva zeci de alte temple mici sunt situate pe un teritoriu de 7×5 km. Complexul monahal până în prezent se consideră a fi neexplorat în totalitate.
Conform cercetatorilor, templul nu este altceva decât un mormânt, pe care Jayavarman IV îl pregătea pentru el însuși şi din motive necunoscute, nu a fost folosit conform destinaţiei.
La sud de templul principal este situat un rezervor mare numit Rahal Baray. Rezervorul, la moment uscat, are dimensiunile 1188 m pe 548 m. Anterior, rezervorul se alimenta cu apă din râul Stung Sen care separă templele în grupurile de nord și de sud.
Întregul complex este dominat de piramida Prang cu o înălțime de 32 m și laturile de 55 m. Piramida are șapte trepte, cifra șapte fiind un număr sacru în religia budistă.

Prasat Prang, a fost construită ca un loc special pentru linga regală, un simbol al zeului Shiva și a regelui ca reprezentant al acestuia pe pământ. Conform estimărilor specialiştilor, Linga imensă, care conform inscripțiilor fusese instalată în partea de sus a piramidei, trebuia să aibă cel puțin 4 metri înălţime și o greutate de 24 de tone.
În esenţă, piramida a fost destinată să devină lăcașul de moarte a lui Jayavarman, însă în timpul domniei acestuia a mai servit şi în calitate de templu. După moartea regelui, piramida trebuia să servească drept loc de trecere a acestuia dintr-o formă de viaţă în alta. Potrivit khmerilor, anume cele șapte trepte ale piramidei urmau să asigure regelui succesul în procedura de renaştere.

De când a fost permisă vizitarea Koh Ker de către turişti, mulţi dintre ei au încercat din curiozitate să pătrundă în interiorul piramidei, în cele din urmă încercările încununându-se cu succes. Potrivit acestora, în centrul piramidei se află un sarcofag gol.
Din anul 1992, Koh Ker este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )