You are here:  / CIPRU

CIPRU

Ciprul turistic, prezentare generală.
Situată la o distanţă de 75 km de la coasta Turciei şi la 105 şi 308 km de litoralurile Siriei şi Egiptului, Cipru este a treia ca mărime insulă din Marea Mediterană, după Sicilia şi Sardinia.
Suprafaţa Ciprului este de 9251 km2, are o lungime de 240 km de la est la vest şi aproximativ100 km de la nord la sud. Cipru are două regiuni montane Kyrenia şi Troodos.
Munţii Kyrenia se întind de-a lungul coastei mediteraneene, vârful cel mai înalt fiind muntele Akromanda, cu o înălţime de 1023 metri.
În vestul insulei se află munţii Troodos, unde se înalță Muntele Olimp (1953 m), punctul cu cea mai mare altitudine din insulă.
Industria turismului din Cipru reprezintă una din principalele surse de venit a bugetului naţional.
Sfera turismului se află în gestiunea Organizaţiei de Turism a Ciprului (eng. Cyprus Tourist Organization, CTO).
În acest sector este antrenată o bună parte din populaţie, iar venitul adus de turism este principala sursă valutară străină în bugetul republicii. În ultimii 4 ani numărul turiştilor în Cipru s-a mărit cu 29 %, iar venitul cu 40 %.
Regiuni şi oraşe.
Ayia Napa – o staţiune tânără cu o viaţă nocturnă activă, unde se simt de minune reprezentanţii tinerei generaţii, care sunt atraşi în cea mai mare parte de numeroasele baruri, tavarne şi cluburi de noapte. În plus, aici sunt şi cele mai bune plaje de nisip, ape calde mediteraneene şi un aquapark tradiţional pentru astfel de locuri.
Larnaca – poarta aeriană a Ciprului şi al treilea oraş ca mărime din ţară. Larnaca este de asemenea cunoscut ca o staţiune turistică cu un litoral remarcabil şi destul de popular.
Limassol – al doilea oraş ca mărime din ţară, cu o populaţie de 228.000 locuitori. Limassol fără îndoieli reprezintă capitala de afaceri a Ciprului cu un port comercial important şi o mulţime de oficii a diferitor companii.
Paphos – unul dintre cele mai vechi oraşe şi fosta capitală a Ciprului în perioada Imperiului Roman. Oraşul oferă o mulţime de atracţii turistice.
Protaras – este o staţiune de vacanţă relativ tânără situată în sud-estul Ciprului. Aici predomină o atmosferă liniştită şi nu atât de aglomerată.
Nicosia – unul dintre cele mai mari oraşe şi capitala Ciprului. Nicosia este situată în interiorul insulei şi prin urmare nu se consideră o staţiune populară. În esenţă, acesta este unicul oraş din Cipru care nu este situat pe litoral.
Famagusta – este un port vechi, situat în nord–estul Ciprului. Fiind unul dintre cele mai bogate oraşe din Evul Mediu, la moment Famagusta devine un oraş fantomă.
Kyrenia – este un oraş antic situat în nordul insulei. Necătând la faptul, că face parte din Republica Turcă a Ciprului de Nord, oraşul atrage o mulţime de turişti prin numărul semnificativ de plaje şi atracţii turistice.

Clima în Cipru.
Clima din Cipru este subtropicală ce se manifestă prin zile călduroase pe tot parcursul anului. Iarna este scurtă şi moderată cu o temperatură medie de +17 şi +19 ° C. Iarna, în zonele muntoase ninge, iar mercurul termometrului scade cu câteva grade sub zero. Vara este caldă, începe cu mijlocul lunii mai şi se termină la mijlocul lunii octombrie. În această perioadă temperaturile se ridică până la 35 ° C în umbră, însă datorită umidităţii scăzute căldura se tolerează uşor. Temperatura medie a apei pe litoralul Ciprului, în luna iulie este de +23 ° C, iar în februarie (cea mai rece lună) + 14 ° С. Sezonul estival este deschis practic întregul an.

Regim de vize şi control vamal.
Cetățenii Romaniei şi Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a călători în Cipru. Pentru cetăţenii români intrarea în Cipru este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile. Pentru cetăţenii moldoveni, intrarea este permisă doar în baza paşaportului biometric, şederea nu poate depăşi 3 luni de zile de la data primei intrări, amplasarea în câmpul muncii fiind interzisă în lipsa permisului eliberat de autorităţile cipriote.
Regulile vamale ale Ciprului permit introducerea fără taxe a unui număr limitat de bunuri pentru uz personal.
Mărfuri cumpărate în ţările UE
Produse din tutun – 800 ţigări, 400 ţigări de foi, 200 trabucuri sau 1 kg de tutun;
Băuturi alcoolice – 10 litri cu volum de alcool mai mare de 22 %, 20 litri cu volum de alcool mai mic de 22 %, 110 litri de bere sau 90 litri de vin (60 litri vin spumant).
Mărfuri cumpărate din afara UE
Produse din tutun – 200 ţigări, 100 ţigări de foi, 50 trabucuri sau 250 g de tutun ;
Băuturi alcoolice – 1 litru cu volum de alcool mai mare de 22 %, 2 litru de vin sau 16 litri de bere.
La intrarea în Cipru şi ieşirea în ţările UE, suma care depăşeşte 12 500 euro (sau echivalentul în altă valută) trebuie să fie declarată. La intrarea de pe teritoriului unei ţări din afara UE este impusă obligaţia de a declara suma care depăşeşte 10 000 euro.
Este interzisă introducerea pe teritoriul Ciprului a fructelor şi florilor, cărnii şi produselor lactate care nu sunt fabricate în ţările UE (excepţie fac alimentele ambalate pentru copii).
În cazul în care aveţi un animal de companie, este necesar ca acesta să deţină un certificat sanitar-veterinar de standart internaţional şi un certificat care confirmă vaccinarea animalului cu 10 zile sau mai puţin înainte de plecare.
Introducerea pe insulă a drogurilor, armelor de foc, muniţiilor, produselor pornografice, animalelor sau păsărilor sălbatice este interzisă.
Din ţară nu pot fi scoase antichităţi, obiecte găsite la fundul mării, precum şi obiecte găsite la locul săpăturilor arheologice. Este permis exportul copiilor de pe antichităţi.

Tax free.
În Cipru puteţi returna 19 % TVA. Pentru aceasta este nevoie de a face cumpărături de o sumă nu mai mică de 50 euro la o casă sau la un ghişeu special cu logo-ul ,,Global Blue Tax Free Shopping’’. Formularul completat şi emis de către vânzător este necesar de prezentat la ieşirea din ţară. Banii sunt transferaţi pe card sau sunt returnaţi pe loc în numerar.

Transport.
Cel mai comod mijloc de deplasare pe teritoriul insulei sunt autobuzele interurbane. Din oricare oraş mare, autobizele, ca regulă merg de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara) cu excepţia zilei de duminică. Preţul unei călătorii este de aproximativ 3 euro pentru o distanţă de 50 km. În vânzare sunt bilete de o singură călătorie şi abonamente, care la rândul lor, pot fi pentru călătorii pe parcursul unei zile, unei luni şi pentru întreg anul. Toate biletele, cu excepţia celor de o singură călătorie, permit un număr nelimitat de călătorii. Biletul pentru o călătorie din Limassol spre Larnaca costă 4 euro, abonamentul pentru o zi – 7 euro, săptămânal – 33 euro şi cel lunar – 70 euro. Biletele pot fi procurate la staţii sau chiar de la şofer. Există, de asemenea şi abonamente pentru călătorii interurbane, costul pentru o zi fiind – 15 euro şi pentru o săptămână – 75 euro. Pe site-ul ofcial al transportatorului, de obicei este publicată informaţia detaliată cu privire la preţuri, rute şi staţii.

Transportul public în oraşe, bilete şi abonamente.
În oraşe mari sunt autobuse municipale şi microbuze. Transportul circulă de la ora 04:00 ( în unele oraşe de la 06:00) până la miezul nopţii, iar în oraşele turistice mari sunt autobuse care circulă non stop. Necătând la faptul că tarifele pe timp de noapte sunt mai mari decât cele obişnuite, oricum sunt mai mici decât cele ale taximetriştilor. În zilele de duminică şi sărbători mulţi şoferi ai transportului public au zile libere, însă, în centrele turistice, mai rar, dar totuşi circulă autobuze. Sistemul de bilete este similar cu cel al autobuselor interurbane. Există bilete pentru o singură călătorie, zilnice, săptămânale şi lunare. Biletul per o călătorie (de la 04:00 până la 21:00) este 1,50 euro, pe timp de noapte (de la 21:00 până la 04:00) – 2,50 euro. Un abonament săptămânal pentru călătorii pe timp de zi (nocturne nu există) costă 20 euro, iar biletul pentru o zi interurban, care include călătorii atât cu transportul interurban cât şi cel urban costă 15 euro.
Taxiul poate fi oprit pe stradă, chemat prin intermediul administraţiei hotelului şi prin telefon din orice magazin sau restaurant. Pentru călătoriile cu taxiul, la fel există două tarife, de zi (de la 06:00 până la 20:30) şi de noapte (de la 20:30 până la 06:00, mai scump cu 15 %). Tarifele pentru bagaje sunt aceleaşi pe timp de zi şi noapte. Se recomandă să conveniţi din start cu şoferul care este costul călătoriei, totodată pentru câteva cuvinte spuse în limba greacă aţi putea obţine o reducere. Preţul mediu pentru o călătorie cu taxiul este de 5- 10 euro pentru 10-15 minute de călătorie, în dependenţă de oraşul în care vă aflaţi.

Închirieri maşini în Cipru.
Pentru a închiria o maşină în Cipru este necesar să aveţi vârsta cuprinsă între 25 – 70 ani şi să deţineţi permis de conducere de cel puţin 3 ani. Unele firme de închirieri auto oferă maşini şi persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani, dar în acest caz se aplică o taxă suplimentară pentru ,,vârsta tânără’’. La închirierea unui vehicul pentru o săptămână, distanţa călătoriilor nu se limitează, însă în preţ nu este inclusă asigurarea, TVA (15%) şi costul unui rezervor plin cu combustibil. În schimb, maşina poate fi returnată fără probleme cu rezervorul gol. Preţul chiriei este de 35 euro, în regiunea turcă a insulei preţul fiind mai mic. În Cipru se circulă pe partea stângă a carosabilului. Cuplarea centurilor de siguranţă este obligatorie atât pentru şofer cât şi pentru pasageri. Viteza maximă permisă pe autostrăzi este – 100 km/h, iar în localităţi – 50 km/h. Conform legilor locale, în automobil este interzis fumatul dacă sunteţi însoţiţi de minori cu vârsta până la 16 ani, de asemenea puteţi fi amendaţi pentru băutul (nu neapărat a băuturilor alcoolice) sau mâncatul la volan. Este interzisă deplasarea între cele două regiuni ale Ciprului cu maşina închiriată. Parcarea în zilele de lucru, în zonele centrale ale oraşului este contra plată -aproximativ 0,40 – 0,60 euro/ oră. În zilele de odihnă parcarea este gratuită. O linie dublă galbenă interzice parcarea în orice timp al zilei sau nopţii. La o singură linie galbenă vă puteţi opri pentru un timp scurt, ca exemplu pentru debarcarea pasagerilor, însă parcarea de asemenea este interzisă. Amenda pentru parcarea într-un loc interzis este de 85 euro.

Telefonie fixă, mobilă şi Wi-Fi.
Telefonia mobilă din Cipru este calitativă şi la preţ rezonabil. Operatoriii de telefonie mobilă ciprioţi au acoperire, practic pe întreaga insulă. Cartelele SIM pot fi procurate în orice magazin de telefonie mobilă, chioşc de ziare sau chiar într-un minimarket. Cartela propriu-zisă este gratuită, însă aceasta are în cont o oarecare sumă de la 5 la 20 euro, pe care de fapt şi o achitaţi. Contul poate fi suplinit cu cartele de reâncărcare, care deasemenea pot fi procurate la fiecare pas. Pe întreg teritoriul insulei există o mulţime de cafeneli cu internet de calitate înaltă şi conexiune de mare viteză, astfel expedierea unui e-mail cu fişiere voluminoase sau descărcarea fişierelor necesare nu este o problemă. În regiunea greacă a insulei, o oră într-o astfel de cafenea costă în jur de 3 euro, iar în regiunea turcă- 1 euro. În afară de aceasta, ca şi multe alte ţări, în Cipru există multe cafenele cu wi-fi gratuit.

Valuta naţională.
Moneda naţională a Ciprului este euro. 1 euro = 100 cenţi. Valuta poate fi schimbată la casele de schimb valutar sau la bănci. La aeroport cursul este mai puţin convenabil, în schimb casele de schimb valutar lucrează non-stop. În perioada mai – august, băncile sunt deschise, de luni până vineri, de la 08:15 până la 13:00, iar în perioada septembrie – aprilie, în zilele de luni băncile sunt deschise şi de la 15:15 până la 16:45, sâmbăta şi duminica sunt zile libere. În bănci cursul de regulă este mai convenabil, dar se percepe un comision în valoare de 3-5 euro, aşa că dacă merge vorba de o sumă de bani mai mică de 100 euro, mai bine să mergeţi la casele de schimb valutar. În oraşele mari, sunt amplasate o sumedenie de ATM-uri care lucrează non-stop, comisionul pentru retragerea numerarului variază între 2 % şi 4 %. Cu cardurile Visa sau MasterCard vă puteţi achita practic peste tot, inclusiv în magazinele mici, dar sunt acceptate de obicei pentru cumpărături în sumă ce depăşeşte 10 euro. Fiţi atenţi cu bancnotele începând cu 100 de euro şi mai sus! În Cipru ele adeseori sunt falsificate, aşa că nu acceptaţi astfel de bancnote de la persoane fizice, ci doar din bănci.

Cum evităm neplăcerile.
În linii generale, în Cipru nu există probleme legate de securitatea turiştilor. Rata criminalităţii în această ţară este extrem de joasă, chiar mai joasă decât în ţările Europei de Vest, numărul de infracţiuni constituind în jur de 1000 la 100000 de persoane. Descoperirea infracţiunilor este la un nivel destul de înalt – aproximativ 70 %. Oricum, în staţiuni trebuie să fiţi atenţi şi să aveţi grijă de bunurile dumneavoastră, iar sumele mari de bani, bijuteriile şi actele de identitate să le păstraţi în safeul din hotel. Ordinea pe străzile din Cipru este asigurată de Poliţia Naţională, care este fiind structurizată după modelul englez, reprezintă un rezultat al prezenţei britanice pe insulă. În zonele rurale, funcţiile poliţiei sunt executate de către jandarmerie.

Informaţii despre reprezentativele diplomatice.
Ambasada României la Nicosia.
Adresa: Strada Piraeos, nr. 27, cartier Strovolos, cod poștal 2023, Nicosia, Cipru
Telefon informații consulare pentru cetățeni români (Call-Centre consular, în regim de permanență): +357 22 495 333 și +357 22 517 333
Telefon de urgență: +357 97 81 22 77

Consulatul onorific al Republicii Moldova în Cipru.
Adresa: Royal Court, Akteou 4046, Potamos Yermasoyas,
PO Box 52001,4060 Limassol Cipru
Tel: +35725828110
+35725313765

Plaje din Cipru.
Toate plajele din Cipru sunt municipale şi gratuite, vizitatorilor li se solicită să achite doar şezlongurile şi umbrelele (3-7 euro/zi). Unele hoteluri oferă oaspeţilor săi echipamente de plajă gratuite, însă acest lucru are loc doar în hotelurile mai scumpe. Hotelurile din centrele oraşelor, de obicei sunt separate de plajă prin autostrăzi.
Cele mai bune plaje din Cipru sunt în Ayia Napa şi Protaras.
,,Nissi Beach’’ ( Ayia Napa) reprezintă o fâşie largă de plajă cu nisip fin şi apă cristalină. În zonă sunt amplasate o mulţime de baruri, discoteci pe plajă şi alte localuri de divertisment pentru tineri.
Plajele Protaras la fel sunt acoperite cu nisip, însă apa la ţărm este mai puţin adâncă, ceea ce este convenabil şi sigur pentru turiştii cu copii. Cele mai bune plaje din staţiune se află în Golful Smochinului.
Plajele populare în Larnaca sunt ,,Mackenzie’’, ,,Finikudis’’ şi Plaja Organizaţiei de Turism din Cipru. Plajele în cea mai mare parte sunt de nisip, însă în unele locuri se întâlnesc porţiuni acoperite cu pietriş mărunt. Finikudis este popular în rândul turiştilor datorită cheiului pitoresc cu palmieri şi vederea superbă asupra intregului golf.
Plajele din Limassol sunt acoperite în întregimecu nisip, însă nu alb, ci vulcanic, de culoare gri. Acesta conţine silex care are efect benefic asupra pielii. În Limassol există plaje atât pentru familii cu copii cât şi pentru amatorii de distracţii active.
La vest de Limassol se află cea mai lungă plajă de pe insulă – ,,Lady’s Mile’’, unde mai mult preferă să se bronzeze localnicii, decât turiştii. La est de Limassol se află o altă plajă populară ,, Plaja Guvernatorului’’, unde de obicei au loc petreceri pe plajă.
Între Limassol şi Paphos se află renumita plajă a Afroditei, locul naşterii zeiţei iubirii. Plaja este destul de mică şi acoperită cu pietriş. În timpul sezonului estival locul este vizitat de mulţi turişti, deoarece această plajă este inclusă în programul excursiilor.
Plajele din Paphos nu sunt cele mai populare de pe insulă, deoarece la marea majoritate intrarea în mare este stâncoasă. Iniţial, staţiunea nu a fost proiectată pentru vacanţe pe plajă, dar totuşi are un număr mic de plaje cu nisip. Cea mai bună dintre ele este considerată plaja din golful Coral Bay.
Terapie în Cipru.
În ultimii ani, în Cipru se dezvoltă intensiv talasoterapia, respectiv în multe hoteluri de cinci stele din Limassol şi Paphos activează centre SPA. Principalele programe ale centrelor de thalasoterapie din cadrul hotelurilor sunt ,,antistress’’, recuperarea tonusului, tratarea greutatăţii picioarelor, controlul greutăți, pentru bărbaţi şi femei, pentru mame tinere, anticelulitic, program de frumuseţe, tratamentul osteoartritei şi reumatismului etc.
Pachetele de servicii cele mai complexe sunt în hotelurile Le Meridien SPA & Resort 5*, Four Seasons 5*, Amathus Beach 5* în Limassol şi Elysium 5* în Paphos. Hotelul Annasa 5* din Paphos oferă tratamente faciale şi corporale neobişnuite, cum ar fi împachetări cu alge marine şi băi de nămol, masaj, reflexoterapie, ,,shiatsu’’ şi aromoterapie. St. Raphael 5*, Miramare 4* în Limassol, Adams Beach 5* în Ayia Napa, Intercontinental Aphrodite Hills Resort 5* şi Annabelle 5* în Paphos au centre SPA mici, dar bine echipate cu elemente de talasoterapie.

Cumpărături.
Din păcate, Cipru nu este locul cel mai reuşit pentru a face cumpărături. Deşi, în trecut insula găzduia o mulţime de porturi comerciale bogate, la moment Ciprul este doar o populară destinaţie turistică. Desigur, shopping-ul ca fenomen, nu lipseşte în totalitate şi principalele ţinte ale turiştilor sunt lucrurile care în mod tradiţional fac parte din cultura acestei insule. Acestea în primul rând sunt bijuteriile de înaltă calitate, renumitele vinuri din Cipru, uleiurile de măsline şi produsele meşterilor populari, în special dantela Lefkara. De asemenea, datorită calităţii şi preţurilor rezonabile, nu sunt trecute cu vederea nici lucrurile confecţionate din piele, cum ar fi toate tipurile de genţi, portmonee, încălţămintea şi articolele de vestimentaţie.

Bucătăria din Cipru.
Bucătăria cipriotă reprezintă un exemplu de tradiţii culinare mediteraneene în care sunt întreţesute mai multe bucătării, în primul rând cea greacă şi turcă. Din bucătăriile greacă şi turcă în Cipru a venit tradiţia de a găti mâncarea la grătar şi în formă de supe dense şi ciorbe, dar spre deosebire de bucătăria turcă, cea cipriotă este mai puţin picantă. De asemenea, datorită grecilor şi turcilor s-a răspândit iaurtul, pătrunjelul şi usturoiul.
Nu a rămas neobservată pe insulă nici prezenţa italiană, urmare a căreia a început a fi folosită în mâncare menta alimentară, scorţişoara, busuiocul, coriandrul, arugula şi alte ingrediente. De asemenea, în Cipru s-a statornicit utilizarea curry-ului şi ghimbirului. În linii generale, însă, se poate de afirmat că în bucătăria cipriotă predomină influenţa ţărilor de est – mâncăruri dulci, abundenţă de condimente şi uleiuri. Totuşi, în bucătăria cipriotă, cel mai des sunt utilizate legumele şi fructele proaspete. Acestea sunt cartofii, roşiile, castraveţii, usturoiul, vinetele, precum şi o mulţime de fructe, în special citrice – portocale, grapefruct, lâmâi. Bucatele din carne se bucură de o dragoste specială din partea localnicilor şi sunt gătite în cea mai mare parte din carne de porc, miel, pasăre şi iepure. Din cauza numărului mic de bovine pe insulă, carnea de vită nu este atât de răspândită. De asemenea, se bucură de popularitate bucatele din ouă şi iaurt şi ca exemplu, brânza halloumi.
Cea mai răspândită mâncare este meze-ul, care poate fi comandat în orice restaurant. Aceasta este o colecţie de aperitive calde şi reci, numărul cărora poate ajunge la 20, măcar că de fapt, cel mai des include doar 8-10 feluri de mâncare. Cu toate acestea, mai bună modalitate de a cunoaşte bucătăria cipriotă decât a gusta un meze nu există.
Acesta, de obicei conţine tsakistes (măsline, preparate cu coriandru, ulei, usturoi şi lămâie), tallaturi (salată de iaurt, castraveţi şi mentă), salată tarama (include icre de peşte, suc de lămâie, ceapă şi ulei ), melindzanosalata (salată de vinete), humi kopanisti (mousse din mazăre cu pătrunjel, ulei de măsline) precum şi diverse aperitive din carne şi uneori din peşte. În calitate de exemple a bucatelor din carne putem menţiona souvlaki (frigărui de miel sau de porc), sheftalia (chiftele din carne de porc), afelia (carne de porc marinată în vin roşu) şi multe altele. În Cipru ca garnitură se foloseşte orezul, pastele şi produse din leguminoase.
De asemenea, foarte populare sunt diverse supe, cum ar fi din ouă, carne de pui, linte, olanacee şi altele. La desert, de obicei se serveşte baklava şi lokum (jeleu de fructe şi nuci presărat cu zahăr pudră). Cea mai populară băutură în Cipru este vinul de diferite soiuri. Pentru cei ce doresc ceva mai tărişor, se oferă ,,zivania’’ – un rachiu din din struguri, care o perioadă destul de îndelungată a fost interzis pe insulă. De asemenea, în Cipru este răspândită cafeaua care se numeşte ,,elinikos kafes ‘’ – ,,cafea în stil grecesc’’ care, de fapt, nu este foarte diferită de cea turcească.

Atracţii turistice şi divertisment.
Cipru este o insulă relativ mică, însă pe ea în mod miraculos sunt concentrate un număr impunător de monumente ale naturii, culturii, istoriei şi artei din diferite epoci. Aici s-au păstrat ruinele aşezărilor din epoca de piatră, temple din Grecia Antică, teatre romane, vechi mănăstiri bizantine şi catedrale gotice. Datorită dimensiunilor mici ale insulei, o bună parte dintre atracţii pot fi vizitate în cadrul unei singure excursii.
Merită vizitată capitala Ciprului, Nicosia şi toate atracţiile importante care sunt situate în cartierul vechi al oraşului. Acestea sunt, biserica bizantină Chrysaliniotissa, biserica Trypiotis cu celebrul iconostas, Palatul Arhiepiscopal, Catedrala Sf. Ioan, Poarta Famagusta şi peretele Veneţian.
În peninsula Akamas s-au păstrat ruinele oraşelor antice Marion şi Avagos, mănăstirea Agios Giorgios, iar teritoriul situat la sudul Golfului Lara Beach este populat de ţestoase Chelonia Mydas şi Caretta caretta. De asemenea merită să vizitaţi Băile Afroditei din apropierea Golfului Latchi.
Amathus este unul dintre cele mai vechi oraşe din Cipru, a cărui ruine sunt situate pe ţărmul mării la o distanţă de 5 km la est de Limassol. Arheologii moderni au descoperit aici o bazilică a epocii creştine timpurii, sanctuarul Afroditei, ruine ale băilor şi reţelelor de apeducte. Desigur, timpul nu a cruţat aceste vestigii, însă şi în actuala lor stare, ele sunt în stare să impresioneze turiştii.
Nu mai puţin vechiul Kourion a fost unul dintre cele mai mari oraşe –state ale insulei. Până în zilele noastre pe locul oraşului s-au păstrat băi romane şi case bogate, sanctuarul lui Apollo Hylates, teatrul antic şi o mulţime de lucrări din mozaic.
Munţii Troodos reprezintă o rezervaţie naturală şi staţiune montană, unde se află numeroase biserici şi mănăstiri, unele din ele fiind incluse în lista valorilor culturale UNESCO şi se află sub protecţia statului.

Sărbători și evenimente.
În luna aprilie pe insulă se celebrează Sărbătoarea Naţională a Ciprului. În mai şi iunie, oraşele de pe litoral sărbătoresc ,,Kataklysmos’’ – festivalul apei şi a potopului mondial, iar în Limassol are loc Festivalul Dansurilor Populare. În iulie şi august se desfăşoară Festivalul de Dramă a Greciei Antice, care este organizat în vechiul amfiteatru Kourion, Odeonul din Paphos, fortul Larnaca şi Piaţa Mănăstirii din Ayia Napa. La începutul lunii septembrie are loc popularul Festival al Vinului din Limassol, dedicat zeului vinului Dionisos.

Hoteluri în Cipru.
Staţiunile din Cipru sunt pline cu hoteluri de diferite categorii, începând cu cele simple şi ieftine de 2 stele şi terminând cu cele scumpe şi luxoase de 5 stele. Clasificarea hotelurilor după stele este standart ca şi în Europa. Tarifele hotelului depind nu numai de numărul de stele dar şi de distanţa până la plajă, calitate etc. Este de menţionat faptul că în hotelele cipriote nu este răspândită pensiunea completă, iar din mâncare de obicei se oferă doar micul dejun. Bacşiş-ul este binevenit, dar nu obligatoriu.
Cu cât mai înaltă este categoria unui hotel, cu atât e mai mare probabilitatea că acesta dispune de propria sa plajă şi cu cât mai departe este de centru, cu atât mai lată este lplaja acestuia. Aproape toate hotelurile de pe insulă sunt situate pe prima linie a litoralului.
În perioada de iarnă, în Cipru nu funcţionează toate hotelurile, ci doar cele care dispun de piscină interioară, săli de sport şi terenuri de tenis în caliate de altenativă a distracţiilor de pe litoral.
Curentul electric: 240 W, 50 Hz. Prizele sunt trifazice, deci sunt necesare adaptoare. În cele mai multe hoteluri adaptoarele pot fi luate de la recepţie lăsând un depozit, sau pot fi procurate în magazine specializate.ULTIMELE STIRIBooking.com

ARTICOLE

loading…


LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )