You are here:  / PONTURI / Ce sa faci când pierzi avionul

Ce sa faci când pierzi avionul

În linii generale, puteţi pierde avionul în două cazuri, întârziind la check-in, sau ulterior check-in-ului, întârziind la îmbarcare.
Prima etapă de pregătire către zbor este check-in-ul, în timpul căruia se verifică actele, biletele, se predă bagajul de cală și se emite tichetul de îmbarcare (boarding pass).
După check-in, trebuie să treceţi controlul de securitate și controlul pașapoartelor . Ultima etapă este extrem de simplă, prezinţi paşaportul sau cartea de identitate, boarding pass-ul, eşti verificat şi treci în zona de îmbarcare (boarding area).
După ce sunteţi anunţat că este timpul plecarii, predaţi boarding pass-ul agentului de îmbarcare şi treceţi la bordul avionului.

Aţi ajuns la aeroport după decolarea avionului.
În acest caz, contactați un reprezentant al companiei aeriene, care trebuie să vă ajute să identificaţi următorul zbor, în condiţiile cele mai optime pentru pasager. În plus, este necesar să returnaţi sau să schimbaţi biletele neutilizate. Pentru biletele returnate poate fi primită o compensație, însă, de obicei acestă, constituie nu mai mult de 75% din prețul biletului, iar în unele cazuri şi mai puţin. Totodată, compania poate refuza să vă ramburseze chiar şi o parte din preţul biletului, în cazul în care nu veţi fi în stare să vă motivaţi întârzierea.
În cazul procurării biletelor la tarife reduse sau la preţ promoțional, aproape în toate cazurile, returnarea sau rambursarea preţului biletului, în caz de întârziere sunt excluse din start şi unica ce vă rămâne de făcut, este să procuraţi un alt bilet pentru un alt zbor.
În cazurile când compania aeriană aplică „politica roţilor desumflate” (flat tire rule), biletele ar putea fi schimbate gratis. Această regulă se aplică în cazurile când aţi întârziat la zbor, dar totuşi v-aţi prezentat la aeroport şi motivaţi întârzierea prin diferite probleme precum roţile dezumflate, defecţiuni la automobil, traficul auto, accidente etc.

Pasagerii ce au procurat bilete de clasa întâi sau business, în dese cazuri se pot bucura de mai multe privelegii. Astfel de pasageri, fără probleme, vor fi îmbarcaţi absolut gratuit la următorul zbor, în cazul în care sunt locuri libere, sau le poate fi reprogramat biletul pentru orice altă dată, de asemenea gratuit. Însă şi aceste momente nu sunt o regulă şi depind de politicile fiecărei companii aeriene aparte, precum și de clauzele prevăzute de termenii si condiţiile biletului.
Preţul integral al biletului, garantat, va fi returnat doar în cazul când aţi ratat zborul din culpa companiei aeriene.
Se va considera că este vina transportatorului atunci când acesta nu poate să asigure un loc la cursa indicată în bilet, modifică clasele din avion, anulează zborul pentru care pasagerul deţinea rezervarea, suprimă o escală prevazută, reprezentând locul de plecare, de destinaţie sau stopover, nu efectuează zborul într-un termen rezonabil faţă de cel prevăzut în orar şi altele.

Aţi întârziat la check-in
Ca regulă generală, check-in-ul începe cu 2-4 ore înainte de plecare și se încheie cu 40-60 de minute înainte de plecarea programată.
În cazul în care aţi ajuns la aeroport şi până la decolarea avionului sunt mai mult de 25 de minute, mai aveţi şanse să nu pierdeţi zborul.
Pentru asemenea cazuri, în majoritatea aeroporturilor există ghişee speciale pentru pasagerii care au întârziat. Trebuie să reţineţi, că în acest caz va trebui să achitaţi o plată suplimentară. Pentru pasagerii din clasa business, de obicei, serviciul este gratuit.

În unele aeroporturi lipsesc astfel de ghişee şi în acest caz nu vă râmâne decăt să încercaţi să vă adresaţi reprezentantului companiei aeriene. Doar reprezentantul companiei aeriene ar putea să conducă pasagerul la bord în cazul în care nava încă nu a decolat. Cu toate acestea, în cazul în care, până la decolare rămân doar 10-20 de minute, şansele că o să nimeriţi la bordul navei sunt minime. Trebuie să vă fie clar, că întârzierea zborului atrage un şir de consecinţe operaţionale şi comerciale, pe care nimeni nu va dori să le suporte de dragul unui singur pasager.

Aţi trecut check-in-ul, însă aţi întârziat la îmbarcare.
Măcar că acest lucru se întâmplă destul de rar, totuşi nu poate fi exclus.
Puteţi întârzia în cazurile când aţi căscat prea mult gura prin magazinele duty free, v-aţi reţinut la controlul paşapoartelor, de securitate, vamal sau pur şi simplu aţi adormit în zona de îmbarcare.
În acest caz, adresaţi-vă de urgenţă reprezentantului companiei aeriene. Necătând, că şansele de a urca la bordul navei, după ce s-a încheiat îmbarcarea, sunt minime, totuşi compania aeriană, cu acordul responsabililor aeroportului, cu titlu de excepţie, ar putea să vă conducă de urgenţă la bordul navei.

Însă ar putea şi să vă refuze şi în acest caz, se va considera că ați întârziat la zbor, cu toate consecințele care survin din acest fapt, cum ar fi rambursarea parţială, sau chiar refuzul rambursării preţului biletului.
În funcție de tipul navei și modalitatea de îmbarcare (autobuz, pe jos sau prin pasarelă) îmbarcarea se încheie cu 10-20 de minute înainte de decolarea cursei, timpul fiind indicat în boarding pass.

LASA UN COMENTARIU

Adresa Dumneavoastra de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate ( obligatoriu )